26.3.2012

Jane Johnson - Saharan tytär

The Salt Road, 2010               Adlibris -->
442 sivua.

Englantilais-ranskalainen Isabelle saa arkeologi-isältään perinnöksi mystisen ja pölyttyneen laatikon, jonka sisältä hän löytää erikoisen pohjoisafrikkalaisen amuletin. Amuletin inspiroimana Isabelle suuntaa kiipeilymatkalle Marokkoon, jossa onnettoman tapaturman seuraksena hän tapaa Taïbin, kotiseudullaan lomailevan berberimiehen, jonka kanssa Isabelle päätyy mullistavalle matkalle Saharan hiekka-aavikolle. Mukaansa Isabelle on ottanut perinnöksi saamansa amuletin, joka tuntuu herättävän paikallisissa sekalaisia tunteita.

Mariata kuuluu "hunnun kansaan", perinteiseen paimentolaisheimoon, joka elää irrallaan muusta yhteiskunnasta. Paimentolaiselämä on kuitenkin muuttumassa yhä vaarallisemmaksi ja pian Mariata joutuu hurjaan seikkailuun, johon kuuluu suurta surua, sitäkin suurempaa rakkautta sekä epätoivoinen matka aavikon halki. Mariata kantaa kaulassan hänen rakastamansa miehen amulettia, josta hän ammentaa voimaa selviytyäkseen hengissä Saharan haasteista.

Arvio:

Mariatan paimentolaiskansa kieltäytyi kokonaan hyväksymästä islaminuskoa ja näin ollen naiset eivät hunnuttautuneet muuten kuin avioitumisensa jälkeen ja vaikka usean vaimon ottaminen oli miehillä mahdollista, oli se erittäin harvinaista ja loukkaavaksi katsottu teko. Naiset olivat ihanan voimakastahtoisia ja rakkaus aviopuolisoiden välillä oli näin länsimaalaisesti katsottuna normaalimpaa. Kaikin puolin oli siis todella raikastavaa lukea tällaista eksoottista kirjaa ilman naisten varsinaista alistamista ja pahoinpitelyä.

Tarina kahdesta voimakastahtoisesta naisesta

Tällaisissa kahden tarinan kirjoissa tuppaa aina se toinen tarina kiinnostamaan enemmän ja tällä kertaa Mariatan kertomus veti minua enemmän puoleensa. Mariata.. tuo aavikon kuningattaren, Tin Hinnanin jälkeläinen oli mielestäni huikea henkilöhahmo, jonka rakkaustarina herkän ja tunteellisen Amastanin kanssa oli sydäntä riipaisevaa luettavaa. Mariatalla oli ihastuttavan periksiantamaton luonne, joka sai minut lukijana jo heti ensisivuilla ihastuksiin. Isabelle taas vaikutti hiukan hankalalta snobilta, mutta loppua kohden opin kyllä hänestäkin pitämään.

Sahara, tuo mahtava ja mystinen pläntti Afrikassa..

Jane Johnson osasi todella viedä lukijansa häikäisevälle ja uskomattomalle matkalle Saharaan. Aavikon monipuolinen kuvaus ja Mariatan uskomaton seikkailu oli hypnoottista luettavaa! Kuvaus aavikolla elävästä Tuaregi-kansasta oli todella mielenkiintoista ja yksityiskohtaista ja se toi tarinaan mukaan myös jonkilaista Tuhannen ja yhden yön eksotiikkaa ja jännitystä.

"Ei kukaan tee lauluja siitä, että kärsäkkäät löytävät perille leipään jopa autiomaan syvimmässä sydämessä ja että vuohenlihan suikaleet kuivettuvat niin koviksi, että niitä syödessä hampaat voivat mennä rikki, koska ei ole liotusvettä eikä yhtään sylkeä suussa; sellaistakaan ei runosäkeissä kerrota, että kieli turpoaa ja suu tuntuu olevan täynnä pumpulia ja että pelko ja jano saavat ihmisen lopulta vihaamaan ja epäilemään jokaista tuntematonta. Skorpioneja, sarvikyitä, sakaaleita ja rosvoja ei kukaan vaivaudu edes mainitsemaan. Azalay ei ole tyttöjä varten." -Amastan Mariatalle, s. 137


Tuomio:

Pidin todella paljon. Jane Johnson vei minut syvälle kuvailemaansa maailmaan ja Tuaregikulttuuriin. Luulin aluksi, että Mariatan tarina olisi todella muinainen, mutta kyseessä olikin lähihistoriaa. Tästä pieni miinus, sillä mielestäni muinainen rakkaustarina olisi ollut vielä mielenkiintoisempi.  Mahtavan suuri plussa sen sijaan huikeasta Saharan kuvauksesta ja seikkailupitoisesta juonesta! Kirja oli miellyttävän viihteellinen ja mukaansatempaava. Suosittelen!


❦ ❦ ❦ ❦


Esimakua Tuaregeista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)