11.5.2012

F.H. Burnett - Salainen puutarha

The Secret Garden, 1911      Adlibris -->
217 sivua.

Mary Lennox jää orvoksi 10-vuotiaana ja hän muuttaa Intiasta setänsä hoiviin Englantiin. Mary on kiukkuinen, laiha ja sairaalloinen, todellinen ärripurri, josta kukaan ei ole koskaan välittänyt. Löytäessään setänsä mailta lukitun, heitteille jätetyn puutarhan Mary saa uutta puhtia elämäänsä. Hän ystävystyy nummilla vaeltavan pojan kanssa, joka osaa ihmeellisesti kommunikoida eläinten kanssa ja löytää ison talon lukuisten ovien takaa sairastelevan ja kuolettavia raivokohtauksia saavan serkkunsa, joka ei suostu käymään ulkoilmassa. Yhdessä nuoret päättävät kuitenkin laittaa salaisen puutarhan taas kukoistamaan.

Arvio:

Tätä klassikkoa en ole aikaisemmin lukenut, mutta tarina on toki tuttu elokuvan kautta. Salainen puutarha on ihanan yksinkertainen kirja, jossa suuria juonenkäänteitä ei ole, mutta tarina on silti ihastuttavan lämminhenkinen ja ikimuistoinen.

Lasten ilo ja riemu tarttuu lukijaan ja kirjaa lukiessani sainkin uskomattoman innostuksen laittaa omaa puutarhaa ja nurmikkoa kukoistamaan (jonka seurauksena sain seuraavan päivänä tietenkin kärsiä ilkeistä lihaskivuista). Kirja saa kevään hentoiset taimet todella näyttämään taianomaisilta!

"-No ihme ja kumma! ällisteli puutarhuri. Eikös vain sinun suonissasi virtaa sittenkin lapsen verta eikä pelkästään kirnupiimää." (s. 57)

Mary on suloinen, kiukutteleva, mutta hyväsydäminen tyttö, jonka hehkeytymistä oli suloista seurata. Vaikka kirja ei ole paksu, tuntui henkilöhahmot läheisiltä ja syvemmiltä kuin monissa paksuissa kirjoissa. Riemuitsin etenkin Colin-serkun voimistumisesta ja vanhan, reumatistisen puutarhurin Ben Weatherstaffin pilkistelevästä ilosta. Kirjan kieli on minusta myös ihanan vanhan oloista. Monet sanat saivat minut hymyilemään, kuten esimerkiksi "ärripääpuuska".

"-Siellä on ihanaa! hän huusi hengästyneenä. Et ole koskaan nähnyt mitään niin kaunista! Se on tullut! Luulin sen tulleen jo ennemmin, mutta silloin se oli vain tulossa. Nyt se on tullut. Kevät! Dickon sanoo niin!" (s. 147)

Tuomio:

Vaikka tarina ei ole mikään suuri ja mahtava, hengästyttävän runsas tai edes seikkailullinen, on se niin suloinen ja herttainen, että ei voi kuin hymyillä. Ystävyyden ja puutarhan parantava voima, joka saa kaksi ärripurria näkemään maailman uudessa, paremmassa valossa on ihastuttavaa. Kirja puhalsi uutta henkeä kevääseen ja sen hentoiseen kukoistukseen.


❦❦❦+


 Leffatraileri (-93)4 kommenttia:

 1. Oi, tämä on yksi kaikkien aikojen ihanimmista kirjoista, joita olen lukenut. Se teki minuun todella syvän vaikutuksen niin lapsena kuin aikuisenakin. Mukava, että sinäkin pidit tästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka kirjaa en ollut aikaisemmin lukenut, oli tuo tarina tehny jo vaikutuksen elokuvassa. Salainen puutarha on todella suloinen kirja! :)

   Poista
 2. Luin tämän lapsena tätini suosituksesta. Tykkäsin silloin.:) Ei tehnyt niin syvää vaikutusta, mutta oli hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin, että olisi ollut tosiaan kiva lukea tämä kirja lapsena, koska näin aikuisena kaipaan kirjaan vähän enemmän juonenrunsautta, jotta lukukokemus olisi syvempi..tarinan idea on minusta kuitenkin ihastuttava.. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)