6.10.2011

Lisa See - Lumikukka ja salainen viuhka

Snow Flower and the Secret Fan, 2005     Adlibris -->


Liljalle määrätään seitsemän vuotiaana kallisarvoinen "laotong" -ystävä, jonka kanssa hänen on määrä kokea elämänsä ilot ja surut. Lumikukka on korkea-arvoisemmasta perheestä, joten latong-suhde on mitä edullisin Liljan perheelle naimakauppoja tehdessä.

Lilja kokee yhdessä Lumikukan kanssa niin tuskallisen, perinteisen jalkojen sitomisen, kuin myös avioliitto-ongelmat. Tytöt oppivat käyttämään naisten omaa salakirjoitusta "nu shu:a" ja vaihtavat kuulumisiaan viuhkan avulla. Heidän suhteensa rakentuu vahvaksi, eivätkä edes kiukkuiset tai hankalat anopit voi rikkoa ystävysten suhdetta.

Arvio:

Pidin kirjasta todella paljon! Jalkojen sitominen oli uskomattoman kammottavaa luettavaa ja välillä oli todella vaikea ymmärtää, kuinka tuollainen perinne on edes muodostunut. Lapsilla tuntui olevan mielettömän optimistinen elämännäkemys, jopa silloin kun kuolema sattui ovelle.

Ying Yang

Lumikukka ja Lilja olivat täysin erilaisia, mutta saivat tukea ja vahvuutta ystävyydestään. Lumikukka tuntui haluavan irtaantua elämästään ja liidellä sen yläpuolella, kun taas Liljalla oli jalat vankasti maassa ja hän ammensi elämänvoimansa vanhoista kiinalaisista opeista ja uskomuksista. Lilja pyrki täysinvoimin mukavuuteen ja menestykseen, kun taas Lumikukka tuntui luovuttavan helposti ja ajautuvan masentuneisuuteen.

Kultaiset lootukset

Naisten asema 1800-luvun kiinassa oli huono ja täysin riippuvainen avioperheestä, johon tyttö joutui muuttamaan perheen alimmaksi portaaksi. Avioliiton korkea-arvoisuus oli täysin kiinni jalkojen sitomisesta, joten koko avioelämään valmistautuminen alkoi jo noin 6-vuotiaana! Tavoitteena oli täydelliset "kultaiset lootukset" eli jalat joiden koko oli korkeintaan 7 cm. jalkojen sitominen, siihen kuuluvat traditiot ja sirouden merkitys oli hämmentävää, mutta tavattoman mielenkiintoista.

Nu shu

Nuoret tytöt unelmoivat ja puhuivat kauniisti tulevista avioliitoistaan, mutta ikävästi todellisuus ei aina vastannut odotuksia. Tytöt joutuivat tekemään talonsa kaikki kotityöt, vaikka sidotut jalat tuottivat kipua ja vaikeuksia liikkua. Naisten oma salakirjoitus, "nu'shu", jota miehet eivät pysty käsittämään on mielestäni ihana keksintö, jolla naiset pystyivät pakenemaan todellisuutta ja avautumaan sekä purkamaan sydäntään.

Tuomio:

Tarina ystävyydestä oli kaunis ja sydäntäriipaisevan surullinen. Kirja oli koskettava ja mieleenpainuva kertomus elämään mukautumisesta ja paikkansa löytämisestä.

Minua surutti suuresti tyttölapsien surkea asema perheissä ja naisten epäreilu alistaminen. Oli silti ihana seurata Liljan omistautuneisuutta, tarmoa ja selviytymistä rankkojen aikojen läpi. Mielestäni Liljan elämänkatsomuksesta ja optimismista voisi nykynainenkin oppia paljon. Suosittelen!


★ ★ ★ ★

Katso traileri kirjaan perustuvasta elokuvasta:

5 kommenttia:

 1. Tämä oli hieno ja koskettava kirja! Luin toissakesänä mutta pitää lukea jossain välissä uudelleen, en oikein enää muista kaikkea. Tiedätkö onko tuo leffa jo olemassa vai milloin se on tulossa?

  VastaaPoista
 2. Todella ihana kirja tosiaan! Uskon myös lukevani tämän vielä jonain päivänä uudestaan!

  1. marraskuuta näyttäisi leffa ilmestyvän maailmalla. Suomalaisin tekstityksin saa tietenkin odottaa vielä jonkin aikaa.. Innolla odotan elokuvaversiota, sillä tuo traileri antoi vähän erilisen kuvan tarinasta, kuin kirja.

  VastaaPoista
 3. Huh, kuulostaapa hurjalta, mutta samalla tosi mielenkiintoiselta.

  Minulla on blogissani sinulle tunnustus!

  VastaaPoista
 4. Minäkin pidin tästä kovasti - ja elokuvakin kiinnostaa, kiitos vinkistä!

  Blogisi on muuten hurjan kaunis!!

  VastaaPoista
 5. Tessa, jalkojen sidonta oli tosiaan aika hurjaa luettavaa. Lapsiraukat.

  Kiitos kehuista Norkku! :) Toivon elokuvan yltävän kirjan tasolle!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)