17.5.2012

Deborah Harkness - Lumottu

A Discovery of Witches, 2011       Adlibris -->
All Souls trilogy #1
644 sivua.


Diana Bishop on historiantutkija ja tunnetun noitasuvun jälkeläinen. Kun hän vahingossa saa käsiinsä vanhan, taikuudella käsitellyn käsikirjoituksen (Ashmole 782) hän huomaa pian vetävänsä puoleensa yliluonnollisia olentoja kuin magneetti ja palauttaa kallisarvoisen teoksen kirjaston varastoon. Diana on päättänyt visusti pysyä erossa taikuudesta vanhempiensa raa'an kohtalon takia, joten hän ei ole huomaavinakaan muita olentoja. Diana tutustuu kuitenkin pakosta komeaan Matthew Clairmontiin, 1500-vuotiaaseen vampyyriin ja tuntee vastustamatonta vetovoimaa tätä kohtaan. Matthew tekee Dianalle selväksi että niin noidat, demonit kuin vampyyrit ovat Ashmole 782 perässä, eikä Diana ole enää turvassa...mutta voiko Diana luottaa komeaan Matthewiin? Ja mitä todella tapahtui Dianan vanhemmille?

Kirjasarjan elokuvaoikeudet on myyty Warner Brothersille!

Arvio:

Alku oli lupaava. Kirja muistutti minua Elizabeth Kostovan Historiantutkija-kirjaa...Oxfordin Bodleian-kirjasto, vanhojen niteiden tutkimista, yliluonnollisia olentoja ja Diana, Salemin Bishop-suvun viimeinen jälkeläinen, noita, joka kuitenkin pyrkii visusti kieltämään voimansa vanhempiensa traagisen kuoleman takia. Tarinalla potentiaalia laajeta siis vaikka mihin suuntaan..

Pysähtynyt tunnelma

Pian sain kuitenkin huomata, ettei kirjailijalla ollut aikomustakaan kiirehtiä asioita, mikä on yleensä hyvä juttu, mutta tällä kertaa huomasin ilta toisensa jälkeen hengailevani edelleen Bodleianissa ja seuraavani Dianan arkirutiineja sivu toisensa jälkeen. Kilpasoutua, teetä, olentojen välttelyä, alkemian niteiden tutkimista, joogaa ja taas teetä. Myös Dianan tutustuminen Matthew-vampyyriin oli piinallisen varovaista ja hitaasti etenevää, vaikka lukijalle kaikki oli täysin selvää.

Korvaako loppu kirjan alun?

Harkitsin kirja lopettamista kesken muutamaan otteeseen, mutta sen sijaan luinkin muita kirjoja välissä ja tartuin tähän tiiliskiveen sinnikkäästi uudestaan ja uudestaan. Juoni potkaisi itsensä käyntiin vasta noin 400. sivun kohdalla ja nyt pohdinkin oliko alun tahmeus lopun arvoista uhrautumista?! Ehkäpä oli, sillä lopusta tykkäsin kyllä. Loppuosa oli alkua reilusti toiminnallisempi ja paljon kohistu suomalainen noita Satu Järvinenkin näyttäytyi vihdoin!

Ihmisiä vai yliluonnollisia olentoja?

Pisteitä tippuu kuitenkin paljon, sillä jos kerran vaivaudun lukemaan näin jykevän kirjan ja kärsimään rannekivuista sekä paperiviilloista peukalossani, olisi kirjailija voinut palkita minut paljon toimintatäytteisemmällä tarinalla. Ei näin paksuja kirjoja lueta vain koska ovat OK. Harmittelin myös moneen otteeseen, että mielestäni kirjassa esiintyvät vampyyrit ja demonit eivät oikeastaan vaikuttaneet lainkaan vampyyreiltä tai demoneilta. Matthew, tuo joogaava, kalpeaihoinen olento tuntui minusta ihan tavalliselta mieheltä, verta himoitsevan pimeyden olennon sijaan. Demonit taas kuvailtiin hyperaktiivisiksi ja monesti helposti sekoavilta, mutta ei juurikaan sen kummemmiksi tai yliluonnollisemmiksi. Noitiin kirjailija oli sentään keskittynyt paremmin, olivathan he pääosissa.

Tuomio:

Koska kirja on trilogian ensimmäinen osa, jäi tarina tietenkin kesken ja näin ollen alun pitkävetisyys suututtaa vielä aavistuksen enemmän! Sisällössä oli paljon potentiaalia, mutta kiinnostavan, maagisen käsikirjoituksen selvittämisen sijaan kirjailija paapattaa lukuisten sivujen verran Dianan ja Matthewn kehittyvästä suhteesta...vaikka kirjassa esiintyy siis runsainmäärin kiinnostavia olentoja (demoneja, vampyyrejä ja noitia), on se iänikuinen romantiikka pääosissa...pöh. Jos siis jaksaa uhrautua ensimmäisen osion läpi, loppu on juuri sitä mitä koko kirjalta kaipaa, mutta loppuu sitten ikävästi kesken... Vaikea sanoa, kuinka paljon tästä lopulta pidin...

❦❦+


All Souls -trilogia:
1. Lumottu (A Discovery of Witches, 2011)
2. Shadow of Night (7/2012)
3.  ???

Kirjailijan sivut -->
Elokuvan tiedot IMDb:ssä

6 kommenttia:

 1. Aika samaa mieltä olin, jonkinverran tiivistämistä olisi tämä avaus kaivannut, mutta sen verran hyvään kohtaan juttu jäi, että jatkoa pitää lukea tottakai :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa kommentoin sinunkin sivulle, että samoilla linjoilla ollaan :D Tiivistäminen olisi pelastanut paljon!

   Poista
 2. Anonyymi17.5.12

  Minulla tämä odottaa hyllyssä lukemistaan. Tykkään kovasti tiiliskiviromaaneista, mutta nyt hieman hirvittää tuo kuvailemasi pysähtyneisyys. No, lukea sen aion kumminkin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjinta mielessäni oli se että kirjassa tosiaan on paljon yliluonnollisia olentoja ja magiaa, mutta tarina jurraakkin romanttisen suhteen kohdalla..

   Minäkin pidän kyllä tiiliskivistä, mutta erityisen paljon kirjasarjoista!

   Poista
 3. Minusta tuntuu tosi tylsälle, että tämä ei jatku. Inhoan näitä myyntikikkailuja. Haluan, että trilogiat ovat samalla kielellä hyllyssäni. Olen samaa mieltä kritiikistäsi, mutta taisin pitää hitusen enemmän kun urputan jatkosta ; ).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Minäkin inhoan kun jokin sarja loppuukin kesken. Minusta pitäisi aina tehdä jos jonkinmoinen käännössuunnitelma etenkin trilogioille. Tosi tylsää ettei koko sarjaa käännetäkkään. Minäkin voisin tästä kuitenkin sen jatko-osan lukea jos sellainen suomennettaisiin...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)