17.8.2012

Charles Frazier - Päämääränä Cold Mountain

Cold Mountain, 1997
Suom. Irmeli Ruuska                       Adlibris -->
429 sivua.


Adan saapuessa eräänä päivänä Cold Mountain:iin isänsä seurassa, Inman ei  meinaa saada katsettaan käännetyksi tytön sirosta niskasta. Ada on kaikkea muuta kuin maalaistyttö, mutta Inman onnistuu kuin onnistuukin varastamaan muutaman suloisen hetken tuon ihastuttavan neidon huomiosta. Yhdysvaltojen sisällissota tekee kuitenkin tulojaan ja Inmanin, muiden maan miesten tapaan, on lähdettävä sotimaan "veljiään" vastaan.

Sodan lähestyessä loppuaan Inman on tappamiseen ja sotimiseen totaalisen kyllästynyt. Saadessaan vakavan haavan kaulaansa, hän tekee ratkaisunsa kaipauksen ja koti-ikävän raastaessa hänen rintaansa. Inman ryhtyy sotakarkuriksi ja aloittaa hurjan vaelluksen kohti kotiaan Cold Mountainia ja Adaa. 

Samaan aikaan Ada kokee omat vastoinkäymisensä. Hänen isänsä kuoltua hän huomaa olevansa vararikon partaalla, osaamatta hyödyntää lainkaan omistamansa maan anteja. Tarmokas ja itsenäinen Ruby saapuu kuitenkin Adan avuksi, tehden visusti selväksi ettei hän sitten ole mikään piika ja Ada saa tosiaan itse tyhjentää yöastiansa!

Arvio:

Osasin varautua, ettei tämä kirja ole todellisuudessa täyttä romantiikkaa, vaikka se monesti siitä kategoriasta vahvasti löytyykin (elokuva on huomattavasti romantisoidumpi!). Inmanin ja Adan suhde pohjautuu vain muutamaan ujoon tapaamiseen ja on siis enemmänkin pelkkä unelma, kuin palavaa kaipausta tai todellista roihuavaa rakkautta.

Pysäyttävä tunnelma

Kun kerran osasin varautua toisenlaiseen tarinaan, ei pettymyksiä syntynyt. Sisällissota, sen aiheuttamat puutteet jokapäiväiseen elämään, selviytymisvietti ja raskaat menetykset ovat tämän kirjan peruspilareita. Kirjailija on onnistunut luomaan todella pysäyttävän tunnelman ja mieleenpainuvan taistelun elämästä ja kuolemasta. Kirjan henkilöt heräävät lukijalle eloon ja pitävät näin ollen mielenkiintoa yllä, vaikka välillä pysähdytäänkin vain ihmettelemään ja ihailemaan ympäristöä.

Mieleenpainuvat henkilöhahmot

Ada, tuo charlestonilainen hienostoneito kokee elämänsä mullistuksen, joutuessaan lähestulkoon pennittömäksi isänsä kuoleman johdosta. Apuun rientävä Ruby, arkinen ja sinnikäs selviytyjä, opettaa Adalle kuinka maan saa kovalla työllä hyötykäyttöön. Ruby ei ole kirjaviisas, mutta maalaisjärkeä työltä kyllä löytyy vaikka muille jaettavaksi! Mielestäni kirjan riemastuttavin osio oli ehdottomasti juuri Adan ja Rubyn ystävystyminen ja selvityminen sodan luomasta puutetilasta. Adan hienostelu ja Rubyn ronski olemus loi hauskoja tilanteita. Ruby oli ehdottomasti mieleenpainuvin persoona ja mielestäni Renee Zellwegerin roolisuoritus elokuvassa on oikein onnistunut!

Kohtalo

Kohtalolla tuntuu olevan melko paljon näppinsä pelissä, sillä Inmanin kotiinvaellus ei ole lainkaan helppo. Sotakarkurina vaaroja on joka polulla ja pelko, nälkä sekä väsymys imee mehut kovimmastakin miehestä. Inman kohtaa reitillään monenlaisia tapauksia, joista huvittavin ja osittain jopa rasittavinkin on Veasey, irstauden polulle ajautunut pappi, joka onnistui aiheuttamaan mitä erikoislaatuisimpia tilanteita.

Tuomio:

Tämä oli oikein hyvä, vaikka mielestäni Inmanilla olisi voinut olla väkevämpiä houkuttimia kotipuolessa; aika kovan reissun mies nimittäin tekee pelkän suloisen neidon ja surkean asunnon takia. Toki ymmärrän, että kyseessä on unelma lämpimästä kodista ja toivo jostain paremmasta, kuin sotimisesta. Kirjan parasta antia oli ehdottomasti Adan ystävystyminen Rubyn kanssa. Rubyn tarmokas ja peräänantamaton persoona oli yksinkertaisesti riemastuttava. Suosittelen rauhallisesti maisteltavaksi, viikonloppulukemiseksi!


❦❦❦½

Elokuvatraileri:

Elokuvan tiedot IMDb:n sivuilla.

Muissa blogeissa (mm.) : Nenä kirjassa

3 kommenttia:

 1. Aika samanlaisissa tunnelmissa ollaan oltu. Minunkin mielestäni Adan ja Rubyn ystävyys ja arki oli kiintoisinta, itse rakkaustarina tuntui vähän tuulesta temmatulta. Frazierin mielikuvitus on kyllä ollut miellyttävän rikas, etelän maisemistahan löytyi jos jonkin moista kulkijaa ja kohtaloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Olisin voinut lukea vain juuri Adan ja Rubyn arjesta :) . Rakkaustarina tuntui tosiaan vähän pakonomaiselta piirteeltä ja melkeinpä turhalta. Inman olisi ihan hyvin voinut olla vaikka Adan rakas veli, jota hän odotteli takaisin kotiin..

   Poista
 2. Hei blogissani on sinulle jotain! :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)