20.10.2011

Kathryn Stockett - Piiat

The Help, 2009              Adlibris -->


Mustat ja valkoiset elävät rinnakkain mutta toisiaan tuntematta Jackson Missisipissä. Mustille naisille opetetaan, miten valkoisissa kodeissa palvellaan ja valkoisille, kuinka aviomies napataan.

Skeeter Phelan on täysin toista luokkaa ja avioliiton sijaan hän unelmoi kirjoittamisesta. Hän päätyykin kirjoittamaan paljastuksia kotiapulaisista ystävättärensä kotiapulaisen Aibileenen avustuksella. Helppoa se ei ole, sillä 1960-luvun Mississipi on kaikkea muuta kuin suvaitsevainen valkoisten ja mustien yhteistyötä kohtaan.  Skeeter ei pelkää rajojen rikkomista, mutta kotiapulaiset voivat menettää kaiken, mikäli jäävät kiinni moisesta tempauksesta.

Arvio:

Vaikka aihe on ikävä ja yksi ihmiskunnan häpeällisimmistä ajoista sitten orjuuden, on kerronta virkeää ja viihdyttävää. Tapahtumat eivät ahdista, vaikka sisimmässä riehuukin välillä ärsytys epäoikeudenmukaisuutta kohtaan. Mustien ja valkoisten välistä hankalaa suhdetta käsitellään raikkaasti ja lämminhenkisesti.

Miss Skeeter

Päähenkilö Skeeter on ihanan erilainen ja sympaattinen, mutta mielestäni hän olisi voinut olla vielä radikaalimpi. Skeeter antoi harmillisen helposti valkoisten ystäviensä nöyryyttää ja pilkata itseään. Skeeter ei myöskään tuntunut valinneen kirjansa aihetta sydämestään, vaan kirjoittavan vain jostakin mahdollisimman erilaisesta ja käsittelemättömästä aiheesta. Aibeleen sen sijaan paneutui projektiin täydellä (suurella) sydämellään ja antautui asialleen oman henkensä ja maineensa uhalla.

Miss Hilly vs. Minny

Miss Hilly, kirjan kammottava pahis, onnistui todella piinaamaan lukijaa apulaisia alentavilla ajatuksillaan ja itsekkäällä, omahyväisellä käyttäytymisellään. Omalla tavallaan Hilly oli mahtava hahmo! Niin rasittava  ja ylpeä, että lukija nautti suuresti hänen pienestäkin vastoinkäymisestään. 

Hillyn arkkivihollinen Minny, oli yksi suosikkihahmoistani. Rääväsuinen ja jatkuvasti potkuja saanut kotiapulainen antoi luonteensa riehua vapaana, ajattelematta kovin usein soveliaisuussääntöjä, mikä riemastutti minua todella paljon!  

The Sixties

Kirjaan oli tuotu mukavasti 60-luvun henkeä historiallisilla tapahtumilla, kuten Martin Luther Kingin puheella ja presidentti Kennedyn salamurhalla. Myös pienet yksityiskohdat ajan hengestä, kuten tupakan vaarattomuus ja muodikkuus sekä valiumin keksintö (tuo kotirouvien salainen ase täydellisyyteen) hymyilyttivät!

Tuomio:

Ihana kertomus kotiapulaisista, kansalaisoikeuksista ja ystävyydestä. Henkilöhahmot sulattivat sydämeni ja kirja loi lukijalle ihanan 60-luvun Amerikan. Tärkeää ja ikävää historiallista aikaa ei kuivailtu tylsästi tai liian vakavasti. Tarinaan uppoutui, eikä kirja tuntunut pätkääkään liian pitkältä, vaikka paksu olikin.

Tämä oli kirja joka hymyilytti usein, suuttutti välillä ja jätti pysyvän merkintänsä minuun. Ainoa miinus kirjassa oli se, että Skeeter olisi tosiaan voinut olla vielä vahvempiluonteisempi. 

Suosittelen lämpimästi!

★ ★ ★ ★


Katso traileri elokuvasta (näyttää mahtavalta!)


5 kommenttia:

 1. Anonyymi20.10.11

  Hyvä, kun sinä luet kirjat aina etukäteen.Meillä on sen verran samanlainen maku että luotan sinun arviointiin. Pitään nähdä tuo leffa ja olisi kait hyvä lukea kirja ensin.
  T. Mutsi

  VastaaPoista
 2. Olen nähnyt kirjasta paljon juttuja, mutta en ole ikinä ehtinyt perehtyä mistä kirja oikein kertoo. Kiitos siis arviostasi, joka tuli juuri oikeaan aikaan! Luettavien listaan ehdottomasti :)

  VastaaPoista
 3. Äiti: Suosittelen että luet kirjan ennen elokuvaa, sillä yleensä jää muuten lukematta. Jätin kirjan keittiön pöydälle!

  Kirjahiiri: Ihanaa että sait lukuintoa arviostani! :) Lämmittää mieltä!

  VastaaPoista
 4. Minäkin tykkäsin tästä kovasti ja haluan nähdä elokuvankin pian:)

  VastaaPoista
 5. Sanna: olen katsonut trailerin nyt jo monta kertaa, enkä millään malta odottaa että pääsen katsomaan elokuvan!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)