8.6.2012

J.K. Rowling - Harry Potter ja viisasten kivi

Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997   Adlibris -->
Suom. Jaana Kapari
335 sivua.

Harry luulee olevansa ihan tavallinen poika (paitsi että hän asuu portaiden alla sijaitsevassa kaapissa). Harry ei muista vanhempiaan ja on asunut vauvasta asti Dursleyn-perheen jaloissa, kiusanaan Dursleyn lellitty ja pyylevä Dudley-poika, joka ei jätä häntä rauhaan ilkeyksiltään. Kaikki muuttuu kun Harry täyttää 11-vuotta ja hän kuulee olevansa tervetullut maan mahtavimpaan velhokouluun, Tylypahkaan! Harry ei voi uskoa kuulemaansa, vaikka kertojana onkin iso ja karvainen puolijätti, jonka sateenvarjo tuntuu käyttäytyvän oudosti. Kaiken lisäksi Harry kuulee olevansa velhomaailmassa erittäin tunnettu, selviydyttyään kaikkien aikojen suurimman pimeyden velhon murhayrityksestä. Edessä on siis hämmästyttävä, seikkailullinen ja taianomainen kouluvuosi!

Arvio:

Kirjoitan nyt ensimmäistä kertaa arviota kirjasta, jonka olen jo lukenut kerran aikaisemmin (vuosia sitten).. Huh että on muuten vaikea homma, sillä tarinan ollessa (todella) tuttu, huomio kiinnittyi tällä toisella lukukerralla luonnollisesti täysin toisenlaisiin asioihin ja paljon kriittisemmin kuin ensimmäisellä lukukerralla. Ensiksi on siis varmasti parasta mainita, että kriittisyydestä huolimatta, tämä kirjasarja on aivan hurmaava ja mielettömällä mielikuvituksella kehitelty, ainutlaatuinen seikkailu! Sitä ei muuta mikään. :)

Lapsena kasvoin kirjojen (ja Harryn) ohella, joten nämä kirjat kuuluvuat todella vahvasti lapsuuteen/nuoruuteeni. Pelkkä mielikuva kirjojen sisältämästä seikkailusta nostaa kylmät väreet iholleni ja hoopon hymyn huulille!

Pikkuinen Harry

Harry Pottereissa parasta on se, että Harry kehittyy ja kasvaa runsaasti kirjojen ohella. Näin ollen tämä ensimmäinen osa tuntui nyt aikuisena luettuna vähän lapsekkaalta, sillä tarinan sankarinahan toimii vasta 11-vuotias velhopoika, joten seikkailut ja draamatkin ovat sen mukaisia. Kirjasarjassa on tiedossa kuitenkin elämänsuuruinen seikkailu, johon sisältyy ihmissuhteita, taistelua, kuolemaa ja mieletöntä selviytymistä pahoista tilanteista. Tällä lukukerralla minut valtasi välillä suuri sääli Harrya kohtaan, niin pieni ja väärinkohdeltu poika kun hän on..

Uusia näkökulmia

Aikuisena näin nyt etenkin Hermionen positiivisemmassa valossa. Omahyväisen perfektionistin sijaan pystyin samaistumaan häneen huomattavasti paremmin kuin lapsena. Paheksuin todella paljon etenkin Harryn kouluasennetta (tiedän, tylsää nipottamista), mutta jos itse olisin päässyt yhtäkkiä mahtavaan velhokouluun ja minulla olisi mahdollisuus taikuuteen, perehtyisin juuri Hermionen tapaan kaikkiin mahdollisiin osa-alueisiin, etenkin jos kotona odottelisi Dursleyn kaltainen kammottava perhe. Harrylla nyt onneksi on onni matkassa, joten jokaista taikasauvan heilautusta ei hänen tarvitse päntätä.

Hahmojen värikirjo

Kirjasta löytyy mukavasti huumoria ja runsas määrä mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Yritin pohtia, kuka voisi olla suosikkihahmoni, mutta se osoittautui todella vaikeaksi, sillä kaikissa on jotain kiintoisaa! Hagrid on toki omaa luokkaansa ja välillä minua säälitti tuo jättiläisen puolikas, joka ei ihan hallitse taikuutta, mutta jonka sydän on täyttä kultaa. Minua hymyilytti erityisen paljon koulun välinpitämättömmys oppilaitaan kohtaan. Kuolema on melko helposti käsitelty aihe tässä kirjassa, ja koulussa tuntui olevan täysin normaalia että aina silloin tällöin joku oppilas ei selviydy kouluvuodestaan hengissä. Rehtori Dumbledoren passiivisuus ja letkeä asenne oli nyt hämmentävää, mutta lapsena riemukasta.

Bertie Bottin joka maun rakeet

Ylistän tällä kertaa suomennosta. Yleensä suosin tietenkin alkuperäistekstiä ja monesti olen todella suuttunut suomennokseen, joka mielestäni on ymmärtänyt jonkin asianhaaran aivan väärin.. Tällä kertaa tosiaan suomennosta on vain ylistettävä! En tarkalleen tiedä onko suomentaja itse kehittänyt vastineet erilaisille taikasanoille, vai onko kokonainen tiimi työskennellyt asian parissa. Suomennoksessa minua ei nimittäin häiritse yksikään käännös. Hogwarts on myös Tylypahka ja Gryffindor Rohkelikko, niin se vain on. Näiden parissa minä kasvoin ja kehityin fantasiaa rakastavaksi lukijaksi. Ja voih, kunpa saisin maistaa kirjoissa esiintyviä erikoisia makeisia..ja  kumpa pääsisin tutustumaan viistokujaan...

Suomalainen kansikuvitus

Minä muuten pidän kaiken kukkuraksi myös aivan hurjasti näistä suomalaisista kirjan kansista! Kirjojen kuvittajana on Mika Launis (kuvittanut myös esim. Diana Gabaldonin Muukalainen-kirjasarjaa). Mika Launis on mielestäni onnistunut luomaan kirjan henkilöt kiinnostavan rosoisiksi ja humoristisiksi. Kansissa on paljon yksityiskohtia, joita jaksan vieläkin välillä tarkkailla ja tutkailla. Minulle Harry on juuri tuollainen villi, kiharatukkainen ja suurinenäinen poika eikä pottapäinen, kuten alkuperäisissä kansissa. Kirjan henki ja hahmojen ulkonäkö natsaavat mielestäni erittäin hyvin ja  elokuvien ilmestyttyä petyin erityisen kovasti Hermionen sirouteen..mihin ne hevosenhampaat olivat kadonneet?!

Tuomio:

Mahtava ja ikimuistoinen kirjasarja, Uudelleen luettuna huomaan olevani paljon kriittisempi, mutta tunnelmat ovat pääosin nostalgisia! J.K Rowlingin mielikuvitusta ei voi kuin ihailla ja hämmästellä. Tämä kirjasarja on legendaarinen! Suosittelen täydellä sydämellä, etenkin nuorille, sillä silloin seikkailuun sukeltaa paljon voimakkaammin, kuin aikuisen yliajattelevalla mielellä. Näitä kirjoja luen kyllä omille lapsilleni, sitten kun niitä on.. se on lupaus! ;D


❦❦❦❦


Elokuvatraileri:


Harry Potter -sarja:

1. Harry Potter ja viisasten kivi (Harry Potter and the Philosopher's Stone, -97)
2. Harry Potter ja salaisuuksien kammio (Harry Potter and the Chamber of Secrets, -98)
3. Harry Potter ja Azkabanin vanki (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, -99)
4. Harry Potter ja liekiehtivä pikari (Harry Potter and the Goblet of Fire, -00)
5. Harry Potter ja Feeniksin kilta (Harry Potter and the Order of the Phoenix, -03)
6. Harry Potter ja puoliverinen prinssi (Harry Potter and the Half-blood Prince, -05)
7. Harry Potter ja kuoleman varjelukset (Harry Potter and the Deathly Hallows, -07)


Elokuvan tiedot IMDb:n sivuilla.

9 kommenttia:

 1. Harry Potterit ovat minulle rakas sarja, minäkin kasvoin niiden kanssa. Olen lukenut sarjan monta kertaa uudestaan ja aina se on yhtä kivaa luettavaa, vaikka nyt vanhempana tosiaan suhtautuu joihinkin asioihin vähän kriittisemmin.

  Ja suomentaja on tosiaan itse kehittänyt kaikki vastineet taikasanoille ja otuksille jne. Jaana Kapari on kirjoittanut kirjankin Harry Potterien suomentamisesta, siihen kannattaa tutustua, jos aihe kiinnostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, kiitos tästä infosta! Suomentaja on siis yhtä lahjakas kuin kirjailija itse! Pitääpä etsiä tuo Jaana Kaparin kirja käsiin, ehdottomasti tutustumisen arvoinen teos..

   Kirjasarja on legendaarinen mm. juuri sen takia, että niin moni on konkreettisesti kasvanut sen parissa!

   Poista
  2. Kirjan nimi unohtui, eli se on Pollumuhku ja posityyhtynen. Myös Mika Launis kertoo kansien tekemisestä tässä kirjassa, kannattaa tosiaan tutustua!

   http://www.tammi.fi/kaikki-ilmestyneet-nuoret/-/product/no/9789513140441

   Poista
  3. Tuo kansikuva on ihan tuttu! Olen sitä varmaankin joskus vilkuillut kirjakaupassa! Kiitos linkityksestä!

   Poista
 2. Minäkin olen kasvanut Harry Pottereiden parissa ja voi kuinka ala-aste ikäisenä odotinkaan omaa kirjettäni Tylypahkaan. Itse olen lukenut 4 ensimmäistä potteria Lähemmäs 10 kertaa ja voin vain yhtyä sinuun hienosta suomennoksesta, rikkaasta ja mielikuvituksellisesta seikkailusta. Harryn kehitys kaarta on mielenkiintoinen seurata. Loppu pään kirjat eivät ole enään niin lapsenomaisia kuin ensimmäiset. Henkilökirjo on myös vertaansa vailla. :)

  VastaaPoista
 3. Minä tutustuin Pottereihin jälkijunassa, hieman epäilevästi "no luetaan nyt sitten, että tiedän mistä kaikki meuhkaavat". Sille tielle jäin, niin uskomattoman hieno sarja on! Enpä ole tainnut syöksyä ostamaan mitään muuta kirjaa ilmestymispäivänä, mutta pari Potteria olen :) Omistan koko sarjan yhtä kirjaa lukuunottamatta, kunhan viimeinenkin on omassa hyllyssä niin aion lukea sarjan uudelleen. Kiva nähdä, mihin kaikkeen itse kiinnittää huomiota toisella lukukerralla.

  VastaaPoista
 4. Aloitin kertaalleen yhtä Potteria, muttei vain napannut. Olen varmasti yksi niitä harvoja, jotka ei siitä ole innostuneet.;) Suurin osa nimittäin tuntuu olevan iästä riippumatta.

  Nuo väliotsikkosi muuten toimii hyvin arvosteluissa!:) Tykkään siitä, että pidempi teksti on jäsennelty selkeästi ja kappaleet kohtuullisen mittaisia. Helppo vilkaista läpi, kun aina ei ehdi paneutua lukemiseen niin perusteellisesti.

  Annoin sinulle Liebster Blog -palkinnon! Ei ole pakko jakaa eteenpäin.;)

  VastaaPoista
 5. Aletheia: oho oletpas lukenut jo monta kertaa noita kirjoja! :D minä olen mennyt oikotietä ja katsonut elokuvat muutamaan otteeseen. Tylypahkan kirje oli kova sana silloin aikoinaan, heh!

  Vallasukka: kiva kuulla, että Potterit kolahtaa ikään katsomatta. Muistan myös kuinka kiihkoisaa oli aina odottaa seuraavan suomennoksen ilmestymistä. Silloin kun en ihan uskaltanut alkuperäiskieliseen versioon tarttua..

  Elina: Suuri kiitos palautteesta! Kiva kuulla, että väliotsikot selkeäyttävät tekstiä, tavoitteena onkin pyrkimys "keventää" pitkää tekstiä. Minäkään en aina tosiaan jaksa paneutua lukemiini teksteihin, joskus tulee ajankuluksi luettua juttuja vain sieltä sun täältä.

  Kait se on mahdollista ettei Pottereista kaikki tykkää, heh :D joskus on kiva kuulua vähemmistöön! Minullakin on tilanteita, jolloin jokin suosittu teos ei vain kolahda.

  Kiitos vielä blogipalkinnosta! jos tosiaan sopii, niin jätän tällä kertaa ketjuttamisen tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis "Villasukka" eikä mikään vallasukka..huoh

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)