19.11.2011

Lisa Genova - Edelleen Alice

Still Alice, 2007             Adlibris -->
329 sivua


Alice Howland on menestynyt kognitiivisen psykologian tohtori Harvardin yliopistossa. Alicen elämä on täynnä konferensssejä ja luentoja, matkustamista ja esitelmiä. Kaikki muuttuu kun Alicella todetaan varhaisiän Alzheimer. Pienet unohdukset ja arkinen hajamielisyys eivät enää lukeudukkaan vain stressin piikkiin. Alice pelkää kadottavansa tärkeän osan itsestään ja pyrkii sinnikkäästi pitämään kiinni omasta minuudestaan taistellessaan epätoivoisesti rapistuvaa muistiaan vastaan.

Arvio:

Olipas pitkästä aikaa vähän erilainen kirja. Alice oli sympaattinen ja miellyttävä hahmo. Kirjan aihe oli mielenkiintoinen ja tuntui todella hämmentävältä sukeltaa tällaiseen unohdusten maailmaan, etenkin kun itsekin kärsin vähän väliä jonkinmoisista muistihäiriöistä (normaaleista sellaisista, mutta mielestäni turhan useista).

Katkoksia

Alicen iäkkyys (n. 50v) ei häirinnyt minua lainkaan. En tuntenut oloani ollenkaan liian nuoreksi ymmärtämään Alicen tuskaa ja järkytystä. Enemmänkin minua häiritsi tarinan katkonaisuus. Luulisin katkonaisuuden olevan kirjailijan tyyli kuvastaa Alicen aivojen muistikatkoksia tai muussa tapauksessa yritys luoda lukijallekin hämmentäviä, paikasta toiseen loikkauksia ilman sen suurempaa väliselvitystä. Tämä häiritsi lukukokemustani osittain, mutta osittain se myös antoi lukijalle mahdollisuuden itse päätellä tapahtumien syitä ja seurauksia.

Hämmentävää

Kirja ei koskettanut minua syvällisesti. En itkenyt Alicen takia, vaikka toki surinkin traagista kohtaloa. Tämä kirja vaikutti kuitenkin hetkellisesti elämääni erittäin oudolla tavalla. Saatoin esim. herätä aamulla kolmannen torkku-painalluksen jälkeen paniikissa, luullen että olin UNOHTANUT herätä kokonaan kelloni pirinään, enkä siis muistanut unenpöppöröisiä torkku-painalluksiani. Päivällä huomioin herkemmin hajamielisyyteni ja näin ollen saatoin unohtaa asioita ja esineitä herkemmin. Heh. Hermostuttavaa..

Tuomio:

Odotin surullisempaa tarinaa. Alice oli mukava, mutta sen verran iloluontoinen, etten tuntenut syyllisyyttä tunteettomuuteeni. Alicen aviomies John oli inhottavan kylmä ja itsekkään oloinen, mutta koska kirjassa ei käsitelty Alicen ja Johnin suhdetta sen kummemmin, ei asia vaivannut minua paljoa. Kirja oli mielenkiintoinen sukellus Alzheimerin ensioireisiin ja sen aiheuttamaan elämän murenemiseen, muttei kuitenkaan hätkähdyttävä lukukokemus. Ihan kiva ja luettava kirja.


★ ★ ★

2 kommenttia:

  1. Minua tämä kosketti, ehkä ei kirjan itsensä vuoksi, mutta sen vuoksi että pystyin samaistumaan Alicen läheisten tunteisiin ja ajatuksiin. Tykkäsin tästä kovasti:)

    VastaaPoista
  2. Sanna, mietinkin sitä, että tämä kirja on varmasti todella koskettava sellaisille, jotka pystyvät samaistumaan. Helppo tauti tuo Alzheimer ei ole sairastavalle tai läheisille. Itse jäin tosiaan vain sivustakatsojaksi :/

    Minusta oli helpottavaa, että Alice nautti vielä elämästään ja maailmasta, vaikka ei aina muistanut kuka siinä vieressä nyt istuikaan.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)