6.5.2012

Erin Morgenstern - Yösirkus

The Night Circus, 2011                 Adlibris -->
400 sivua.

Yösirkus saapuu varoittamatta ja poistuu yhtä huomiota herättämättömästi paikaltaan. Sirkus on eriskummallisesti auki vain öisin ja sitä valaisee roihuava valkoinen kokko. Ihmiset lumoutuvat mustavalkoisen sirkuksen yllätyksellisistä ja taianomaisista esiintymisteltoista. Ilmassa leijailee kinuskin ja popcornin tuoksua, mutta myös jotain väreilevää ja selittämätöntä.

Sirkuksen vierailijat, kuin myös moni sen työntekijöistä ovat täysin tietämättömiä, että sirkus on todellisuudessa pelikenttä... shakkilauta, jolla käydään vanhaa maagista mittelöä. Celia ja Marco esittelevät taitojaan hienovaraisesti sirkuksen suojissa ja rakastuvat väistämättä toisiinsa. He eivät kuitenkaan tiedä, että kilpailussa on vain yksi selviytyjä.

Arvio:

Olen vilkuillut tätä kirjaa jo ennen kuin se ilmestyi suomeksi, sillä minusta kirjan traileri antaa kirjasta ihanan mystisen ja oudon vaikutelman. Tyhjästä ilmestyvä sirkus, joka saattaa kadota paikaltaan milloin tahansa. Magiaa, mystiikkaa ja aavistuksen melankoliaa. Tarina oli kuitenkin realistisempi kuin luulin ja jouduin pikkaisen pettymään, kun sirkus olikin luultua käsinkosketeltavampi.

Love story

Celia ja Marco ovat maagisen kilpailun osanottajat. He ovat kouluttautuneet kilpailua varten pienestä pitäen, mutta rakastuvatkin toisiinsa. Minusta tuntui kuitenkin, ettei tämä rakkaustarina saati kuolettava kilpailu ollut pääosissa. Kirja kertoi enemmänkin sirkuksen liikkeistä ja kehityksestä. Sirkus suunnitellaan tavalliseksi, mutta vuosien saatossa se muuttuu enemmän ja enemmän taikuudesta riippuvaiseksi. Mitään suurta ja väkevää rakkaustarinaa en siis päässyt kokemaan.

Aikajaksot

Kirja kertoi sirkuksen tarinaa kahdessa eri aikajaksossa. Osittain 1800-luvun lopusta, jolloin sirkus oli vasta kehityksensä alkuvaiheilla ja osittain 1900-luvun alussa jolloin nuori poika Bailey tutustuu sirkuksessa asuvaan nuoreen punahiuksiseen tyttöön. Baileyn aikana sirkus on jo rapistumassa ja taikamittelö lähestymässä loppuaan. Molemmat aikajaksot kuitenkin lähestyvät toisiaan ja sirkuksen tarina avautuu lukijalle pikkuhiljaa.

"Aukeaa hämärän laskeutuessa,
Sulkeutuu sarastuksen aikaan"

Le Cirque des Rêves (unelmien sirkus) ei kaikesta taikuudesta ja erikoisista näytösteltoistaan huolimatta lumonnut minua. Minusta esim. Vettä elefanteille -kirjan sirkus oli paljon ihastuttavampi ja henki enemmän sitä sirkuksen kiinnostavaa maailmaa. Yösirkus oli myös erittäin pätkittäin kirjoitettu, joten aina kun pääsin hiukan kiinni tarinaan, vaihtuikin aika ja paikka toiseen. Pitkäjänteinen lukeminen oli siis vaikeaa, koska ajan ja paikan jatkuva muutos katkaisi tunnelman useaan otteeseen.

Tuomio:

Tämä oli ihan mukava, muttei kuitenkaan huikea. Pätkittäinen tarinankerronta sai ajatukseni harhailemaan, eikä sirkus ollutkaan niin lumoava kuin toivoin. Oletin tarinan olevan synkempi ja muistuttavan vähän Mathias Malzieun Sydämen mekaniikkaa. Kaipasin kirjaan jotain väkevämpää ja jopa vähän mystisempää, selittämätöntä toimintaa, kuten kirjatraileri antoi ymmärtää. Plussaa siitä, että kirja oli erilainen, eikä tarina ollut täysin ennalta-arvattava.


❦❦❦


Kirjatraileri:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)