29.9.2012

Jeffrey Eugenides - Virgin Suicides, kauniina kuolleet


The Virgin Suicides, 1993
Seven 2012, 287 sivua.               Adlibris -->
Suom. Juhani Lindholm


Lisbonin sisaruksia oli viisi: Therese, Mary, Bonnie, Lux ja Cecilia. Vaaleita, pyöreä-poskisen herkullisia, melkein naisia.

Naapuruston pojat tarkkailevat heitä kunnioittavan välimatkan päästä. Heidän keräämänsä numeroidut näytteet ovat korvaamattomia todistuskappaleita tyttöyden mysteereistä, oudosta maailmasta, johon kuuluu hengiltä syleiltyjä pehmoleluja, huulipunia, tylsiä kesäpäiviä ja tamponeja: "Saimme selville, että tytöt itse asiassa olivatkin valepukuisia naisia, jotka ymmärsivät rakkauden ja jopa kuoleman asioita, ja että meidän tehtävämme oli vain saada aikaan meteliä, joka näytti jotenkin kiehtovan heitä."  (Adlibris)

Arvio:

Olen nyt viikkokausia pyöritellyt tätä kirjaa mielessäni, saamatta siitä aikaiseksi minkäänlaista arviota. Kirjan vika se ei toki ole, vaan minulla on nyt ollut jonkinlainen kirjoitusblokki päällä.

Virgin suicides oli hyvä. Pidin jo valmiiksi elokuvastakin, joka seuraa kirjan tarinaa melko uskollisesti. Nuorten tyttöjen joukkoitsemurha, vanhempien apaattisuus ja yhteiskunnan kykenemättömyys puuttua asiaan loi Lisbonin talon ympärille jonkinlaisen tyhjiön, jota naapurin poikien tapaan oli vain pakko tarkastella ja ihmetellä lumoutuneena!

Rajuja ratkaisuja

Minä itse suhtaudun itsemurhiin todella kylmästi. Minusta se on lähimmäisille julmin ja itsekkäin tapa lähteä, enkä kunnioita sellaista kovin suuresti (anteeksi tämä järkyttävä mielipide). Kirjan ilmapiiri pysyi kuitenkin siedettävissä rajoissa, eikä järkyttävä joukkoitsemurhakaan tehnyt pahaa, vaan pikemminkin jäi vain kummittelemaan outoudellaan ja selittämättömyydellään mieleni sopukoihin. 

Mansikanmakuista huulikiiltoa

Kirjaa kuvaillaan takakannessa "sensuelliksi" ja sitä se minusta juuri olikin. Lisbonin tytöt olivat jotain maagisia, ylimaallisen viehättäviä olentoja, joiden ajatusten kulku ja mietteet pysyivät pimennossa ja salassa muilta. Lukijana ahmin tiedonjyviä tyttöjen erikoisesta, suljetusta elämästä ja yritin luoda jonkinlaista käytösanalyysia, siinä kuitenkaan hirveän lahjakkaasti onnistumatta. 

Tytöistä Lux oli kaikkein impulssiivisin. Lux pyrki karistamaan kaikki konservatiiviset käytösmallit yltään ja kokea pienessä ajassa kaiken mahdollisen maailmasta, siitä kuitenkaan kovin paljon nauttimatta. Luxin tuska ja ahdistus oli käsinkosketeltavaa ja välinpitämättömyys elämää kohtaan oli todella surullista. Ilon ja riemun puute tytöissä ahdisti minua juuri eniten. Pienetkään yritykset luoda tyttöjen elämään ilon pilkahduksia ei auttanut lopulta asiaa lainkaan. Vanhempien vaikutus tyttöjen päätökseen irtaantua elämästä lopullisesti jäi vähän pimentoon, mutta ensisijaisesti minulle tuli mieleen, että tyttöjen loppuratkaisu oli nimenomaan henkilökohtainen läimäys Rouva Lisbonin kasvoille.

Intensiivistä huolenpitoa, tukahduttavaa rakkautta

Minusta tyttöjen elämä ei tuntunut vanhempien konservatiivisuudesta huolimatta kovin rajulta, ainakaan aluksi. Tytöt polttivat ja meikkasivat salassa, Lux omisti rokkilevyjä ja poikien nimiä kirjoiteltiin salaisiin paikkoihin, kuten keillä tahansa normaaleilla teineillä on tapana. Kaikki muuttui ensimmäisen, nuorimman tytöistä tehdessä itsemurhan. Lisbonin vanhemmat tunsivat luultavasti tarvetta suojella muita lapsiaan erityisen tarkasti ja liekö sitten syynä ankara kuri tai liian intensiivinen huolenpito, niin tytöt eivät jostain älyttömästä syystä löytäneet muuta tietä vapauteen. 

Joukkoitsemurha

Minusta tarinassa on lahkomaisia piirteitä. Vanhempien sulkiessa tytöt lopullisesti rähjääntyneen talonsa sisälle "turvaan", ei joukkoitsemurha enää tunnukkaan niin absurdilta. Mistä sitä tietää mitä kaikkea neljän seinän sisällä, pieni joukko elämää pursuavaa, mutta masentunutta ja tukahdutettua tyttöä keksii; kaikki kun tuntuu niin paljon dramaattisemmalta herkässä teini-iässä. Uskon, että Lux oli koko asian alullepanija ja manipuloi hennommat sisaruksensa mukaan päättämään elämänsä. Lux oli selkeästi koko kirjan ajan rikkinäisin ja kärsivin, mutta myös voimakkain ja johdattelevin tytöistä. 

Tuomio:

Pidin kirjasta, vaikka aihepiiri on järkyttävä. Kirja käsitteli nuorten tyttöjen elämäntuskaa ja hiljaista  sekä avutonta protestia vanhempien kieltoja vastaan. Lukijana tyttöjen elämää pääsi tarkastelemaan naapurin poikien silmin, eikä kaikki suljettujen ovien takana tapahtuvat yksityiskohdat, jotka lopulta vaikuttivat tyttöjen päätökseen, tulleet päivänvaloon. Tästä syystä kirjan tarina jäi kummittelemaan mieleeni. Tyttöjen päätös päättää elämänsä on käsittämätöntä ja häiritsevää, sillä eiväthän he päässeet edes elämänsä alkuun! Tarina oli todella mieleenpainuva.

Huh, no tulihan sitä tekstiä ;D . Tästä kirjasta voisi tosiaan keskustella ja pohtia asioita vaikka kuinka pitkään, ja tämä sopisikin erittäin hyvin kirjapiirikirjaksi!


❦❦❦½


Elokuvatraileri (Sofia Coppola, 1999):

Elokuvan tiedot IMDb:n sivuilla.

6 kommenttia:

 1. Olipa mielenkiintoinen arvio. Jostain syystä olen välttynyt kuulemasta tästä kirjasta, joten hyvä että sekin puute tuli paikattua. Vaikuttaa sen verran erikoiselta kirjalta, että täytynee lisätä hankintalistalle.

  Minulla on aika "vaikea" suhde itsemurhiin. Niitä on ollut lähipiirissä (myös suvussa) valitettavan paljon. Tietyllä tapaa voin ymmärtää, mutta mutta... Sitä niin toivoisi, että olisi jokin muu vaihtoehto.

  VastaaPoista
 2. Kannattaa kyllä lukaista! Kirjan tempo on hidas, mutta se nimenomaan jää kummittelemaan mieleen.

  Minun kylmä suhtautuminen itsemurhiin johtuu varmasti enimmäkseen suuttumuksesta, sillä se tosiaan on niin itsekästä. Sisimmässäni osaan kuitenkin ymmärtää sen taustalla vallitsevaa voimakasta surua ja tuskaa. Silti asian yhteydessä pyörii aina se "miksi"-kysymys! Minun mielestäni on aina vaihtoehtoja, se on harmi jos joku päättää olla käyttämättä vaihtoehtojaan ja tehdä jotain peruuttamatonta. Omassa lähipiirissäni ei itsemurhia ole ollut, joten en voisi kuvitellakkaan kuinka asiaan todella suhtautuisin sellaisen sattuessa.. :/

  VastaaPoista
 3. Minulla onkin tämä kirja juuri kirjastosta lainattuna. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs sattui! Mukavia lukuhetkiä siis! :D

   Poista
 4. Minä pidin enemmän elokuvasta kuin kirjasta, mitä tapahtuu todella harvoin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidin elokuvasta aavistuksen enemmän! Sofia Coppola on kyllä loistava ohjaaja!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)