24.11.2012

Roald Dahl - Matilda

Matilda, 1988
Kuvittaja: Quentin Blake
Wsoy 2001, 240 sivua.                 Adlibris -->
Suom. Eeva Heikkinen


Matilda on ihmelapsi, suorastaan nero, joka jo alle viisivuotiaana luki klassikkoja Dickensistä Kiplingiin ja Hemingwayhin ja ymmärsi heitä kaikkia herkkyytensä ja säkenöivän älynsä ansiosta. Mutta vanhempiensa mielestä hän on lähes sietämätön kiusankappale. Räikeän ruudulliseen pukuun sonnustautunut autokauppiasisä ja äiti vetyperoksidilla valkaistuine hiuksineen toivottaisivat Matildan mieluummin niin pitkälle kuin pippuri kasvaa, ainakin naapurikuntaan tai vielä kauemmaksi. (Takakannesta)

Arvio:

Minun ei pitänyt lukea näitä Roald Dahleja enää suomeksi, koska Kuka pelkää noitia -suomennos oli niin järkyttävän huono. Tämä suomennettu Matilda kuitenkin tipahti syliini, joten päätin pyöristää päätökseni ja ilokseni voin sanoa, että suomennos oli oikein onnistunut! Nimiä tai paikkoja ei oltu muuteltu ja muutenkin teksti tuntui hyvältä ja Roald Dahlille sopivalta!

Lapset tähtäimessä

Kirjoja rakastava, superälykäs 5-vuotias, jolla on vieläpä taikavoimia, ei voi kuin ihastuttaa, mutta Dahl ei ole sieltä hempeimmästä päästä. Kun noidat suunnittelivat lasten joukkohävittämistä ja jätit lounaaksi syömistä, on Matildassa mitä kammottavin lapsia pahoinpitelevä rehtori! Etenkin mieleeni jäi rehtori Trunchbullin kidutuskaappi: lasinsiruja ja nauloja täynnä oleva komero, johon lapsia laitettiin rangaistukseksi jopa kokonaiseksi koulupäiväksi. Kirjan sisältö ei siis jälleen kerran ole välttämättä kaikkein heikkomielisimmille pienokaisille.

Lastenkirjallisuutta aikuisille

Rehtori Trunchbull vihaa lapsia, hän mielellään tarttuu heitä leteistä ja heittelee ympäriinsä kuin moukaria, nostaa korvista ilmaan ja uhkailee ilmi oikeat vastaukset. Koko touhu on tietenkin kirjoitettu kevyellä mielellä ja tällaiset radikaalit käytösmuodot onnistuivat nimenomaan huvittamaan. Minusta Dahlin kirjat ovatkin oivaa lastenkirjallisuutta aikuisille, mutta lastenkirjoiksi ei sieltä perinteisimmästä päästä.

Ihaninta Matildassa on tietenkin Matildan rakkaus kirjoihin. Matilda koluaa lähikirjastonsa lasten- ja aikuistenkirjat läpi jo järkyttävän nuorena, enkä voi muuta kuin kadehtia hänen lukutilastojaan, etenkin klassikoiden osalta. Itselleni merkkasin kirjasta ylös luettavakseni mm. Thomas Hardyn Tessin tarinan ja John Steinbeckin Vihan hedelmät.

I'm big and you're small

Mielestäni leffa oli paljon iloluontoisempi kuin tämä kirja. Monet elokuvassakin tapahtuvat kohtaukset tuntuivat paljon karummilta näin luettuina. Minua myöskin vähän häiritsi se, että 5-vuotias Matilda keksi ruveta konkreettisesti rankaisemaan vanhempiaan aina kun he käyttäytyivät häntä kohtaan epäreilusti tai huonosti. Matildan vanhemmat olivat toki melko karuluontoisia tytärtään kohtaan, mutta en tiedä onko paras idea työntää lastenkirjoihin ajatusta, että lapsella on oikeus rangaista vanhempiaan, vaikka se ansaittua ja hauskaa olisikin.

Tuomio:

Matilda oli toki hyvä, mutta kirja painii aivan eri kategoriassa kuin esimerkiksi IKJ, joka on aivan mieletön teos! Tämä kirja tuntui jotenkin suppeammalta kuin odotin, ikään kuin lyhennös oikeasta versiosta. Kerronta oli lastenkirjoille ominaista, simppeliä ja isofonttista, eikä tylsiä kohtia ollut lainkaan. Olisin kuitenkin toivonut Matildan taikavoimien olevan suuremmassa osassa. Kirja nauratti ja onnistui viihdyttämään, mutta pidän silti elokuvaversiosta enemmän.

❦❦❦ 

Elokuvatraileri:

Muissa blogeissa: Kirjojen keskellä

Roald Dahlin lastenkirjoja:
Jaakko ja jättipersikka (James and the Giant Peach, -61)
Jali ja suklaatehdas (Charlie and the Chocolate Factory, -64)
Kekseliäs kettu (Fantastic Mr. Fox, -70)
Iso Kiltti Jätti (BFG, -82)
Kuka pelkää noitia (Witches, -83)
Matilda (Matilda, -88)

6 kommenttia:

 1. Olen lukenut viime aikoina kamalan vähän lastenkirjoja. Täytyy korjata moinen vääryys ja kokeilla tätä englanniksi! Muistan joskus vähän jännittäneeni joitain kohtia tuosta elokuvasta, mutta ehkä olen kasvanut sen verran, että selviän kirjasta ihan ilman sätkyjä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä englanniksi! Luulisin että selviät tällä kertaa ilman sätkyjä, vaikka Rehtori Trunchbull kidutuskammioineen onkin melko puistattava ilmestys! :D Matilda ei kohdallani pelottanut lapsena niin paljon kuin "kuka pelkää noitia", joka aiheutti minulle aikoinaan todella piinaavia painajaisia! Huh, Roald Dahl hallitsee kyllä lastenkauhu-genren oikein mainiosti!

   Poista
 2. Tämä on riemastuttavan hauska kirja! Luin sen muutamia kuukausia sitten. Minusta oli jotenkin todella ihasututtavaa lukea aivan pikkuisesta tytöstä, joka lulee Dickensiä ja Austenia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin Matildan lukuinto ja nuori ikä olivat kirjassa aivan mielettömän herttaista! Roald Dahlissa on se hyvä, että ne sopivat mainiosti myös aikuisten makuun. :)

   Poista
 3. Luin IKJ:n joku aika sitten ekaa kertaa eikä se ollut mun mielestä läheskään yhtä mieletön kuin mitä Matilda on. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta juuri toisinpäin X) .. Toki minä olen jo lapsesta tykännyt IKJ-elokuvasta, joten myös nuo muistot lämmittivät lukukokemusta. Matilda oli myös ihan hyvä, yllätyin vähän kirjan yksinkertaisuudesta, minusta IKJ:ssa tuntuu olevan vähän enemmän sisältöä. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)