15.5.2012

L.J.Smith - Vampyyripäiväkirjat 1. Korpinmusta


The Awakening, 1991
218 sivua.

Adlibris -->

Elena Gilbert on suosittu, vaalea kaunotar, joka saa näppeihinsä pojan kuin pojan. Kun kouluun ilmestyy mystinen, hyvinpukeutuva ja aurinkolasien taakse piiloutuva Stefan Salvatore, Elena on sulaa vahaa ja päättää tehdä kaikkensa saadakseen Stefanin itselleen..aloittaen jättämällä poikaystävänsä Matt:in. Samaan aikaan Fell's Churchin kaupungissa tapahtuu erikoisia ihmisiin kohdistuvia hyökkäyksiä, jotka saa ihmiset levottomiksi.Arvio:

Ensireaktioni on pienoinen pettymys. Pidän paljon nuortenkirjallisuudesta, ja ennemmin luen 16-vuotiaan seikkailuista, kuin neljäkymppisen avioliitto/elämänongelmista (pahoitteluni lievästä ikärasismista). Yleensä kaikki nuortenkirjallisuuden tytöt ovat melko varhaiskypsiä, mutta Elena Gilbert on aivan kammottavan itsekeskeinen pissis.

Alkuperäistä vampirismiä

Olen seurannut tv-sarjaa jo kolmannen tuotantokauden lähes viimeisiin jaksoihin asti, ja pidän sarjasta todella paljon. Kirjassa tarina vaikuttaa olevan aavistuksen yksinkertaisempi, mutta silti ihan menettelevä. Pidän etenkin siitä, että kirjan vampyyrit vaikuttavat autentisemmilta, eivätkä esim. kimaltele tai joogaile, kuten joissakin kirjoissa.

Kaikkien rakastama Elena

Kirjan ainoa iso kompastuskivi on Elena, josta on mielestäni erittäin vaikea tykätä, ja jolle kaikkein vähiten toivoisin onnekkaita sattumia. Minun puolestani Elena voi itkeskellä itsessäälissään niin paljon kuin vain haluaa, ei säälitä yhtään. Voisin kuvitella kuitenkin että Elena kasvaa ja aikuistuun seuraavissa kirjoissa.. Mikäli siis katastrofaalisia tapahtumia on yhtä runsaasti kuin tv-sarjassakin.

Tuomio:

Reilu kymmenen vuotta sitten tämä olisi tuntunut varmasti paljon paremmalta kirjalta. 90-luku ei puskenut pahasti kirjan sivuilta esiin, mutta toisin kuin nykyiset nuortenkirjat, tämä oli erittäin teinimäinen. Elenan itsekeskeisyys oli rasittavaa, mutta toivon mukaan hänen luonteensa paranee kirjasarjan mukana. Plussaa aidoista vampyyreistä, joita nykyinen vampyyrifuusio ei ole koskettanut. Tv-sarja on sen verran hyvä, että kiinostusta kirjasarjaan on vielä kaikesta huolimatta.


❦❦Vampyyripäiväkirjat-sarja:

Korpinmusta (The Awakening, 1991)
Sielunkumppani (The Struggle, 1991)
Verivala (The Fury, 1991)
Pimeän piiri (Dark Reunion)

Uusi aika 1 - Sudenhetki (The Return: Nightfall)
Uusi aika 2 - Varjosielut (The Return: Shadow Souls)
Uusi aika 3 - Sydänyö (The Return: Midnight)

The Hunters: Phantom
The Hunters: Moonsong
The Hunters: Eternity

7 kommenttia:

 1. Minä katselen nyt tv-sarjan ekaa kautta, mutta ei ole kyllä yhtään minun juttuni. True Blood iskee paremmin...

  VastaaPoista
 2. Minäkään en kyllä jäänyt koukkuun ensimmäisenn tuotantokauteen, toisessa oli hurjasti enemmän potkua, joten suosittelen ainakin yrittämään :D .

  True blood on tosiaan taas aivan omaa luokkaansa, huippu-sarja, jota ei voi vastustaa! Pidän siitä, että toimintaa on siinä aikuiseen makuun ;)

  VastaaPoista
 3. Minä olen kans seuraillut tätä telvisiosarjana ja pidän siittä enemmän kuin mitä pidin tästä kirjana. 12-vuotias siskoni lukee näitä ihan intopinkeänä ja painostaa minua lukemaan ensimmäistä osaa pidemmälle, mutta pidin itsekkin Elenaa melko raivostuttavana pikku pissiksenä, ettei ajatus kovin houkuta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisin ollut niin onnellinen jos tällaisia vampyyrikirjoja olisi ollut suomennettuna enemmän aikaisessa nuoruudessani. Jouduin tyytymään mm. vain Draculaan ja Pikku vampyyri-kirjoihin, vaikka kuinka yritin koluta kirjastohyllyjä.. Kyllä on nykyteineillä mukavaa tämä paranormaalin kirjallisuuden laajuus ja saatavuus X)

   Poista
 4. TV-sarja on tosiaan koukuttanu siinä määrin, etten uskalla edes tarttua näihin kirjoihin, koska pelkään että ne jollain tapaa pilais sarjanki viehätyksen. Muistan jostain lukeneeni, että on tehty myös sarjaa noudattava kirjaversio, juonikulkuhan ei ilmeisesti tv-sarjassa noudata kovin orjallisesti alkuperäisteosta? Niitä ehkä voisikin lukea, tai ainakin vilaista minkälaisina hahmot on kuvattu.

  Pikku vampyyri-kirjat oli kerrassaan mainioita muksuna, ja eihän tämmösiä vampyyrirakkaus-tarinoita osannut onneksi edes kaivata... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tv-sarjaan liittyvät kirjat ovat nimeltään "Stefan's Diaries" ja kirjoittajana toimii haamukirjailija. Minä kaipaisn nuorena kovasti kaikkea goottista.. eli mm. kummitus- ja vampyyrikirjallisuutta, mutta sitä romanttista puolta en tosiaan osannut kaivata! :)

   Poista
 5. Onnistuin koukuttumaan tv-sarjaan ennen kuin tiesin, että on näitä kirjojakin. Mutta voisihan sitä lukea myös kirjat, vaikka epäilenkin, etten tule pitämään niistä juuri päähenkilön takia. Ärsyynnyn sellaisiin hahmoihin, jotka tuntuvat olevan liian täydellisiä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)