11.2.2010

Virginia Andrews - Pimeyden kukat


Flowers in the Attic, 1976
Dollanganger #1

Päätin pureutua Virginia Andrewsin Dollanganger-sarjaan (1976) mielenkiitoisen, ehkä vähän poikkeavan juonen takia. Kirjat sisältävät kaikkea Andrewsin tyylille tyypillistä: viattomuutta, orpoja ja balettia.

Dollanganger sarja alkaa kirjasta Pimeyden kukat, jossa neljä viatonta, kaunista, nukkemaista sisarusta suljetaan ullakolle äidin ja isoäidin toimesta. Tarkoituksena on piilotella lapsia kuolevalta isoisältä, sillä lasten äiti ei muuten perisi mieletöntä omaisuutta. Päivät, kuukaudet ja vuodet kuitenkin kuluvat ja lasten elämä jatkuu suljetussa tilassa ilman aurinkoa tai ulkomaailmaa. Lasten luottamus äitiinsä hiipuu äidin näyttäessä kerta toisensa jälkeen upeammalta kalliissa vaatteissa ja suurissa jalokivissä, eikä äidin tuomat hienot lohdutuslahjat ja pelit enää ilahduta lasten pitkiä, yksinkertaisia päiviä.

Epäilyksen siemen kytee lasten mielissä, kun kalenterit täyttyvät rukseista eikä toivoa ulospääsystä näy! Äidin käynnit käyvät harvemmiksi samalla kun lasten kunto käy huonommaksi vitamiinien ja auringonvalon puutteesta.

Arvio:

Kirja oli pienestä naiivisuudestaan huolimatta mielenkiintoinen ja aavistuksen hermoja härnäävä. Odotin pitkään milloin takakansitekstin lupaama ullakon "kauhu" alkaa, sillä loppupeleissä lasten vointi vaikutti mielestäni ihan hyvältä kaikkien lelujen ja pelien keskellä, joita etääntyvä äiti koko ajan lapsilleen raahasi. Jatkuvat kuvailut lasten päivistä ullakolla rupesi vähän kyllästyttämään, sillä kuten arvata saattaa, ei tekemistä niin kauheasti ollut. Kirja pääsi kuitenkin vauhtiin kun lasten äidin mielenkiinto ehtyi ja hänen kiinnostuksensa suuntautui enemmän perijättären velvollisuuksiinsa, eli seurapiirijuhliin, tennisharjoituksiin, purjehdukseen ja yleiseen seurusteluun timanttisen loiston keskellä.

Kirja oli "hermoja härnäävä" siinä mielessä, että lasten luottamus ja etenkin vanhimman pojan sokeus äidin julmalle itsekkyydelle ja välinpitämättömyydelle oli raivostuttavaa!! En usko että olisin kestänyt lukea kirjaa, ellei kertojana olisi ollut vanhempi tytär Cathy, joka onneksi protestoi edes vähän väliä äitinsä valtaa vastaan. Lasten äiti kuitenkin pyrki rusentamaan lastensa puolustuksen tyypillisesti loukkaantumalla ja vedoten lastensa kiittämättämyyteen. Lapset olivat äidille ikään kuin yksityislemmikkejä. Säälitti lukea kuinka lasten puhdas rakkaus ja luottamus särkyi pirstaleiksi.

Tuomio:

Itse lukukomekus oli lopulta kuitenkin tylsähkö suppean juonen ja vähien tapahtumien johdosta. Pelkät sisarusten väliset tekemiset ja keskustelut ullakolla eivät jaksaneet täysin innostaa, vaan lukijana kaipasin ehdottomasti lisää tapahtumia!

❦❦


Dollanganger-sarja:

1. Pimeyden kukat (Flowers in the Attic, 1979)
2. Koston terälehdet (Petals on the Wind, 1980)
3. Verenpunaiset okaat (If there be Thorns, 1981)
4. Meinneisyyden siemenet (Seeds of Yesterday, 1984)
5. Garden of Shadows (1986)

7 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Huh huh.
  Kylläpä kuullosti hurjalta tarinalta. Aluksi luin tarinaa hymyssäsuin ja ajattelin vitsinä että siinäpä hyvä idea lähteä humpsuttelemaan ympäri maailmaa ja lukita Mellu tuonne vintille.
  Nyt kun on ihan oikeasti paljastunut karmeita tositarinoita kaapatuista lapsista , jotka ovat joutuneet elämään vuosikausia jopa oman isän vankina, niin tuli jotenkin paha olo ja oma vitsi tuntui huonolta pilalta.
  Tuokin kirja on kirjoitettu 34 vuotta sitten, eikä silloin puhuttu uutisissa samalla lailla vankityrmään (tai vastaavaan ) suljetuista lapsista.
  Kirjoitit, että kirjassakin lapset tai ainakin sen poika uskollisesti rakasti äitiään. Lapset ovat niin lojaaleja vanhemmilleen ja eivät millään halua nähdä huonoja puolia. Varmasti ärsytti lukea siinä kohtaan.
  Kirja näyttää olevan kuitenkin aiheeltaan todella erikoinen.

  VastaaPoista
 3. Ylläoleva kommentti tuli vahingossa kaksi kertaa, joten poistin toisen turhana. Sorry...

  VastaaPoista
 4. Anonyymi15.2.10

  Alussa ton kirjan aihe kuulosti ihan hurjan kiinnostavalta, mut uskon että jos toi kirja ns. uudestaan kirjoitettaisiin (nykypäiväistettäisiin) saatais siitä paljon kiinnostavampi varsinkin kun tollaset aiheet on ollu aika pinnalla. Ehkä leffa on parempi?

  VastaaPoista
 5. Anonyymi15.2.10

  ps.it´s your sister ;)

  VastaaPoista
 6. Niin, suututti tosiaan lukea välillä kun tuntui ettei vintille sulkeminen voinut nyt ainoa vaihtoehto olla! Oli myös outoa lukea kuinka isoveli ja sisko ikäänkuin rakastuivat toisiinsa kun joutuivat asua samassa huoneessa niin pitkään. Onko mahdollista että voi rakastua niin helposti omaan veljeensä..? Tuntui enemmänkin että veli ei kyennyt miehistyessään hillitsemaan halujaan. Miehet kun eivät voi elää ilman naista, edes paria vuotta näköjään. Oli vähän kummallinen kirja. Saa nähdä miten sarja jatkuu..

  VastaaPoista
 7. No johan on himot pojalla.
  Kommentti: " Miehet kun eivät voi elää ilman naista, edes paria vuotta " hymyilytti kovasti.
  Kerro ihmeessä miten sarja jatkuu!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)