26.10.2012

Colette - Chéri

Chéri, 1920
Gummerus 2000, 176 sivua.              Adlibris -->
Suom. Marja Haapio


19-vuotiaan nuorukaisen ja 49-vuotiaan kypsän naisen rakkaustarina.

Chéri on holtiton ja kevytmielinen nuori herra. Entisen tanssitytön poikana hän on saanut epämääräisen kasvatuksensa palvelijoilta ja päässyt pienestä asti osalliseksi äitinsä iloittelevaan elämäntapaan. Chérin äidin, Rouva Peloux:n ystävätär Léa de Lonval ottaa pojan siipiensä suojaan tavoitteenaan vahvistaa tämän sairaalloista kuntoa. Chérin ja Léan suhde syvenee, mutta Chérin pakollinen avioliitto nuoren ja hennon Edméen kanssa vetää suhteen solmuun.

Arvio:

Historiallisiin puitteisiin rakentuva kertomus on hyvinkin nykyaikainen ja moderni. Toyboyt ja puumanaiset ovat juuri tätä nykypäivää ja tämä kirja pureutuu sen syvimpään olemukseen!

Forever young

Kypsän, kokeneen naisen lumous, koituu nuoren, rasavillin Chérin kohtaloksi, vai onko se sittenkin toisin päin? Léa on hyvin säilynyt ja edelleen kaunis ilmestys ja yhdessä Chérin kanssa he viettävät mitä nautinnollisimpia päiviä sekä öitä yhdessä. Itsenäisenä ja maailmaa nähneenä naisena Léa ei voi kuvitellakkaan jäävänsä riippuvaiseksi lelustaan, mutta Chéri ei olekkaan kuka tahansa pojankloppi, vaan itsetietoinen, komea ja tuittupäinen miehenalku, joka jää myös lukijan mieleen!

Kuolematon

Léan elämä kiertää vanhoilla päivillään vahvasti ja itsetietoisesti ulkoisen olemuksensa ympärillä. Eläköityneenä kurtisaanina, hänen tuttavapiirinsä on melko suppea ja rajattua. Entisen kevytmieliset, vanhentuneet naiset eivät ole todellisia ystäviä keskenään, vaan kuten nuorina, upeina neitoina, he edelleen kilpailevat keskenään komeudesta ja saavutuksista. "Vanhat haahkat" keskittyvät elämänsä harmaalla puolella toistensa kirpeään arvosteluun ja nuoret rakastajat ovat suurimmaksi osaksi statussymboli ja todiste nuorekkuudesta, kuin todellista heittäytymistä elämään.

"Oletko huomannut, että kun iho on tässä iässä veltompi, parfyymi imeytyy siihen helpommin? Se on minusta oikein miellyttävää"  s.137

Kauneuden haaksirikko

Jossain määrin tarina on kepeyden ohella myös tragedia; ihmiskehon rappeutumista, kun mieli vielä yrittää liitää nuorena ja energisenä. Vanhenemiselle on annettava periksi ja jossain vaiheessa on vain hyväksyttävä tosiasiat. Léan ja hänen ystävättäriensä kohdalla nuoruudesta pidettiin kiinni kynsin ja hampain, mutta elämästä ja ympäröivästä maailmasta nauttiminen unohtui tällöin täysin. On varmasti ikävä katsoa jälkikäteen taakseen ja todeta, että monta hienoa vuotta kului nuoruuden tavoittelemiseen, todellisen, riemukkaan elämisen sijaan.

Tuomio:

Pidin kirjasta. Tämä oli lyhyt, kepeä ja sujuvasti saneltu teos. Chéri oli kaikessa vallattomuudessaan mielenkiintoinen keskipiste ja Léa puolestaan miellyttävä ja fiksu, nautinnontäytteistä elämää viettävä nainen.. Pidin siitä, että kirjan naiset olivat kaikki vahvoja ja persoonallisia. Oli mukava lukea kerrankin naisten nuorista rakastajista, kuin aina niistä miesten hempukoista! :)

❦❦❦½


Elokuvatraileri (2009):

Jatko-osa:
Chérin loppu, (La Fin de Chéri)

Sidonie-Gabrielle Coletten biografia klassikkogalleriassa.

6 kommenttia:

 1. Mulla on jo vähän liikaa kirjoja odottamassa lukuvuoroaan, mutta tuon elokuvan voisin tosiaan katsoakkin! Kiva kun laitat noita trailereita mukaan, niin löytää samalla myös leffavinkkejä kirjojen ohella =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että trailerit ihastuttaa! Olen kirjojen ohella myös melkoinen leffafriikki ja etenkin kirjoihin perustuvat elokuvat kiinnostavat yleensä eniten. Tuo Chéri-leffasovitus on oikein mainio. Michelle Pfeiffer on ihastuttava ja Rupert Friend juuri sellainen itsekeskeinen ja lellitty miehenalku, kuin Chérin kuuluukin olla! :)

   Poista
 2. Minun tekisi mieli katsoa tämä elokuvana, mutta kirjana en tiedä niinkään.

  Ps. Blogissani on sinulle jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leffa on muistaakseni melko uskollinen kirjalle, joten ainakaan et jää paljon paitsi itse juonesta jos katsot ennemmin elokuvan!

   Käyn kurkkaamassa blogiasi! ;)

   Poista
 3. Ooo, olet löytäny Coletten! :) Hän on lempikirjailijani.

  Hienosti kerroit tuosta vanhenemisesta. Sehän on enemmän kuin ajankohtaista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen löytänyt Coletten! :D Minua kiinnostaa nyt erityisesti Judith Thurmanin Colettesta kirjoittama elämänkerta, sillä Colettella tuntuu olleen poikkeuksellisen tapahtumarikas elämä!

   Vanheneminen ja sen vältteleminen on tosiaan todella ajankohtaista. "Kauneus"kirurgian mahdollisuus on vain pahentanut naisten tarvetta pysyä kauniina ikuisesti. Itse olen sitten joskus ennemmin ryppyinen ja veltto mummo, kuin äärimmilleen kiristetty ja poski-implanteilla täyttetty, katkera hirviö!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)