1.10.2012

Plagiointia vastaan (flashmob)


Tänään on kyllä ollut niin mielenkiintoinen päivä kirjablogimaailmassa! 

klo 10.00 joukko kirjablogisteja julkaisi blogeissaan erikoisia kirja-arvioita tunnetuista klassikoista. Kummalliset juoniselostukset ovat hämmentäneet ja kummastuttaneet lukijoita pitkin päivää. Kyseessä on tosiaan flashmob-henkinen tempaus plagiointia vastaan, mitä onkin nykyään havaittavissa aivan liikaa, internetin tarjoessa  vaikka minkälaisia sopivia valmisvastauksia ja juonianalyysejä mm. koulutehtäviin. 
Tempauksesta muualla:

Alla vielä virallinen tiedotus asiasta, ja linkkejä blogeihin, joiden erikoisia ja riemastuttavia juoniselostuksia tutuista kirjoista kannattaa käydä katsastamassa! ;)


Helsinki 1.10.2012
Tiedote. Julkaisuvapaa 1.10.2012 klo 10.00.

Kirjablogistit tempaisevat plagiointia vastaan

Suomalaiset kirjablogistit järjestävät flashmob-tapahtuman netissä. Noin 20 blogistia julkaisee maanantaina klo 10 vääristellyn kirja-arvion. Arvioissa vääristellään kirjojen juonta ja teemoja. Syy tempaukseen on blogitekstien lisääntynyt plagiointi. Kirjablogistit ovat huolissaan siitä, että koululaiset ja jopa tekstiammattilaiset kopioivat tekstejä blogeista.

Blogistit näkevät kävijäseurantatyökalujen avulla blogilukijoiden käyttämät hakusanat. Tilastot kertovat karua kieltä: kirjablogeista haetaan esseitä, mallivastauksia ja juoniselostuksia.

Tempauksen tavoite on herättää keskustelua plagioinnista ja havahduttaa opettajat ja lasten vanhemmat ilmiön yleisyyteen, vahingollisuuteen ja laittomuuteen. Toinen tavoite on muistuttaa plagioijille, ettei kaikkea netissä luettua voi ottaa todesta. Kolmas tavoite on ilkikurinen: jos joku koululainen todella kopioisi vääristellyn kirja-arvion ja palauttaisi tekstin opettajalle omana työnään, muistuttaisi tilanne jännittävästi Pasi Ilmari Jääskeläisen Lumikko ja yhdeksän muuta -kirjan alkuasetelmaa.

Äidinkielen ja kirjallisuuden opettajina työskentelevät kirjablogistit Kirsi Hietanen ja Minna Rytisalo ihmettelevät, että monet vanhemmat tietävät lastensa kopioivan tekstejä netistä, mutta eivät pidä sitä vääränä. "Kun kerran kysyin plagioinnista kiinni jääneeltä oppilaalta, mitä kotona oli sanottu, hän sanoi vanhempien vain todenneen, että älä jää kiinni seuraavalla kerralla", kertoo Rytisalo. Kouluilla ei ole yhtenäisiä käytäntöjä sen suhteen, miten tekijänoikeusrikkomuksesta kiinni jääneitä oppilaita rangaistaan.

Suomalaiset kirjablogit julkaisevat vuosittain yhteensä useita satoja kirja-arvioita. Arviot tavoittavat satojatuhansia suomalaisia lukijoita. Kirjablogit tuovat esille myös kirjoja, joita valtamedia ei arvioi. Näin blogit laajentavat kirjakeskustelua.


Vääristellyt kirja-arviot:
Aho, Juhani: Rautatie - http://suketus.blogspot.fi
Austen, Jane: Ylpeys ja ennakkoluulo - http://luenjakirjoitan.blogspot.fi
Canth, Minna: Anna-Liisa - http://luminenomena.blogspot.fi
Canth, Minna: Työmiehen vaimo - http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.fi
Doyle, Arthur Conan: Baskervillen koira - http://bibliofile-x.blogspot.fi/
Fitzgerald, F. Scott: Kultahattu - http://www.psrakastankirjoja.blogspot.fi/
Frank, Anne: Nuoren tytön päiväkirja - http://aitilukeenyt.blogspot.com
Haanpää, Pentti: Noitaympyrä - http://kirsinkirjanurkka.blogspot.fi
Härkönen, Anna-Leena: Häräntappoase - http://kirjasfaari.blogspot.fi
Kianto, Ilmari: Punainen viiva - http://bookingitsomemore.blogspot.fi
Kivi, Aleksis: Seitsemän veljestä - http://sbrunou.blogspot.fi
Meyer, Stephenie: Houkutus - http://pigeonnaire.blogspot.fi/
Mitchell, Margaret: Tuulen viemää - http://kirjakissa.blogspot.fi/
Niemi, Mikael: Aivot pellolle - http://kannestakanteen.blogspot.fi
Orwell, George: Eläinten vallankumous - http://kirjamieli.blogspot.fi
Rimminen, Mikko: Pussikaljaromaani - http://ilsela.blogspot.fi
Salinger J.D.: Sieppari ruispellossa - http://luetutlukemattomat.blogspot.fi/
Shakespeare, William: Romeo ja Julia - http://sininenlinna.blogspot.fi/
Steinbeck, John: Hiiriä ja ihmisiä - http://kirjojenkeskella.blogspot.fi
Waltari, Mika: Tanssi yli hautojen - http://hdcanis.blogspot.fi


7 kommenttia:

 1. Aamulla kyllä hieraisin muutaman kerran silmiäni, kun luin yhden arvosteluista, mutta melkein saman tien eksyinkin blogiin, jossa tämä juttu oli selitetty. Ja olihan noita arvosteluita todella hauska lukea. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella, että etenkin aamulla olo on voinut olla hyvinkin hämmentynyt! :D

   Minusta tässä tempauksessa on hienoa myös se, että nyt minun tekee ihan oikeasti mieli tutustua muutamaan noihin kirjoihin, joita en ole vielä lukenut, enkä oikeastaan normaalisti lukisi ilman tätä tempausta!

   Poista
 2. Emilie, tempaus on todellakin onnistunut yli kaikkien odotusten, jos jokin "arvio" vielä houkuttelee lukemaan sen aidon kirjankin! Huippua! Höpöjuonen keksiminen oli muuten ällistyttävän helppoa ja hauskaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua tosiaan niin kismittää, ettei muutama noista kirjoista ollut vielä tuttu (niistä kun olisi varmasti saanut VIELÄ paremmat naurut). Tästäthän voisi ihan haasteen vetäistä: "lue kaikki flashmob-tempauksen valearvioidut kirjat"! :D

   Näin jälkeenpäin harmittaa, etten osallistunut itse tekaisemaan vääristeltyä arviota, vaikka olinkin täydellä sydämellä hengessä mukana!

   Poista
 3. Haastoin sinut Ota riski ja rakastu kirjaan-haasteeseen :)
  http://mustemaailmani.blogspot.fi/2012/10/haaste-ota-riski-ja-rakastu-kirjaan.html

  VastaaPoista
 4. Oli kyllä aivan mahtava tempaus ja leskelin arvosteluja vedet silmissä. :D En ollut kuullut tapahtumasta aiemmin eli vasta maanantaina sain siitä tietää, kun noita arvosteluja alkoi ilmaantua. Olisi mielelläni itsekin osallistunut, jos olisin tiennyt ;D

  Ps. Sinulle on tunnustus blogissani. Voi olla, että olet sen jo saanut, mutta ei haittaa. Sitten sait toisenkin kerran :)

  VastaaPoista
 5. VJ: kiitos tosiaan haasteesta, otan sen mielelläni vastaan!

  Elegia: tempaus tuntuu minusta ainakin sen verran onnistuneelta, että sen voisi uudestaankin vetäistä jonakin päivänä! Minä jo mielessäni pyöritin paria suosikkikirjaani, joista olisi hauska vetäistä valearvio! Kiitos tunnustuksesta, sellainen ilahduttaa aina!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)