31.10.2012

Dorothy Hearst - Suden lupaus

Promise of the Wolves, 2008
Wsoy 2009, 335 sivua.                     Adlibris -->
Suom. Anu Niroma


Pysy erossa ihmisistä.
Älä koskaan tapa ihmistä ilman syytä.
Pariudu vain laakson susien kanssa.

Suden lupaus kertoo nuoresta sudesta, Kaalasta, joka kantaa sisällään "muiden" verta. Kaalan äiti on rikkonut laakson pyhää sääntöä ja lauman johtajan Ruuqon on tapettava koko pentue ja karkotettava sääntöjä rikkonut susi pois laumasta. Sisun ja pienen onnenkantamoisen seurauksena Kaala saa kuitenkin pitää henkensä, mutta hänen paikkansa laumassa ei ole taattu, vaan hänen on taisteltava tiensä lauman vakituiseksi jäseneksi.

Kaala on fiksu ja neuvokas nuori susi, mutta vastoin sääntöjä ja aikoja sitten muinaisille tehtyjen lupauksien, Kaala tuntee vastustamatonta vetoa laakson ihmisheimoon.  Laumakaverinsa Ázzuenin ja korppikotkan Tlitoon kanssa, Kaala taistelee löytääkseen tien oikean ja väärän välistä.

Arvio:

Kirja sekoittaa hauskasti eläinfantasiaa ja Luolakarhun klaania. Esihistoriallinen maailma susien näkökulmasta oli suloista ja mukavan seikkailullista.

Aluksi tuntui vähän oudolta lukea kirjaa puhuvien susien/eläinten näkökulmasta, varsinkin kun kirja ei kuitenkaan ollut täyttä fantasiaa. Kirjailija on kuitenkin osannut kivasti lisätä susimaisia piirteitä sinne tänne, joten tarina ei muuttunut liian ihmismäiseksi. Etenkin lauman hierarkia tuntui aidolta ja täsmäävältä.

"Musta lammas"

Kaala ottaa tietenkin, vastoin kaikkia sääntöjä, kontaktia ihmisiin, hän tapaa nuoren TaLi-nimisen tytön, jota kohtaan hän tuntee vahvaa suojelunhalua. TaLin ja Kaalan välisessä suhteessa oli ihastuttavasti ihmisen ja koiran välisen yhteyden piirteitä. Koiraihmisenä, minua lämmitti lukea vahvasta siteestä, joka ilman suurempia selityksiä syntyi tytön ja suden välille.

Herttaiset eläinhahmot

Kirjan hahmot olivat kaikki herttaisia ja kirjasta tulikin mukavan pehmoinen olo. Kaalan hyljeksiminen ja epäreilu kohtelu, etenkin laumanjohtajan osalta suututti, mutta Kaalan nopeaälyisyys ja sankarillinen luonne helpotti monia tilanteita. Runoileva, leikkisä korppi Tlitoon riemastutti minua kaikkein eniten ja kapinoivat hirvet, jotka yksinkertaisesti kieltäytyivät uhrin asemastaan huvittivat kovasti.

Tuomio:

Kirja oli suloinen. Lukukokemukseni ei ollut kovin vahva tai vaikuttunut, eikä minua niin hirveästi jäänyt askarruttamaan jatko-osatkaan, mutta kaikin puolin herttainen ja "söpö" teos. Tämä sopii mainiosti nuorille, seikkailunhaluisille lukijoille, etenkin eläinystäville!


❦❦½
Lue lukunäyte!

The Wolves Chronicles:
Suden lupaus, (Promise of the Wolves, 2008)
Secrets of the Wolves, (2011)
Spirit of the Wolves, (2013?)

Kirjailijan sivut.

Muissa blogeissa: Jossun lukupäiväkirja ja Vinttikamarissa

4 kommenttia:

 1. Tämä oli ihan mielenkiintoinen kirja, mutta ei mikään maailmoja avartava. Perin erikoista on se, että se on yksi Vinttikamarin luetuimmista ja haetuimmista kirjoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh! Erikoista, vaikka toki susiteemat ovat olleet vahvasti pinnalla kaiken vampyyrikirjallisuuden rinnalla. Ei tämä tosiaan mikään ihmeellinen kirja ollut, ihan ok. :) Sopisi varmasti parhaiten yläasteikäisille!

   Poista
 2. Minä muistelen lukeneeni tämän. Kuten epävarmuudesta voi arvata ei ollut aivan mieleenpainuvimpia kirjoja, mutta ihan ok kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minunkaan mielestäni niin kovin mieleenpainuva, jostain syystä olin saanut kirjasta aivan erilaisen ennakkokäsityksen..

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)