14.11.2012

Terhi Rannela - Scarlettin puvussa

Otava
2011
220 sivua
(Luettu e-kirjana)

Adlibris -->

Viivi Lintunen kuulee kesän lopussa, että hänen on/off-poikaystävänsä on mennyt kihloihin. Kihloihin! Heidänhän piti olla vain pienellä kesätauolla! Viivi ei voi uskoa kuulemaansa ja kun kihlatuksi osoittautuu tylsä ja väritön Olivia, on Viivi vähintäänkin tuohtunut. Entä kuinka nyt käy vanhojentanssien? Heidänhän piti olla koulun näyttävin pari.. Viivi hakee tukea tyylibloginsa vakiolukijoiltaan ja pohtii, kuinka Scarlett tai Vivien Leigh toimisi tällaisessa tilanteessa.

Arvio:

Ei yhtään minun tyylinen kirja. En ensinnäkään rakasta kirjoja, joissa hyödynnetään upeiden klassikoiden juonta ja väännetään kaikki nykyaikaiseksi tai mukamas jotenkin huvittavaksi. Minusta se on vain toisen maineella ratsastusta. Jätän siis suosiolla kaikki Ylpeys ja ennakkoluulo + zombiet ja vesihirviöt lukematta.

Väärälle aikakaudelle syntynyt

Viivi Lintunen on kammottava, lellitty nirppanokka, jonka mielestä kaikki muut nuoret ovat vähintäänkin lapsellisia ja tyylittömiä juntteja. Viivi itse kiskoo mielellään ryhdikkään korsetin ja leningin päälleen ja jättää suosiolla kotibileiden grillimakkarat muiden nautittaviksi.Viivi ihannoi näyttelijä Vivien Leigh:iä ja höpöttelee lähinnä vain elämänsä suurimmasta tapahtumasta: tulevista vanhojentansseista, joihin hän on suunnitellut Tuulen viemää-elokuvan inspiroimaa pukua jo vuosikaudet. Viivi pitää myös anonyymia tyyliblogia, jossa hän purkaa ja hehkuttaa tärkeimmistä asioistaan, Tuulen viemää-hengessä tietenkin.

Ei minun makuuni

Suoraan sanottuna, en tiedä olisinko tykännyt tästä kirjasta edes teininä. Kirja tuntui välillä enemmän kouluaineelta kuin oikealta kirjalta. Henkilöiden luonteet heilahtivat kypsästä turhankin naiiviin ja juonen pääpiirteet olivat melkeinpä suoraan Tuulen Viemästä, ei siis kovin inspiroivaa. Tämä olisi toiminut paremmin, jos päähenkilöinä olisi ollut oikeasti aikuisia ihmisiä. 17-vuotiaan Viivin ja Akin suhdedraama oli suurimmaksi osaksi koomista ja Viivin blogitekstien ja kommenttien (!) lisääminen tarinan sekaan oli tylsää. Tunsin itseni todella hölmöksi lukiessani epäaitoja blogikommentteja ja hyppäsinkin ne loppua kohden suosiolla yli, sillä mitään suurta ja juonen kannalta räjäyttävää ei niistä ilmennyt.

Elämä päättyy 23 ikävuoteen

Rhett Butleria vastaava Reko oli piste i:n päälle. Hankalalukuista murretta puhuva, 23-vuotias, harrikkaa ajava nuorukainen ilmestyy Viivin elämään juuri dramaattisimmalla hetkellä. Viivin mielestä suurin piirtein 100-vuotias (!!) Reko on kaikkea muuta kuin täydellistä poikaystävämateriaalia, mutta koska vanhojentanssit lähestyvät ja Akikin on saatava mustasukkaiseksi, Viivillä ei juuri ole vaihtoehtoja. Viivi pitää itseään toki kypsänä ja vanhanaikaisena, mutta hänen elämänsä pyörii vahvasti vain tulevien tanssien ja uuden puvun ympärillä. Kirja on suurimmaksi osaksi outoa sekoitusta aikuisten maailmaa (kihlautumista, viskiä, Harley Davidsonia yms.) ja teinielämää.

Tuomio:

Viivi on yksinkertaisesti sanottuna Draama Queen! Minulla ei olisi ollut yhtään ystävää, jos olisin käyttäytynyt yhtä epäkypsästi kuin tämän kirjan sankaritar. Viivi ei vastannut mielikuvaani oikukkaasta ja itsetietoisesta Scarlettista lainkaan. Minua suurimmaksi osaksi häiritsi Viivin outo sekoitus varhaiskypsyyttä ja totaalista lapsellisuutta. Itse koin elämäni lukioikäisenä paljon vakavemmin. Vanhanajan tyttökirjalumoa ei tämä myöskään mielestäni sisältänyt lainkaan, mutta kirjassa oli aistittavissa hyvää huumoria, joten mielestäni kypsemmät ja miellyttävämmät henkilöhahmot olisivat pelastaneet kirjan, tämä itsekeskeinen teinimaailma ei nyt kohdallani toiminut ollenkaan.

Kirja sopii mielestäni nuorille, joiden mielestä 17-vuotias on jo elämää nähnyt vanhus.
Muissa blogeissa (mm.) : Jossun lukupäiväkirja, Kirja ja kuppi kaakaota, Kirjakaapin avain, Kuvia ja sanoja, Narratiiveja, Sallan lukupäiväkirja, Saran kirjat, Susan kirjasto ja Tarinoiden taikaa.

12 kommenttia:

 1. No huh huh. Ihme, että jakosit lukea edes loppuun. Yrittiköhän kirjailija myydä kirjaa ns. Tuulen Viemää -teemalla?
  Toisaalta oli kiva lukea vaihteeksi täystyrmäys sinun kirja-arvosteluissa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D täystyrmäys tuli, vaikka eihän se tietenkään kirjailijan vika ole! Moni on tästä myös tykännyt, mutta minun kohdallani tämä oli melkeinpä suosikkikirjojeni vastakohta.. :/

   Poista
 2. Huh, miten kamalalta kirjalta kuulostaa! Tiedänpähän kiertää tämän kaukaa. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauhean huono omatunto kirjaa kohtaan, mutta näin minä sen rehellisesti koin. :) En tosiaan suosittele, jos vähänkin tuntui vääränlaiselta.

   Poista
 3. Kirjan kansi ja nimi kuulosti kovin ensin kovin houkuttelevalta, mutta jutun luettuasi en yhtään innostunut. Kuulostaa todellakin aika typerän teinimäiseltä ja sopii varmaan hyvin niiden oikeiden teinien käsiin. Minua kuitenkin kiehtoo ajatus klassikoiden uudelleen käyttämisestä, mutta tietysti sen voi tehdä monella tapaa - tyylikkäästi tai todella typerästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa, että klassikoita voi toki muunnella myös tyylikkäästi! Itse esimerkiksi olen ollut todella innoissani näistä uusista klassikkotarinoiden elokuvasovituksista (Red Riding Hood, Lumikki ja metsästäjä, Malfeficent aka "Pahatar"..)

   Tuulen viemää on minulle jonkinnäköinen kulttikirja, joten suhtaudun siihen suojelevasti. En ole vielä edes lukenut siihen perustuvaa Rhett-kirjaa, vaikka se hyllystä löytyykin..heh :D

   Poista
  2. Mulla on vähän sama juttu, että suhtaudun suojelevasti Tuulen viemään suojelevasti. Mielestäni Scarlett on hyvä jatko-osa ja kunnioittaa Tuulen viemää, ja uskonkin että Mitchell olisi ollut myös siihen tyytyväinen. Sen sijaan Rhett on aivan kammottava teos, joka romuttaa miltei kaiken mitä Scarlettissa on rakennettu, se on ylimalkainen eikä ota pohjateosta huomioon.

   Poista
  3. Minustakin Rhett-kirja on kammottavan oloinen (luin vain pari sataa sivua ja jätin kesken)! Scarlett jatko-osa oli ihan kiva, sillä kaipasin juuri jotain sellaista päätöstä Scarlettin ja Rhettin suhteelle, Tuulen viemää kun jäi niin raivostuttavan keskeneräisen oloiseksi.

   Poista
  4. Dumppaan törkeästi Rannelan kirjasta käydyn keskustelun ja liityn nyt juuri Tuulen viemää teoksen lopettaneena jatko-osa keskustelun pariin. Olen yhä kuohuksissa kirjan loppuratkaisusta, joten minun on luultavasti pakko tarttua Scarlettiin. Ihana siis kuulla, että se on lukemisen arvoinen! Rhett taitaa kyllä jäädä väliin. :D

   Poista
  5. Muistan itsekin kuinka Tuulen viemän loppu kuohahdutti!! Scarlett-kirja oli minulle ainakin melkeinpä elintärkeä jatko-osa, vaikkei se ihan Tuulen viemän tasolle ylläkkään. Olisin varmaan repinyt hiukseni päästä, jos en olisi saanut parempaa päätöstä Scarletin ja Rhettin suhteelle! :D

   Poista
 4. Aivan mahtava ja suorasanainen arvio, hienoa löytää ihminen, joka on kokenut tämän teoksen samoin kuin minäkin! :D Itse en tosin käyttänyt noin vahvoja ilmaisuja ja annoin enemmän pisteitä, lähinnä siksi että tiedän Rannelan olevan hyvä nuortenkirjailija, mutta siis jee! En ole enää yksin. :D Toki tämä voi innostaa nuoria lukemaan Tuulen viemää, mutta ei tämä siltikään hyvä ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiitos! Välillä mietin, että tulikohan turhan kirpeästi arvioitua, mutta sitten taas en viitsi pehmennelläkään, jos kerran ärsytti X)

   Rannela on varmaankin ihan hyvä kirjailija, mutta tämä oli tosiaan mielestäni aikamoinen riman alitus. En ole koskaan lukenut Rannelalta mitään muuta, joten vertauskohtia ei minulla oikein ole. Lupasin kuitenkin itselleni, etten tyrmää kirjailijaa vielä tämän teoksen perusteella.

   Et ole yksin! :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)