21.11.2012

Sarah Winman - Kani nimeltä Jumala

When God Was a Rabbit, 2011
Tammi 2012, 324 sivua.                        Adlibris -->
Suom. Aleksi Milonoff
(Arvostelukappale)


Vapaalla oleva sairaanhoitaja auttoi minut maailmaan vanhempieni makuuhuoneessa arpajaisissa voitetun untuvapeitteen päällä. Nopean kahdenkymmenenkahden minuutin synnytyksen jälkeen pääni tuli näkyviin ja hoitaja käski ponnistamaan ja isäni käski ponnistamaan, ja niinpä äitini ponnisti ja minä pullahdin kevyesti tuohon tarunhohtoiseen vuoteen. Kun Pariisin kadut vallattiin. Kun Vietnamissa tehtiin Tet-hyökkäys. Kun Martin Luther King kuoli unelmansa puolesta. (Takakansi)

Arvio:

Pidin kirjasta! Tarina oli ennalta-arvaamaton ja kiinnostava. Kirjan päähenkilö ja kertojaääni Eleanor Maud katseli maailmaa aluksi lapsen silmin ja kasvoi tarinan myötä lopulta aikuiseksi naiseksi kantaen sisällään elämänsä aikana kertyneet henkiset taakkansa.

Sirpaleisia kohtaloita

Ellyn maailma ei ole puhtoinen ja viaton. Jo lapsena hän kokee asioita, jotka eivät kuuluisi hänen ikäisensä tytön maailmaan. Minulle tuli kirjasta vähän mieleen Harper Leen "Kuin surmaisi satakielen", sillä kirjassa katsellaan elämää samanlailla lapsen silmin, kokemattomana ja sinisin silmin. Vääryyden ja pahuuden käsite ei vielä kuulu tuohon lapsenmaailmaan, mutta se lopulta työntyy siihen väkisin turhankin aikaisin. 

Ravisuttavaa

Kirjan teksti oli osittain kaunista, mutta osittain taas suoraa ja jopa ronskia. Minua tämä vähän häiritsi. Rankkoja asioita käsiteltiin aluksi melkeinpä vain vihjaten ja koskettavasti, mutta pian saattoikin jokin asia tai kohtaus tapahtua täysin estottomasti ja turhankin suorasukaisesti. Tällainen yhtäkkinen muutos oli kuin läimäisy naamaan, enkä ihan käsitä onko tarkoituksena järkyttää tai herättää lukija todelliseen maailmaan.. Minut se ainakin ravisteli takaisin maanpinnalle tuosta surullisesta, särkyneestä maailmasta ja rikkoi hiukan tarinan lumousta.

"Ei ole kerta kaikkiaan mitään syytä, miksi kani ei voisi olla Jumala" s.145

Ellyn lemmikki, kani, jonka nimeksi tuli lopulta Jumala, oli yllättävän pienessä osassa koko kirjassa. Vain Ellylle puhuva kani oli Ellyn selviytymiskeino lapsuuden ikävimmistä puolista, ystävä, jolle hän pystyi purkamaan asioitaan. Kuvittelisin kanin symboloivan jonkin sortin turvasatamaa ja käsitystä tarkkailevasta olennosta, mutta loppupeleissä Kanin olemassaolo oli toissijaista koko kirjassa.

"Tarina uusista aluista"

Olisin kovasti toivonut, että koko kirja olisi käsitellyt vain Ellyn lapsuutta. Ellyn lapsuuden paras kaveri Jenny Penny oli ehdottomasti suosikkihahmoni. Eriskummalliselle ja persoonalliselle nuorelle neidille oli kohtalo valinnut todella ikävät kortit, joita ei voinut kuin säälitellä. Ellyn ja Jennyn ystävyys oli suloista ja ihanan parantavan oloista, molemmat tytöt kun olivat kokeneet järkyttäviä asioita. Ellyn kasvaessa aikuiseksi kiinnostukseni hiukan lopahti. Tietynlainen herkkyys katosi ja tilalle tuli katkeruutta ja ahdistusta. Elly oleili lopussa paljon veljensä luona Amerikassa ja mielestäni koko Amerikka katastrofeineen tuntui irralliselta ja täysin turhalta osiolta tarinaan nähden.

"Katselin häntä uudenvärisillä silmillä, kunnes sisintäni jäytänyt kihinä kävi selväksi ja sai nimen: kateus. Sillä tiesin, että minulta oli jo viety se mikä olin ja tilalle oli tullut kipeä kaipaus entiseen; aikaan ennen pelkoa, aikaan ennen häpeää. Nyt sillä tiedolla oli ääni ja se ääni nousi ajan syvyyksistä ja ulvoi yötaivasta kuin haavoittunut, kotiin kaipaava eläin." (Elly, s.198)

Tuomio:

Väkevä ja tapahtumarikas kirja, jossa kaikki ei aina ole kullanhohtoista ja herkkää. Ellyn lapsuus kosketti minua eniten ja olisin toivonut, että koko kirja olisi kirjoitettu nuoren Ellyn silmin. Teksti oli osittain lumoavaa, mutta osittain turhankin kovaa, jotkin asiat olisivat kyllä menneet perille (ja ehkä koskettaneetkin enemmän) hienovaraisemmin ilmaistuina. Tämä oli kuitenkin todella erikoislaatuinen ja väkevä esikoisteos, luen varmasti myös kirjailijan tulevaa tuotantoa!

❦❦❦½


Kirjatraileri:


Kirja Tammen sivuilla.

9 kommenttia:

 1. Blogeissa ylistetty kirja, josta sinäkin nyt pidät ja jolle minä en syttynyt yhtään, vaan kirja jäi kesken. Ehkä en vain ole kirjan kohderyhmää...ja toisaalta minulla on hieman hankala suhde lapsikertojiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä puolestani juuri pidin siitä lapsikertojasta, mutta välillä se herttainen kerronta muuttui ikävän suorasukaiseksi josta en sitten pitänyt yhtään. Mielestäni esim. sanat "kusta" ja "paskaa" eivät oikein sopineet lapsen suuhun ja tuntui kuin kirjailija olisi tahallaan halunnut vähän sävähdyttää lukijaa ronskimmalla, rumalla kielellä.

   Minua vähän myös häiritsi se, että kaikki kirjan henkilöt olivat jollain tavalla henkisesti rikki, yhtään tasapainoista ihmistä ei ollut lainkaan ja ehkäpä pikkasen liian monta erikoista piirrettä oli työnnetty yhteen ainoaan kirjaan..

   Poista
 2. En uskalla ihan hirveän tarkkaan arviotasi lukea, kun itse aion lukea tämän. Mutta ilmeisesti pidit! Kiva niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin kyllä, mutten ihan rakastunut. Tämä oli kiinnostava ja erilainen!

   Poista
 3. Tämä kyllä oli kiinnostava ja mieleenpainuvan erilainen. Minä olisin myös lukenut lisää lapsikertojan osuutta (vaikka yleensä ehkä hieman vieroksunkin lapsikertojia, mutta tässä se toimi). Pidin alkuosasta selvästi enemmän kuin loppuosasta. Odotin myös, että kanilla olisi ollut suurempi rooli :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, samaa mieltä! :) Minä oikein odotin että milloin se kani sieltä taas pilkahtaa!

   Poista
 4. Minä rakastuin kirjaan täysin, tämä oli minulle lukuvuoteni helmi ja kohokohta <3

  Minä en huomannut kuin yhden kielellisen kohdan, joka oli kuin isku vasten kasvoja. Nimittäin siinä eräässä toisen osan kohtauksessa mainittiin p*llu, joka ei minusta mitenkään sopinut Ellyn persoonasta muodostamaani mielikuvaan tai hänen puhetapaansa. Koko tuo kohtaus tuntui muutenkin hieman irralliselta ja kirjan tunnelmaa/linjaa rikkovalta. Lisäksi yksi pieni juttu häiritsi, kun kanin nimi oli Jumala niin miksi se kirjoitettiin pienellä alkukirjaimella?

  Kiitos linkityksestä :)


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä (linkityksestä)! :) Tämä oli todella erilainen ja vaikuttava! Kirjoitettiinkohan alkuperäisessäkin "god" pienellä vai onko kääntäjää ahdistanut kirjoittaa se isolla, koska se voisi näin ollen myös viitata yläkerran herraan ja olla jotenkin epäsovinnaista kanin nimenä?

   Minua ihan häiritsi myös jotkin kohtaukset, ei vain tietyt rumat sanat. Välillä Elly ajatteli runollisesti elämäänsä, välillä taas todisti veljensä "metsäpanoa" toisen nuorukaisen kanssa. Minua häiritsi, että Elly tahtomattaan joutui todistamaan erikoisia kohtauksia, joiden takia teko ja tilanne tuntui sitten väärältä ja jopa rumalta, vaikkei se lopulta sellaista välttämättä ollutkaan..

   Poista
  2. Minäkin jäin miettimään onko tuo alkukirjainvalinta suomentajan tekemä ratkaisu :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)