23.7.2012

Isabel Abedi - Lucian

Lucian, 2009
573 sivua.                                           Adlibris -->
Suom. Tiina Hakala


Nuoren Rebecca Wolffin elämä kääntyy päälaelleen kun hän tapaa mystisen pojan Lucianin, jota hän ei saa millään mielestään. Lucian tuntuu vetävän Rebeccaa puoleensa magneetin lailla, eikä Rebecca tunne oloaan kokonaiseksi ilman pojan seuraa tai läsnäoloa. Rebeccan lähipiiri huolestuu asiasta ja yrittää kaikin keinoin pitää Rebeccaa poissa vaarallisen, tuntemattoman pojan läheisyydestä tuhoisin seurauksin..

Arvio:

Jostain syystä olen aina olettanut, että tämä kirja käsittelee ihmissusia, vaikka kannessa onkin höyhenen kuva. Lucian on mielestäni todella ihmissusismainen nimi (syynä luultavasti Underworld-elokuvat) ja kun vielä päähenkilöä kutsuttiin pikku-hukaksi sukunimen takia, olin vielä enemmän hämääntynyt.

Rehab

 Ei ihmissusia, ei vampyyreitä vaan muunlaisia ihmeellisiä olentoja, kuten kansikuva vihjaa. Tämä oli kuitenkin se kirja, joka lopullisesti vieraannutti minut (ainakin joksikin aikaa) nuorten paranormaalista romantiikasta! Kirjan tylsä, merkityksetön ja pitkävetinen juoni kyllästytti ja loppuun lukeminen oli lähestulkoon piinallista.

Kypsyyttä etsimässä

Kirjan paranormaali puoli oli minimisoitu lähes olemattomiin ja tarina pyöri lähinnä Rebeccan perhe- ja ystävyyssuhteissa. Nuorten tyypillinen kapinallisuus vanhempien auktoriteettia kohtaan oli luonnollisesti paljon esillä, kuin myös ongelmat niin sanotun poikaystävän kanssa. Vielä rasittavammaksi lukukokemuksen teki kuitenkin epäreilu englannin opettaja, jonka silmätikuksi päähenkilö oli joutunut. Vaikka vanhemmat tuntuivat Rebeccan mielestä olevan epäreiluja, olin itse heidän puolellaan, sillä Rebecca onnistui mielestäni käyttäytymään todella holtittomasti ja epäkypsästi.

Ympäripyöreää

Kirjassa ei tunnu olevan kunnon kulmakiviä, vaan se oli niin lattea ja mitäänsanomaton, että jälkikäteen on vaikea löytää aiheita kritisoitavaksi. Kirja ei herättänyt minussa minkäänlaisia tunteita, eikä sisältänyt hyviä koukkuja jotka olisivat innostaneet lukemista. Idea "saattajista" on kyllä mielenkiintoinen, mutta toteutus ajanhaaskausta.

Tuomio:

Tämä oli taas niitä "tapaan söpön pojan ja itken lopun elämäni ajan hänen peräänsä" -kirjoja. En pitänyt lainkaan, mutta uskon, että tämä kirja voisi olla monenkin nuoren tytön mieleen. Minun kohdallani teini-iän suurimmat ongelmat (vanhemmat, äitipuoli, koulunkäynti, poikaystävä, BFF..) olivat kuitenkin aivan liian suuressa pääosassa ja Lucianin erikoinen persoona piilotettu aivan liian monen sadan sivun taakse.

Suosittelen nuorille, joiden mielestä elämä on epäreilua ja opettajat ärsyttäviä!  :)


½


Muissa blogeissa (mm) : Kirjaretket, La Petite Lectrice, Yöpöydän kirjat, Vinttikamarissa ja Kirjojen keskellä

8 kommenttia:

 1. Ihan samaa mieltä!
  Minusta tämä kirja tuntui jotenkin liian moneen kertaan editoidulta, sellaiselta kuin jotain oleellista olisi jätetty pois ja kirjailija/toimittaja olisi jäänyt siihen luuloon että tärkeät palat ovat edelleen mukana. En muista, oliko odotukset tämän kirjan suhteen miten korkealla, mutta pettymys Lucian oli joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Editointi voisi selittää sen miksi kirja on niin persoonaton. Minunkin mielestäni tuntui kuin olennaisia osia puuttuisi!

   Poista
 2. Itse olen lukenut tämän kirjan peräti kaksi kertaa ja tykkäsin siitä vielä toisellakin lukukerralla. En nyt muista mikä erityisesti tässä kirjassa iski minuun, mutta mielestäni "happy endingistä" poikkeava loppu oli hyvä ja on jäänyt erityisesti mieleen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni on tästä kirjasta myös tykännyt, siksi sen halusin myös ehdottomasti lukea! Pidän itsekin myös erilaisista lopuista, happy endid meinaavat välillä todella tympiä! Tämän kirjan vaihtoehtoinen loppu ei kuitenkaan kohdallani riittänyt kun kerran loppuun pääseminen oli niin kovan luktyön alla..

   Poista
 3. Voi ei, ei ihme että tämä myytiin Sokoksella 3 eurolla ja minä onneton ostin....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan että satut pitämään kirjasta ;) Tuntui tosin vähän pitkävetiseltä ja laimealta. Toisaalta odotukseni saattoivat johtaa harhaan..

   Poista
 4. Minä itseasiassa jopa pidin kirjasta! Tai okei, siis nuortenkirjana tämä oli mielestäni hyvä. Mutta tietenkin vanhempana lukijana ei ehkä saa irti sitä, mitä nuorempi lukija saisi. Pidin siitä, että tämä vähän poikkesi siitä vampyyriteemasta ja että tässä ei ihan kaikkea osannut ennakoida.

  Tosin luin tämän aikoinani vain viihteeksi tylsyyteen, enkä jaksanut kovin vakavasti ottaa, joten aika monet "ärsyttävyydet" meni olkia kohauttelemalla ohi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyään Young adult-kirjat ovat niin hurjan täynnä kaikkea menoa ja toimintaa, että tällaiset hiukan pitkävetisemmät kirjat järkyttävät hitaalla etenemisellä ja yksinkertaisemmilla juonenkäänteillään. Iso osa minun ärsyyntymisestäni siis mahdollisesti johtuu totaalisesta pettymyksetä. Kirja kun olikin niin tavis, vaikka odotin jotain lumoavaa kannen perusteella.

   Suinkaan ei siis kenenkään kannata menettää toivoaan tämän kirjan suhteen! Ties vaikka se osoittautuukin hyväksi, kuten Katri sinun kohdallasi! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)