4.3.2010

Tracy Chevalier - Neito ja yksisarvinen

Otava
The Lady and the Unicorn
Suom. Arja Gothoni
370 sivua.

1400-luvun Pariisiin sijoittuva historiallinen romaani Tyttö ja helmikorvakorun tekijältä!

Aatelismies Jean le Viste palkkaa lahjakkaan Nicolas des Innocentsin suunnittelemaan kuusi seinävaatetta taloonsa kohtalokkain seurauksin. Le Visten kaunis tytär herättää naistenmiehenä tunnetussa taiteilijassa into­himon, jollaista hän ei ole ennen kokenut.

Kuvakudosten aiheeksi taiteilija valitsee neidon ja yksisarvisen­­. Tarun mukaan vain koskematon neito voi vangita­ yksisarvisen viettelemällä tämän. Kun brysseliläinen kutojamestari ottaa vastaan tämän elämänsä haasteen, hän ei voi aavistaa, että aistilliset kuvat muuttavat myös hänen ja hänen perheensä elämän lopullisesti.
 
Arvio:

Kirja oli sujuvasti kirjoitettu, mutta erittäin lyhyt, minkä johdosta tarina eteni mielestäni liian nopeaa tahtia. Tuntuu kuin kirjailija ei olisi ollut täysin varma, mitä kirjaansa haluaa sisällyttää ja kirjoitti ennemmin kaikesta vähäsen, muttei kattavasti. Olisin ollut kiinostunut lukemaan paristakin tapauksesta paljon enemmän, mutta sen sijaan kirja porhalsi vauhdikkaasti eteenpäin pysähtymättä käsittelemään asioita sen syvemmin.
 
Kirjaa alottaessani järkytyin vähän, sillä olin asennoitunut historialliseen elämykseen 1400-luvun pariisissa.  Mielestäni kyseinen aikakausi ei tule mitenkään esiin kirjassa, mikä on harmillista. Kirja keskittyi enemmän taidemaalarin himoihin ja naisten kellistämiseen, kuin historiallisen aikakauden esiintuomiseen. Kirjan teksti himokkaan päähenkilön johdosta oli härskiä ja jotenkin nykyaikaisen tuntuista. Kaikkea liikkuvaa kun piti kirjan sanojen mukaan "köyriä" ja kirjan naiset kostuivat pelkästä Nicolas des Innocents:in katseesta. Kaikki tämä vei minut pois 1400-luvun maailmasta.
 
Wikipedia
Tarina kirjassa esiintyvistä kuvakudoksista oli kuitenkin todella mielenkiintoista ja hämmästyin, kuinka täsmällisesti kirjailija on niiden valmistumista kuvannut. Ilokseni löysin oikeasta kuvakudoksen kuvasta monta yksityiskohtaa, mitkä olivat tulleet tutuksi kirjan tarinassa!
 
Kirjan jokainen luku kertoi tarinaa eri ihmisen näkökulmasta, mistä tuli jälleen mieleeni se ettei kirjailija ole osannut  päättää mitä henkilöhahmoja kirjassaan lähtee kehittelemään, vaan rysäyttää ennemmin kaikki suoraan lukijalle. Ongelmana on, että henkilöt lopulta sulautuvat yhdeksi ja lukijan on aina välillä muistutettava itseään, että nyt tarina etenee miehen, ei naisen tai kantturin, eikä maalarin näkökulmasta.
 
Yleensä näkökulman muutos kesken kirjan on raikastavaa, mutta kun näkökulma vaihtelee kuuden eri henkilön johdosta, on se jo aika vaivalloista lukijalle. Ikävintä oli se kun tykästyin johonkin henkilöhahmoon ja olisin kovasti hallunnut lukea tarinaa hänen näkökulmasta, kertoja vaihtuikin jälleen parin sivun päästä. Mielenkiintoisinta oli kun tarina kulki kantturiperheen näkökulmasta ja kun kuvakudosten valmistumista kuvailtiin. Tylsintä taas oli aatelisperheen kiimaisen tyttären ja himokkaan maalarin Nicolaksen kerronnat.
 
Ärsytti kun Nicolas kävi ja lähti kirjan naisten sylistä jättäen isättömiä lapsia peräänsä ja silti naiset myhäilivät tyytyväisenä ja hurmioissaan saadessaan kokea sellaisen supermiehen kuin Nicolas. Feministisesti ajatellen voisi melkein luulla, että kirjailija Tracy Chevalier on mies!


❦❦

5 kommenttia:

 1. Heips,
  Olen yrittänyt lähettää kommentteja mutta eivät näytä tulevan perille.
  Lue tuo Madame de Pompadour. Siinä vasta oli huippunainen!

  VastaaPoista
 2. kyllä on näyttänyt tulleen kommentteja perille! Luen pompadourin kyllä! Heti vaikka seuraavaksi tämän hetkisen kirjan jälkeen.

  VastaaPoista
 3. Hei, jos kuvakudoksen valmistuminen kiinnosti, lue Orhan Pamukin Nimeni on Punainen, joka sijoittuu Istanbuliin vuonna 1591 ja kertoo neljästä miniatyyrimaalarista. Siinä on rakkaustarina ja jännityskertomus, ja mulle se on jäänyt mieleen erityisesti kiinnostavana kuvauksena miniatyristien työstä ja islamilaisen taiteen perinteestä.

  VastaaPoista
 4. Niin, piti vielä sanomani että olen lukenut Neidon ja yksisarvisen ja olen siitä koko lailla samaa mieltä kuin sinäkin. :-)

  VastaaPoista
 5. Hei Godmother, tuo Ohran Pamukin kirja pääsee ehdottomasti lukulistalleni, muutaman kirjan ohikin, kunhan vain saan sen käsiini! Kiitos suosituksesta!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)