5.8.2012

Andrzej Sapkowski - Viimeinen toivomus (Witcher 1)

Ostatnie zyczenie, 1993
Suom. Tapani Kärkkäinen             Adlibris -->
333 sivua.


Gerald on ammatiltaan noituri ja hän kuljeksii kaupungista toiseen tarjoten palveluitaan, joihin kuuluu etenkin erilaisten hirviöiden palkkamurhaus/-tappo. Noitureiden aika on hiipumassa, eikä työtä ole aina automaattisesti tarjolla; on otettava sitä, mitä on tarjolla. Hankalat tilanteet seuraavat toisiaan ja Gerald joutuu useinmiten turvautumaan noiturimerkkiensä ohella hämmästyttäviin miekanheilutus-taitoihinsa, monet eivät kuitenkaan ole aina tyytyväisiä seuraksiin, joten noituri joutuu ajoittain selvittämään niin päätään, kuin tilanteita rauhallisemmassa paikassa...

Arvio:

Oletin tämän olevan jotenkin todella miehinen fantasia, varmaankin koska kirjasta on tehty pari peliä. Kaikeksi yllätyksekseni kirjassa olikin prinsessoja ja ritareita, kuin myös viittauksia erittäin tuttuihin satuihin, kuten esim. Tuhkimo, Lumikki, Kaunotar ja Hirviö, Prinsessa ja herne jne.

Kaunottaria ja hirviöitä

Ensireaktio on vähän pettynyt. Kirjan voittamien palkintojen ja arvioiden perusteella odotin jotain hienoa fantasiamaailmaa. Kirja sisälsi kuitenkin katkonaisen kertomuksen noiturin vaelluksesta ja sen lukuisista, sadoista erilaisista olennoista, mutta hienoa fantasiamaailmaa se ei luonut ympärilleni. Olisin kovasti kaivannut kirjaan karttaa, jotta noiturin seikkailu ei olisi tuntunut niin iralliselta ja paikat niin randomeilta.  Mielessäni pyöri, onko tämän kirjan oikeasti tarkoitus olla ensimmäinen osa? Välillä olo oli nimittäin vähän eksynyt...

Petetty

Petyin vähän siihen, ettei tarina ollutkaan ns. autentinen, vaan kirjaan oli hyödynnetty vanhoja kansantaruja ja tuttuja satuja. Eiköhän noita uudelleen muotoiltuja lastensatuja aikuisille ole nähty jo riittämiin. Gerald itsessään oli kyllä mielenkiintoinen erakko, jonka persoonallisuus ei kuitenkaan täysin vielä auvautunut. Kirja väläytteli kyllä osia Geraldin elämästä, ihastumisista ja terveydestä, mutta Gerald jäi silti etäiseksi hahmoksi; kuin myös noiturin ammatiin kuuluvat taidot ja osaamiset, miekkailutaitoa lukuunottamatta.


Tuomio:

Kirja ei ollut huono, mutta en tähän kuitenkaan rakastunut. Sääli. Suurta fantasiaelämystä ei syntynyt ja katkonainen kerronta ei oikein lämmittänyt. Eniten pidin ärhäkästä, mustahiuksisesta velhonaisesta, joka tuntui vievän Geraldin sydämen mennessään, hänestä olisin halunnut lukea lisää! Erilaisia olentoja listattiin ja mainittiin useaan otteeseen, mutta tunnelma oli enemmänkin sekava (en tosin ole erikoistunut fantasiakirjallisuuteen). Kirja ei tuntunut kokonaiselta teokselta ja tämän jälkeen rupesi vain himottaa lukea jokin oikein hyvä fantasikirja... Robin Hobbia kenties?

❦❦½


The Witcher -traileri

Noituri-sarja:

1. Viimeinen toivomus (Ostatnie zyczenie, 1993)
2. Kohtalon miekka (Miecz przeznaczenia, 1992)
3. Haltiain verta (Krew elfów, 1994)


Muissa blogeissa (mm.) : Taikakirjaimet, Puolisilmä, Luettuja maailmoja, Kirjavinkit, Morren maailma, Tuntemattomiin maailmoihin, Aamuvirkku yksisarvinen ja Kirjamielellä

2 kommenttia:

  1. Sarja vaikuttaa kiinnostavalta, mutta jos urakoisi noita kesken olevia ensin vähemmäksi ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka kirja ei vastannut odotuksiani, on se ihan lukemisen arvoinen! Tähän kannattaa tarttua, kun kaipaa jotain vähän erilaista.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)