22.6.2012

Jean M. Untinen-Auel - Hevosten laakso (#2)

The Valley of Horses, 1982          Adlibris -->
Earth's Children #2
649 sivua.

Ayla on tuomittu kuolemankiroukseen. Hän on menettänyt kaiken rakkaansa ja tarpoo tuskastuneesti kohti pohjoista noudattaen Izan viimeistä neuvoa, hänen on etsiydyttävä "muiden" luoksen ja löydettävä itselleen puoliso! Ayla on kokenut paljon ja selviytynyt monesta, mutta vaellus käy silti hänen voimilleen. Kun hän löytää ihmeellisen laakson täynnä villihevosia ja lähes täydellisen, pienen luolan, hän päättää asettua valmistautumaan talven tuloon. Vuodet kuitenkin kuluvat ja Aylan on vaikea luopua mukavasta, kaiken kattavasta paratiisistaan. Kun hän saa sattumusten kautta itselleen lemmikiksi villivarsan, on luolasta lähtö jo unohtunut. Yksinäisyys ja toisen ihmisen kaipaaminen, ei kuitenkaan väisty Aylan mielestä, vaikka hänellä riittääkin tekemistä.

Samaan aikaan Jondalar, nuori, komea ja sinisilmäinen Zelandonimies lähtee veljensä kanssa pitkälle vaellukselle Maaemon reittiä pitkin. Kohtalo johdattaa miehiä monien vaikeuksien kautta kohti henkien päättämää päämäärää.

Arvio:

Kuten edellisen kirjan lopussa toivoinkin, maisemat ovat nyt muuttuneet ja Ayla pääsee vapaasti kehittämään älyään sekä taitojaan.

Vaeltavat miehet

Vaikkakin pidin kirjasta, Jondalarin ja hänen veljensä Thonalanin vaelluksen kuvailu vähän kyllästytti. He olivat uusia hahmoja, enkä oikein heti osannut sopeutua pitämään heistä automaattisesti. Miesten vaellus tuntui piinaavan pitkältä ja jotenkin turhalta sekä merkityksettömältä, varsinkin kun halusin koko ajan pitäytyä ennemmin Aylan seikkailuissa.

Hevosten laakso

Ayla eli kuin paratiisissa hyvin suojatussa laaksossaan. Kun Ayla onnistui saamaan itselleen lemmikiksi villivarsan ja myöhemmin myös luolaleijonanpennun, minä riemuitsin!  Jonkin aikaa en edes kaivannut Aylalle ihmisseuraa, sillä Alyan keksinnöt ja selviytyminen lemmikkiensä kanssa riitti kiinnostamaan melko pitkälle. Kun toiminta tuntui pysähtyneen rupesin kuitenkin jo kaipaamaan Aylalle miestä paikalle, mutta Jondalarin reissu senkuin venyi ja venyi tuskallisen pitkäksi..

Jondalar

Jondalar kuvailtiin täydelliseksi mieheksi mieskuntoa myöten. Jondalar sai kirjassa naisen kuin naisen heikoksi himosta, mikä tuntui välillä vähän liioittelulta. Jondalarin herkkyys ja taito saada naisen nautinnosta kaikki irti tuntui liian paljon naisen kehittämältä luonteenpiirteeltä. Tottakai moni nainen unelmoi herkästä ja tunteikkaasta miehestä, mutta jonkinlaista rosoisuutta pitäisi myös löytyä!

"Siinä hän on, istuu aivan eessä sun..."

Kun kirjan kuviot rupesivat kyllästyttämään, Jondalar tupsahti vihdoin Aylan alueelle ja tunnelma muuttui odotetun sähköiseksi! Jondalarin ja Aylan välillä olevat kulttuuri ja kehitysmuurit murenivat pikkuhiljaa ja rakkauden sekä himon orastus oli aistittavissa. Nuori pari yritti kovasti ymmärtää toisiansa, mutta useat väärinkäsitykset ajoivat heitä erilleen. Tässä vaiheessa, tuskastuneesti kohtaamista jo muutaman sadan sivun verran odottaneena, päässäni rupesi soimaan Pienestä merenneidosta tuttu biisi "suudelkaa"! Vaikka kirjassa oli jo esiintynyt pari seksikohtausta, tässä vaiheessa kirja muuttui pehmoisen eroottiseksi.

Tuomio:

Pidin kirjasta, vaikkakin Jondalarin vaellus olisi saanut olla puolta lyhyempi. Jondalar ei ihan vastaa miesihannettani, mutta odotin silti innoissani kohtaamista Aylan kanssa. Kirjan riemukkain osa oli ehdottomasti Aylan lemmikkien kasvatus ja keksinnöt, vaikkakin osa oivalluksista tuntuivat välähtävän Aylalle turhan helposti. Jondalarin mieskunto ja taito naisten kanssa oli makuuni turhan imelää, mutta tunnelma oli ehdottomasti mukavan sähköinen Aylan ja Jondalarin kohdatessa. Oli mukava lukea aikuisille suunnattua kirjaa pitkästä aikaa.


❦❦❦½


Pieni Merenneito "suudelkaa" 


Maan Lapset-sarja:

1. Luolakarhun klaani (The Clan of the Cave Bear, 1980)
2. Hevosten laakso (The Valley of Horses, 1982)
3. Mammutin metsästäjät (The Mammoth Hunters, 1985)
4. Tasangon vaeltajat (The Plains of Passage, 1990)
5. Luolien suojatit (The Shelters of Stone, 2002)
6. Maalattujen luolien maa (The Land of Painted Caves, 2011)

Muissa blogeissa (mm) : VinttikamarissaSallan Lukupäiväkirja  

3 kommenttia:

  1. Hauska lukea tästä, luin näitä joskus itse yläasteella puolisalaa. :) Kiss the Girl ei kyllä ole yhtään hassumpi valinta tähän kirjaan soundtrackiksi. Itse muistelen myös pitäneeni juuri noista lemmikkikohtauksista, mutta Jondalarin seikkailut olivat kyllä turhan pitkitettyjä ja, öh, toisinaan ihan turhia. Kiva arvio!

    VastaaPoista
  2. Hienon arvion olet kirjoittanut :) Kirjan tapahtumat muistuivat hyvin mieleen, vaikka lukemisesta onkin jo aikaa.

    VastaaPoista
  3. Heips, yritin vastata mökillä heikon 3G:n voimin, mutta eihän siitä nyt tullut yhtään mitään. X) Kiitos paljon kehuista, mukava tietää että kirjoittamani arvio on onnistunut!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)