4.10.2012

Alex Capus - Léon ja Louise

Léon und Louise, 2011
Atena 2012, 309 sivua.                     Adlibris -->
Suom. Heli Naski


17-vuotias Léon Le Gall pyöräilee töihin kesällä 1918. Matkalla hän tapaa Louise Janvierin, ja he rakastuvat ensi silmäyksellä. Aika ei vain ole otollinen heidän rakkaudelleen: he haavoittuvat ensimmäisen maailmansodan loppurytinöissä. Léon luulee Louise kuolleen. Louise puolestaan uskoo Léonin menehtyneen.

Kymmenen vuoden kuluttua Léon näkee Pariisin metrossa Louisen näköisen naisen. Léon on mennyt naimisiin, mutta Louise valtaa hänen mielensä, ajatuksensa ja sydämensä, ja hän etsii tämän käsiinsä. Rakkaus on ennallaan, mutta Léonin avioliitto ja pian puhkeava toinen maailmansota estävät jälleen heidän onnensa. Milloin he taas tapaavat toisensa? Koska on heidän aikansa?  (Atena)

Arvio:

Tästä kirjasta en ehtinyt lukea kuin positiivisia arvioita. Valitettavasti kirja ei kuitenkaan minua häikäissyt...

Puolipilvistä

Lukunautintoa varjosti ensinnäkin pettäminen. Léon pettää vaimoaan seksikkään, itsenäisen Louisen kanssa. Asiaa toki pehmensi se, että Louise oli Léonin menetetty ensirakkaus ja Léonin vaimo Yvonne osittain hyväksyi lepsun miehensä seikkailut. Minua silti säälitti Yvonne ja hänen uhrautumisensa perheensä takia todella paljon, etenkin kun Léonin mielestä vaimon luo raahautuminen Louisen luota muistuttaa kuolemaantuomitun matkaa mestauslavalle (s.153)! Korkeamoraalisena ihmisenä minua painoi tuo tilanne aika paljon, enkä siis pystynyt täysin rinnnoin ihastelemaan tätä Léonin ja Louisen rakkaustarinaa.

Pariisitar ja unelmoija

Louise on itsenäinen, värikäs ja elämää rakastava ranskatar. Hän on mielenkiintoinen ja seikkailunhaluinen, voimakastahtoinen ja kiinnostava. Ei siis ihme, että hän lumoaa miehen kuin miehen! Louisesta pidin itsekin oikein kovasti, hän oli todellinen feminismin perikuva! Léon puolestaan vaikutti ärsyttävän veltolta lusmulta. Kun hänen vaimonsa Yvonne kuihtui toisen maailmansodan ja stressin kuluttamana, luikki Léon piiloon unelmoimaan elämästä, jota hän ei koskaan päässyt elämään. Kirjan todellinen sankaritar onkin siis hyljeksitty vaimo, Yvonne, jonka naarasleijonan luonne piti perheen kasassa ja lapset kylläisinä. Yvonnen ymmärsi Léonin tarpeet sekä oman asemansa tämän sydämessä ja antoi suosiolla tilaa miehensä märille unelmille.

Läpi ihmisiän

Léon ja Louise olivat melkein koko kirjan ajan erillään, mutta kuitenkin toistensa sydämissä ja ajatuksissa. kirja kulki läpi ensimmäisen ja toisen maailmansodan, läpi monivuotisen avioliiton ja työuran. Rakkaus oli voimakasta, mutta aaltoilevaa. Kerronta puolestaan sujuvaa, mielenkiintoista ja sopivan kevyttä. Kirja ei tuntunut lainkaan raskaalta, vaikka se käsittikin kokonaisen ihmisiän. Tarina ei myöskään kulkenut liian nopeaan tahtiin, vaikka tapahtumia olikin paljon ja sivuja vain n. 300. Kirjassa oli kivoja yksityiskohtia ja keventävää huumoria.  Erityisen paljon pidin ranskalaisuudesta, vain ranskalainen puliukko voi ilmoittaa lempiruuakseen hanhenmaksan! :D

Tuomio:

Kirja oli keskivertoisen hyvä. Sitä oli miellyttävä lukea, se eteni mukavaan tahtiin ja tapahtumia riitti alusta loppuun. Ajatus saavuttamattomasta ensirakkaudesta oli suloista, mutta lievä moraalittomuus varjosti omaa lukunautintoani. Kirjassa oli ihanasti ranskalaishenkisyyttä ja pienet yksityiskohdat ilahduttivat; minäkin haluaisin nyt antaa koiralleni nimeksi Patapouf!! Kaikkea tuntui olevan sopivan verran, enkä jäänyt erikoisesti kaipaamaan mitään lisää. 

❦❦❦Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)