9.7.2012

Ransom Riggs - Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, 2011
Suom. Virpi Vainikainen
350 sivua.                                                   Adlibris -->


Aitojen vintage-kuvien ympärille kehitetty tarina nuoresta pojasta, joka on pienestä pitäen kuunnellut isoisänsä tarinoita tämän jännittävästä menneisyydestä. Portmanin pappa eli nuoruutensa eriskummallisessa orpokodissa, jota johti eräs Neiti Peregrine. Muistoinaan hänellä on erikoisia, vanhoja kuvia orpokodin asukeista, joita Jacobin on vaikea hyväksyä täysin aidoiksi, sillä kuvien perusteella orpokodin nuoret asukit poikkeavat huomattavasti normaalista väestöstä.

Arvio:

Tämä kirja on pyörinyt jo jonkin aikaa paljon blogeissa. Monia onkin kiinnostanut erityisesti kirjan aidot vintage-kuva, jotka ovat minunkin mielestäni ehdottomasti kirjan paras osio! Kuvat ovat hiukan ahdistavia sekä nimenomaan eriskummallisia ja luovat kirjan ympärille jännittävää tunnelmaa, mutta tarina olikin sitten pettymyksekseni enemmän seikkailullinen kuin kauhistuttava. Olisin kovasti toivonut kunnon kummitustarinaa, sillä kirjan kuvat onnistuivat kyllä hiukan karmaisemaan, etenkin iltasella.

Konseptin muutos

Ymmärsin että kirjailija olisi alunperin halunnut (tai aikonut) julkaista kirjan pelkästään vintage-kuvista, mutta kustantaja ilmeisesti suostutteli kehittämään jonkinlaisen tarinan kuvien ympärille. Minusta siis tarina tuntui juuri sellaiselta nopeasti sepitetyltä, vähän jännittävältä iltasadulta, eikä pitkään kehitetyltä juonelta. Ransom Riggs kirjoittaa blogissaan mm. kuinka hämmästynyt on kirjan menestyksestä (mikä tukee ajatusta, että tarina oli vähän hatusta vedetty ja todellinen tarkoitus oli yhdistää mielenkiintoisia keräilykuvia).

Kuvia kirjasta: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille

 Kuvissa monta tarinaa..

Seikkailu oli tietenkin mukavan hektinen ja Walesin sateinen ilmapiiri ehdottomasti plussaa. Itse en tutkiskellut kuvia etukäteen (vaikka houkutus oli suuri), vaan ampaisin suoraan tarinan käänteisiin.. siksipä oli erityisen mukavaa kun en tiennyt minkälainen kuva aina ilmestyy ja missä kohdin. Kuvat olivatkin aseteltu juuri oikeisiin kohtiin, joissa tarina kaipasi sitä visuaalista puolta. Ongelmaksi muodostui vain se, että kehitin itse päässäni kuvien perusteella karmivampia juonenkäänteitä, kuin mitä kirja sisälsi ja näin ollen lopulta vähän petyin koko kirjaan.
 
Tuomio:

Pidin kirjan kuvista ja ideasta käyttää aitoja kuvia tarinan tukipylväinä. Itse tarina sen sijaan ei ollut lainkaan minun tyylinen ja kaipasin jotain hämyisempää ja syvempää. Kuten moni muukin bloggari on maninnut, kannattaa kirjaa kurkata ihan vain niiden outojen kuvien takia ;) .. Tim Burton on kaikeksi onneksi napannut kirjan elokuvaoikeudet ja uskon että tämä suosikkiohjaajani onnistuu luomaan tästä kirjasta jotain erityisen hienoa!

❦❦+


Kirjatraileri:


Elokuvan tiedot IMDb-sivuilla.

Muissa blogeissa (mm) : Järjellä ja Tunteella, Kirjaston kummitus, Kirjojen keskellä, Lumiomena, Yöpöydän kirjat, Sananen kirjasta, Luettuja maailmoja ja Lukuisa.

8 kommenttia:

 1. Vaikka pidin kirjasta varmaankin enemmän kuin sinä, olen ihan samaa mieltä siitä, että kuvat olivat kirjan parasta antia. Minä pidin tarinastakin, mutta Riggs on harmillisen kömpelö kirjoittaja. Sen vuoksi en usko lukevani kirjalle suunniteltuja jatko-osia.

  Burtonin elokuvaa kyllä odotan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, samoilla linjoilla! Odotan myös kovasti Burtonin visiota näistä eriskummallisista lapsista. Toivon samalla, että hän toisi tarinaan jotain uutta, kun kerran kirjan tarina ei minuun iskenyt. Minäkään en usko lukevani jatko-osia, korkeintaan saatan vähän selailla kirjastossa, jos kuvia esiintyy niissäkin..

   Poista
 2. Teksti tosiaan on sellaista varhaisteinien seikkailutarinaa ja odotukset olivat jossain ihan muualla. En tiedä markkinoidaanko tätä nuortenkirjana, mutta juoni on hieman heppoinen aikuiseen makuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, todella heppoinen vairhaisteinien seikkailutarina! Minulla on ollut koko ajan sellainen mielikuva, ettei kirja ole suunnattu konkreettisesti nuortenkirjaksi, vaikka sellainen se näyttäisi olevan. Olen jo pitkään kaivannut jotain kunnon kauhukirjallisuutta, mutta toistaiseksi on vielä vain jatkettava etsintöjä..

   Poista
 3. Hyytävän näköisiä kuvia :) Kirja on siis luettava, odotan innolla myös Tim Burtonin elokuvaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kuvat todella nostivat kylmiäväreitä! :)

   Poista
 4. Tulin vain sanomaan, että lainasin toista kuvaasi tästä postauksesta omaan blogiini.
  Linkitin sen tähän blogiin, joten toivon, ettei haittaa. Poistan sen kyllä heti, jos asia häiritsee sinua.

  Lukaisin myös arviosi kirjasta ja olen kyllä aivan samoilla linjoilla kuten moni muukin: kuvat olivat parasta kirjassa. Oletin myös itsekin kuvien perusteella, että kirja olisi ollut kauhupainotteisempi, mutta minkäs mahtaa.

  Todella harmi vain, ettei kirjasta taida tullakaan mitään elokuvaa.

  Blogisi on myös todella upea ja joka kirjasta saa aina vähän uutta mietittävää arvostelusi luettua. Kiitos siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvien lainaaminen on ok, jos linkitys vain on kohdillaan. :)
   Harmi ettei leffaa nyt sitten tehdäkään, ainakaan näillä näkymin. Olisi kuitenkin ollut ihan mielenkiintoista nähdä tämä valkokankaalla (elättelin toivoa, että elokuvana kirja olisi toiminut jotenkin vähän paremmin, jännittävämpänä).

   Kiitos blogikehuista! Olen nyt ollut tauolla, koska meille syntyi pieni vauva, mutta pyrin hyppäämään takaisin blogimaailmaan niin pian kuin pystyn! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)