14.12.2011

Evelyn Waugh - Mennyt maailma

Brideshead Revisited, 1945
315 sivua

Adlibris --> 

Kun Charles Ryder lähtee opiskelemaan Oxfordiin, hän tutustuu vallattomaan Sebastian Flyteen, Lordi Marchmainin nuorempaan poikaan. Charles alkaa viettää lomiaan Sebastianin perheen omistamassa viehättävässä linnassa, Bridesheadissa, eikä aikaakaan, kun Charles on kietoutunut tyysti perheen ei niin tavanomaiseen elämään.

Arvio:

Ensiksi on mainittava, että jätin kirjan kesken. Tämä on pyörinyt kirjahyllyssäni, mutten halua tarttua tähän enää. Eihän tuota hullukaan jaksa lukea loppuun! Teksti on niin kuivaa ja tapahtumat niin tyystin tavanomaisia, etten tämän parissa viitsinyt aikaani enää kuluttaa. Joskus tekee mieli rauhallisempaa kirjaa, mutta parin miehenalun viinin tissuttelu ja turhanpäiväinen maleksiminen ei nappaa.

Teddy-buumi

Kirja alussa on pieni historiikki Evelyn Waugh:ista. Tiesittekö, että kyseessä onkin mieskirjailija? Tämä yllätti minut, mutta selittää miksi kirja kertoi apaattisesti pojankloppien hengailusta. Alussa kerrottiin myös, että aikoinaan kirjasta tehty tv-sarja villiinnytti kansan lähestulkoon hysteeriseen fanittamiseen. Teddy-karhut, (jota kirjan hahmo Sebastian kantaa mukanaan sinne sun tänne) myytiin kaupoista kuulemma loppuun. Huhhuh. Suoraan sanottuna itse olisin huolissani jos joku kuljeksisi yliopiston alueella nalle kainalossa... Ties vaikka Mr. Bean on luotu tuosta ideasta!

Kuollutta menoa

Kirja kuvasi sinällään loistavasti varakkaiden englantilaisten turhanpäiväistä elämää, mutta hienostelevat, shampanjaa lipittävät nuorukaiset naurattivat. Miehen pitää olla mies! Pohdin, että mahtoikohan Sebastianin ja Charlesin ystävyydessä esiintyä pientä homoseksuaalisuutta? ..Välillä ainakin tuntui siltä. Jatkuvat teen lipitykset ja tappavan tylsät keskustelut olivat kirjan tuho. Kerrankin omassa elämässä tapahtuu enemmän kuin kirjan sivuilla...

Tuomio:

Tätä kirjaa lukiessani aloitin Piiat-kirjan ja voitte vain kuvitella miten riemukasta oli lukea niin mahtavaa tekstiä! Ensimmäisessä lauseessa tapahtui varmaan enemmän kuin tässä kirjassa yhteensä! Aina ei tarvitse olla mitään murhamysteeriä, mutta hektisen ja värikkään elämän olemattomuus oli ehdottomasti tämän kirjan pahin puute. Kirjassa ei tapahtunut mitään radikaalia tai keskustelua herättävää. Tv-sarjasta tai elokuvasta en tiedä, mutta kirja kannattaa jättää lukematta!

0 -jäi kesken


Traileri vuonna 2008 ilmestyneestä elokuvasta:


3 kommenttia:

 1. Minä taas, joka luen rankkoja kirjoja, katsoin mieluusti tätä sarjaa televisiosta. Kaikki oli toteutettu upeasti, enkä edes ikävystynyt, vaikka olen helposti kyllästyvää sorttia. Ihme juttu...Piiat tökkäsi minulla kai siihen, kun sitä oli niin hehkutettu blogistaniassa. Jos viiden kehuraja menee yli, otan aikalisän.

  VastaaPoista
 2. Tv-sarja voikin olla viihdyttävämpi ja voisin sitä kokeila katsoa, kun se kerran on niin hurjan "haloon" aiheuttanut. Harmi kun Piiat tökki :/ Monesti (kaikkien kehujen ohella) myös edellinen kirja voi vaikuttaa lukukokemukseen, joten minun kompastelu Waughnin kirjan kanssa saattoi vaikuttaa suuresti Piiat-kirjan loistavuuteen!

  VastaaPoista
 3. Minä haluaisin lukea tämän, osin ehkä Waughin maineikkuuden ja osin tv-sarjan vuoksi.

  Piiat on kyllä hieno!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)