19.7.2012

Lewis Carroll - Alice's Adventures in Wonderland

Ilmestyi 1865
124 sivua.                                   Adlibris -->
"Liisa Ihmemaassa"


Liisa seuraa uteliaisuuttaan valkoista jänistä ja tipahtaa kaninkoloon. Hän tupsahtaa ihmemaahan, missä kaikki on jokseenkin hullunkurista. Maailma ilman rajoja antaa nuorelle tytölle mahdollisuuden riemastuttavaan seikkailuun, jossa koolla tai ulkonäöllä ei ole väliä. Liisa tutustuu mitä eriskummallisiin olentoihin ja joutuu mitä hämmästyttävimpiin tilanteisiin ajelehtiessaan tuossa oudossa, unenomaisessa maailmassa.


Arvio:

Eiköhän Disney ole tehnyt tämänkin tarinan erittäin tutuksi lähestulkoon jokaiselle lapselle. Oli silti mukava lukea tämä ihastuttava lastenkirja, etenkin alkuperäiskielellä. Kirjailijan (oikealta nimeltään Charles Ludwidge Dodgson) taito vääntää tekstiä on taianomaista! Tyyli leikkiä lauseilla ja sanoilla on sanoinkuvaamattoman ihastuttavaa!

We are all mad here!

Tarinan täysi sekopäisyys ihastutti minua eniten. Minusta on ihanaa, miten Liisaa ohjaillaan kirjassa irtaantumaan järjestä ja ottamaan vastaan hullu ympäristö, sen kummemmin sitä pohtimatta tai analysoimatta. Kautta aikojen on tästä kirjasta yritetty löytää jotain syvempää merkitystä tai jotain kirjailijan salaista ajatuksenjyvää. Todellisuudessa tarina on kuitenkin luultavasti tarkoitettu vastaanotettavaksi sellaisena kuin se on, todellisuudesta irtaannuttavana, hulluna fantasiana!

Olenko sama ihminen kuin eilen?

Liisan herttainen lapsenmieli osaa kyseenalaistaa sopivassa määrin tapahtumia ja todellisuutta. Liisan päähän putkahtaa jatkuvasti kysymyksiä kysymyksien perään, mutta ihmemaa ei juuri jätä tilaa järjelle. Kirjassa on havaittavissa suurissa määrin filosofisia ajatuksen lähteitä. Liisa pohtii paljon esim. olemassaoloaan ja minäkuvaansa. Olenko siis sama ihminen nyt, kuin olin eilen samaan aikaan? Kuka olen ja kuinka paljon tämänhetkinen kokoni vaikuttaa minun koko olemukseeni? Tätä olemassaolon kyseenalaistamista voisi jatkaa loputtomiin..

Eat me!

Minun ehdoton suosikkiteema kirjassa ovat eat me- juomat sekä -ruoat. Liisa siis havittelee oikeaa pituuttaan ja kokoaan juomalla sekä syömällä erilaisia, eteen ilmestyviä asioita. Välillä Liisa on niin miniatyyrikokoa, että on hukkua omiin kyyneliinsä, välillä taas niin suuren suuri, ettei näe edes omia jalkojaan. Sauhutteleva, sienellä istuva toukka, jolta Liisa saa neuvoja, Hullu hatuntekijä sekä Irvikissa ovat kirjan erikoisimpia hahmoja. Koska 1800-luvulla ei vielä monet hallusinaatioita aiheuttavat aineet (opium, sienet) olleet laittomia, on hyvinkin mahdollista, että kirjailija on saanut inspiraationsa jostakin Englannin opiumluolasta.

Tuomio:

Ehdottomasti yksi suosikkitarinoistani. Rakastin elokuvaa lapsena ja rakastan kirjaa nyt aikuisena! Kirjasta voi vääntää vaikka minkälaisia filosofisia pohdintoja, pääosin olemassaolosta ja luontaisesta järjestä, mutta kirjan voi myös käsitellä täysin hulluna, unenomaisena teoksena, jolla ei ole päätä eikä häntää.  Voisin kuvitella, että jokaisella on vähän omakohtainen kokemus tästä kirjasta. Suosittelen lukemaan kirjan englanniksi, sillä kieli on todella kaunista ja tarinan soljuvuus ja lauserakenne upeaa!

Ps. nämä "collins classics" -pokkarit ovat mukavia, sillä kirja sisältää myös lyhyen biografian kirjailijasta ja pienen sanakirjan ns. vanhanaikaisista sanoista!


❦❦❦❦❦

Tässä vielä kooste Disneyn piirretystä yhden lempibiisini säestämänä:


Muissa blogeissa (mm) : P.s. rakastan kirjoja ja Lurun luvut

6 kommenttia:

 1. Minäkin luin tämän joku kuukausi sitten englanniksi ja ihastuin myös soljuvaan kieleen. Liisa Ihmemaassa on myös yksi minun suosikki saduistani. Disney versiossa sauhutteleva perhosen toukka on ehdoton suosikkini.

  Olen myös lukenut jostain että Alice olisi ollut ihan oikea tyttö ja kirjailija olisi saanut inspiraation tästä, kirjassa (jonka minä luin) oli ihan kuvakin tästä "Liisasta". En vain tarkalleen muista kuinka tarinan syntytarina meni, joten en siittä ala puhumaan sen enempää etten ihan rupea valehtelemaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjan lyhyen biografian mukaan, Lewis Carrollilla oli tapana kertoa tarinoita ystävänsä herra Henry Liddellin tyttärille, joista yhden nimi sattuu olemaan Alice. On siis hyvinkin mahdollista että kirjan Alice perustuu oikeaan ihmiseen ja persoonaan!

   Poista
 2. Minullakin on tämä lukulistalla ja siskoni hyllystä tämä löytyy englanninielisenä, joten luulen, että kokeilen itsekin sitä englanniksi lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue ihmeessä! Onhan tämä herttainen varmasti myös suomeksi, mutta joskus tuntuu että suomennoksissa katoaa kirjailijan niin sanottu. "käsiala"!

   Poista
 3. Eikös vähän aikaa sitten ollutkin Alice in Wonderland Day? Ainakin Oxfordissa (jossa on muuten aivan ihana Alice in Wonderland kauppa) sitä juhlittiin pari viikkoa sitten. Kaduilla saattoi jopa nähdä ihmisiä jotka olivat pukeutuneet kirjan hahmojen mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, kuulostaa ihanalta! Jonain vuonna voisi yrittää suunnata Oxfordiin Ihmemaa-päiväksi! Olen jo pitkään halunnut vierailla englannissa..
   Kurkkasin myös Alice-kaupan nettisivuja, ihania esineitä!

   Alice's Shop, Oxford:
   http://www.aliceinwonderlandshop.co.uk/

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)