3.6.2012

Jean M. Untinen-Auel - Luolakarhun klaani (#1)

The Clan of the Cave Bear, 1980
Earth's Children #1
596 sivua.


Ayla menettää vanhempansa maanjäristyksen riepotellessa esihistoriallista maailmaa. 5-vuotias tyttö on omillaan, osaamatta etsiä tai metsästää itsellensä ruokaa. Kuoleman kielissä värjöttelevä Ayla pelastuu täpärästi, kun hänet ottaa suojatikseen luolakarhun klaanin parantajanainen, Iza. Luolakarhun klaani elää ikivanhojen oppiensa ja ajatusmaailmansa mukaan ja Aylan on vaikea sopeutua erilaiseen yhteisöön niin luontaisilta tavoiltaan kuin myös ulkonäöltään. Klaanin karvaiset ja länkisääriset ihmiset pitävät Aylan siroa vartaloa ja vaaleaa tukkaa outona ja rumana, mutta sallivat Aylan varttua seurassaan.

Arvio:

Ihana, erilainen kirjamaailma. Esihistoriallinen aika tuntui aluksi oudolta lukumaaperältä, mutta sopeuduin asiaan nopeasti ja pian Aylan selviytyminen klaanin parissa pyöri jatkuvasti päässäni, enkä voinut kuin ahmia kirjaa!

Feminismin alku

Aylan siro erilaisuus ja klaanin naisista poikkeava, voimakas ja alistumaton luonne ihastutti. Aylan poikkeuksellinen, utelias luonne lumosi lukijan ohella niin parantajanaisen kuin myös klaanin tietäjän Mog-urin, joiden avulla Aylan onnistui selviämään pahimmista epäluuloista ja muiden syrjimisestä. Aylan epänaisellinen, alistumaton ja lähes tottelematon luonne onnistui kuitenkin luomaan myös vihamiehiä. Broud, tuleva päällikkö oli yksi näistä, ja lukijana minä todella vihasin tuota epäreilua ja väkivaltaista miestä, joka teki Aylan elämästä helvettiä.

Epävarma tulevaisuus

Aylan pituus ja kehittyvä järjenkäyttö poikkesi radikaalisti tapoihinsa juurtuneista klaanilaisista. Uteliaisuus johdatti Aylan väkisin poikkeuksellisiin tilanteisiin. Aylan luonne ei pystynyt omaksumaan klaanin naisten alistuvaa asemaa ja lukijana riemuitsin aina pienistä, voitokkaista askeleista, jotka Aylan onnistui ottamaan asemassaan. Klaanin päällikko Brun oli lämmin, oikeamielinen ja demokratiaan taipuva, mutta hirveä Broud ja hänen tuleva asema klaanin päällikkönä pelotti ja loi Aylan tulevaisuudelle ikäviä varjoja.

Suuria odotuksia

Kirjassa ei tällä kertaa esiintynyt romanttista puolta, mitä en juurikaan edes kaivannut tämän ensimmäisen kirjan kohdalla, sillä esihistoriallinen maailma ja klaanin elintavat kiinnostivat kovasti enemmän. Seuraavaa kirjaa varten odotukseni ovat kuitenkin korkealla ja toivon suuresti Aylan löytävän itselleen arvoisensa miehen. Broudin karu kohtelu ja Aylan vaikeita selviytymisiä täynnä oleva elämä ansaitsee jo jotain lempeää ja rakastavaa.. Odotan innolla myös maisemanvaihdosta, sillä tämän ensimmäisen kirjan tapahtumat pysyivät aika hallitusti samalla paikalla.

Tuomio:

Kirjailija onnistui todella luomaan Aylan maailman ympärilleni ja välillä tuntui todella hämmentävältä irtaantua takaisin nykymaailmaan. Ympäriston ja klaanilaisten kuvailu oli runsasta ja tavattoman mielenkiintoista. Kulttuuri ja elämäntavat olivat hämmästyttävän tarkkaa ja aidonoloista. Aylan kehittyneempi ihmisjärki ja poikkeava ulkonäkö loivat Aylasta vastustamattoman päähenkilön, jonka rankat seikkailut tulivat minulla uniin asti. Pidin todella paljon ja odotukseni ovat korkealla seuraavaa osaa varten. Odotan mm. uusia tapahtumapaikkoja ja Aylalle kumppania.

Kirjasta on tehty elokuva vuonna 1986 (IMDb)


❦❦❦❦

Maan Lapset-sarja:

1. Luolakarhun klaani (The Clan of the Cave Bear, 1980)
2. Hevosten laakso (The Valley of Horses, 1982)
3. Mammutin metsästäjät (The Mammoth Hunters, 1985)
4. Tasangon vaeltajat (The Plains of Passage, 1990)
5. Luolien suojatit (The Shelters of Stone, 2002)
6. Maalattujen luolien maa (The Land of Painted Caves, 2011)

Adlibris -->

6 kommenttia:

 1. Voin sanoa, että sinua odottaa mahtava lukuelämys sarjan myötä :) Tosin tuo kuudes osa oli melkoinen pettymys, mutta en missään nimessä halunnut jättää sitä lukematta. Tuo elokuva puolestaan oli valitettavasti hirveä, ei jälkeäkään kirjan tunnelmasta! Aiheutti lähinnä vaivaantuneisuutta ja haukotuksia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Tuskin maltan odottaa että saan seuraavan osaan käsiini!! Katsoin elokuvan myös, ja onhan se aika tönkkö, eikä tuonut lainkaan kirjan syvintä olemusta esiin. Daryl Hannah oli mielestäni kuitenkin hyvä valinta Aylan rooliin ja oli mukava nähdä jotain visuaalista heti lukukokemuksen jälkeen! :)

   Poista
 2. Mulla nämä ovat vielä lukulistalla kaikki, toivottavasti löytyy pian sopiva väli lähteä perehtymään Aylan tarinaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin oli tämä jonkin aikaa ehtinyt jo olla lukulistalla! Nappasin kirjan kirjastosta lopulta ihan sattumanvaraisesti ajatellen etten nyt kesällä pohdi lukulistaani lainkaan, vaan nappaan kirjoja reilusti fiiliksen mukaan. :D

   Poista
 3. On jo aika kauan siitä, kun näitä kirjoja luin Tasangon vaeltajiin asti. En ole sen jälkeen ainakaan toistaiseksi. En tiedä oliko sarja niitä, jotka uppoavat mulle vain tietyssä iässä. Elokuvan olen joskus myös nähnyt, se taisi olla aika erikoinen, mutten muista sitä kunnolla. Kivat muistot näistä silti.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ollut ennen kirjablogimaailmaa aavistustakan näistä kirjoista! Viimeksi ilmestyneen kirjan ohella (2011) tämä sarja on tuntunut tulleen uudelleen pintaan ja näin ollen tavoittanut vihdoin minutkin. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)