2.8.2010

Louisa May Alcott - Little Women

Uskokaa tai älkää, mutta luin vasta nyt ensimmäisen kerran tämän Louisa M. Alcottin ihanan tyttö-klassikon! Elokuva onkin minulle erittäin tuttu ja moneen kertaan katsottu, joten oli kiva todeta että ohjaaja on ollut melko uskollinen alkuperäiselle tarinalle. Kirja tosin loppuu huomattavasti aikaisempiin tapahtumiin kuin elokuva. Olisikohan kirjalle siis jatko-osa olemassa? Enpä ole perhetynyt asiaan..

Kirja kertoo tosiaan neljästä siskoksesta ja kasvamisesta niin aikuiseksi kuin nuoreksi neidiksi. Louisa M. Alcott:in on sanottu inspiroituneen omasta perheestään. Kirja ilmestyi ensimmäisen kerran kokonaisuudessaan vuonna 1880.

Suomea vai englantia?
Luin kirjan englanniksi, mutta täytyy sanoa että teksti oli niin vivahteikas ja korullinen, että kävin lainaamassa kirjastosta rinnalle myös suomenkielisen version, josta pystyin lukemaan kohtauksen uudestaan jos jäi vähän hämäräksi. Näitä kahta kirjaa verratessani huomasin kuinka suomenkieli todella "yksinkertaistaa" alkuperäisen tekstin.

Elokuva ennen vai jälkeen..?
 Vaikka aina suositellaan kirjan lukemista ennen elokuvaversion katsomista, tämä oli jälleen yksi niistä kerroista jolloin oli ihan kiva että elokuvaversio oli jo etukäteen tuttu. Lukiessa oli kiva asettaa elokuvassa näyttelevien näyttelijöiden naamat ja äänet kirjan hahmoille. Amy ei voisi ollakkaan kukaan muu kuin nuori Kristen Dunst! Tällainen järjestely toimii mielestäni silloin kun elokuva on jo valmiiksi yksi suosikkielokuvista ja on uskollinen kirjan juonelle, jolloin kirjaa lukiessa voi ikään kuin "nähdä" elokuvan uudestaan..omassa mielessään!

Tuomio
Kaikin puolin kaunis tarina, johon en ole vieläkään kyllästynyt. Juonenkäänteet ovat tietenkin aika minimaaliset, nuorten kirjallisuudeksi kun kirja kerran luokitellaan, mutta se ei häiritse tällaisessa klassikossa!

XXX

4 kommenttia:

 1. Mä olen lukenut tän joskus lapsena ja tää oli minusta todella tylsä! Alcottilta on ilmestynyt vaikka mitä muitakin kirjoja, Pikku miehiä jne. En muista mitkä kirjat olivat jatkoa tälle, google kertoo.

  Vaan ehkä tämä voisi olla näin aikuisena ja varsinkin englanniksi eri lailla kiinnostavaa luettavaa? Elokuvasta olen ehkä nähnyt joskus pätkiä, en paremmin muista sitäkään.

  VastaaPoista
 2. Siis tarinahan on tosi suppea! Neljän tytön tavallista rauhallista elämää. Ei skandaaleja ei vaikeita suhteita. Ainoastaan pyrkimystä pyhimyksiksi. Ymmärrän täysin mitä tarkoita tylsyydellä.

  Englanniksi teksti oli todella hienoa mielestäni. Kuvailuja ja paljon hankalia sanoja, joten sopii paremmin aikuiseen makuun. Suomalaista versiota tarkastellessani teksti oli paljon suppeampaa kielen kauneus ja moninaisuus puuttuu.

  Jos kuitenkin leffa on jäänyt puolitiehen niin en usko, että kirja tulee innostamaan. Onhan elokuva kuitenkin viihteellisempi ja englanniksi luku raskaampaa ja hitaampaa ainakin minun kohdallani!

  VastaaPoista
 3. Anonyymi22.8.10

  Pikku Naisia on todellakin klassikko. Itse olen lukenut kirjan nuorena tyttönä ja nyt muutama vuosi sitten uudestaan. Mielestäni kirjan viehättävyys ei perustukaan juonenkäänteisiin, vaan rauhalliseen, kauniiseen kerrontaan ja ajankuvaan. Olen lukenut kirjan vain suomeksi, joten en osaa ottaa kantaa Emilien kommenttiin suomennoksen suppeammasta kielestä. Olen kyllä törmännyt vastaavaan, mutta päinvastaisessa mielessä esimerkiksi John Irvingin tuotannossa: siinä suomennokset ovat valtavan hersyviä alkuperäiseen tekstiin verrattuna ja kirjat ovat melkeinpä parempia käännettyinä! Mutta Irving on toki ihan toista tyylilajia ja aikakautta edustava kirjailija.

  VastaaPoista
 4. Juuri kaunis kerronta viehätti minuakin tässä kirjassa. Suomennos ei ollut ollenkaan huono, vain vähän koruttomampi kuvailuiltaan. Myös ajan kieli ja puhetapa tulee paremmin esille alkuperäiskielellä. Makuasia tietenkin. Välillä oli kiva huokaista ja lukea pätkiä myös suomeksi eikä tarpoa hankalien sanojen keskellä..

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)