11.12.2012

Kate Morton - Paluu Rivertoniin

The House at Riverton, 2007
(myös The Shifting Fog)
Bazar 2012, 608 sivua                  Adlibris -->
Suom. Helinä Kangas


Grace pääsee nuorena tyttönä, äitinsä jalanjälkiä seuraten palvelustytöksi Rivertonin kartanoon. Työskennellessään hän pääsee seuraamaan kartanon asukkaiden elämää ja hän kiinnostuu etenkin Hartfordien sisaruksista. Vanhainkodissa Grace muistelee värikästä elämäänsä Rivertonin palvelustyttönä ja lopulta Hannah Hartfordin kamarineitona, mutta muistoja pimentää synkkä tragedia, joka tapahtui kesällä 1924, kesken Rivertonin seurapiirijuhlien.

Arvio:

Tämän olisi kuulunut tempaista lukija mukaansa, mutta minä huomasinkin tarpovani tylsähkön tarinan keskellä odotellen suuria ja dramaattisia juonenkäännöksiä... No niitäpä ei ollut. Sen sijaan kirjassa vihjataan alusta asti järkyttävään tragediaan, joka on jättänyt jälkensä päähenkilöön ja kertojaääneen: Graceen. Puolessa välissä ajattelin ääneen, että tuon dramaattisen kesäillan on kyllä oltava perhanan järisyttävä, kun kerran uhraan aikaani yli 600 sivun verran!

Merkityksettömiä yksityiskohtia

Kirja ei toki ollut kammottavan huono, ainoastaan hiukan kuiva ja ehkä vähän mielikuvitukseton. Tarinassa ei tuntunut olevan ulottuvuuksia ja juonen sekaan oli vain työnnetty yksityiskohtia, jotka kuitenkin lopulta tuntuivat merkityksettömiltä, turhilta ja liian ennalta-arvattavilta. Esimerkiksi Gracen mysteeri-isä ja arkeologitutkinto olivat mielestäni täysin erillisiä ja kömpelöitä mausteita juoneen.

Grace

Kun nyt syvemmin tätä ajattelen, mielestäni koko Grace olisi voitu jättää kirjasta pois ja keskittyä vain Hartfordien tyttäriin, heidän ihmissuhteisiin ja itse Rivertonin kartanoon. Kirjan yläkerran ja alakerran väki-teema ei mielestäni toiminut lainkaan ja minusta kirjassa olisi voitu ennemmin keskittyä vain jompaan kumpaan näkökulmaan. Se, että Grace törötti nurkassa seuraamassa tapahtumia ei tuntunut täysin aidolta toiminnalta. Alakerran juoruilu ja tarinan rakentuminen vihjaillen vain palvelusväen silmin olisi ollut mielenkiintoisempaa, kuin tämä Gracen työtehtävien puute ja jatkuva läsnäolo.

Lisää suhdesolmuja!

Kirjassa oli paljon merkityksettömiä henkilöitä. En tiedä onko yrityksenä ollut rakentaa jonkin sortin sukuromaania, mutta se ei ainakaan kohdallani oikein onnistunut, sillä en saanut kaikista henkilöistä kunnon otetta. Lukijana odotin, että kirjailijan esittelemät henkilöt punoutuisivat juonen mukaan jossain vaiheessa tarinaa, mutta näin ei aina käynytkään. Tuntui vähän turhauttavalta lukea parin sadan sivun verran jostakin hahmosta, joka sitten vain kuoli tai katosikin koko tarinasta. Pelkät ihmissuhdedraamat, avioliitto-ongelmat ja suhdesolmut olisivat riittäneet viihdyttämään, mutta kirjassa keskityttiin vain johdattamaan lukija hitaasti (muttei kovinkaan varmasti) kohti sitä, jo alussa vihjattua suurta kohtalokasta iltaa, jonka yksityiskohdat Grace on pitänyt salassa vuosikaudet.

Tuomio:

Kirja oli ok, mutta suuren suuri pettymys. Jos nyt voisin palata ajassa taaksepäin, saattaisin vihjata itselleni, ettei se loppuratkaisu ole 600 sivun arvoista. Sen sijaan, jos kirjasta lohkaistaisiin yksi kolmasosa pois, olisi tämä peräti ihan mukava lukuromaani! Jos siis pidät englantilaisesta kartanoromantiikasta, hitaasta etenemisestä ja hillityistä juonenkäänteistä, älä menetä lukuintoasi tämän arvostelun perusteella. :) Minua tämä teos vähän pitkästytti, mutta ei tämä kuitenkaan surkeimpien joukkoon kuulu.


❦❦


Kirjatraileri:

Muissa blogeissa: Amman lukuhetki, Järjellä ja tunteella, KirjakirppuKirjapeto, Kirjava kammariLa Petite Lectrice, Leena LumiLuettua, LumiomenaNenä kirjassa, Sinisen linnan kirjasto, Täällä toisen tähden alla

Kustantamon sivuilla.

15 kommenttia:

 1. Sait kun saitkin tämän kahlattua loppuun asti. Tämän arvion luettuani vakuutuin siitä, etten missannut mitään suurta jättäessäni kirjan kesken. ;D

  Kielihän tässä kirjassa oli tosiaan kaunista, mutta se ei yksinään riitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieli ei tosiaan ihan yksinään riitä. Minusta kirja oli kaiken tylsyyden lisäksi vähän sekava ja huonosti "punottu" kasaan. En usko että menetit mitään, jos kerran alkukaan ei oikein napannut! :)

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ups, poistin vahingossa kommentin. Kirjoitin että:" En taida minäkään lukea alkua pidemmälle. Alkoi haukotuttaa jo ensimmäisillä sivuilla".

   Poista
  2. Kirjassa toimi mielestäni parhaiten loppuosion 20-luku, mutta sekään ei ihan riittänyt innostamaan. :/

   Poista
 3. :) Olen jopa ostanut tämän, mutta saattaapa tosiaan jäädä lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D kirjan pituus koituu pahimmaksi turmioksi. Aivan liian paljon höpötetään samasta ja jätetään muut mielenkiintoiset asiat toissijaisiksi. Kirjassa ei kaiken lisäksi ollut mielestäni tarpeeksi aikakauden henkeä..

   Poista
 4. Kuin kirjan aika lailla samoin kuin sinä. Aivan liian pitkä ja pitkästyttävä! Henkilöhahmotkaan eivät olleet kovin kummoisia.

  Oikeastaan tulin kertomaan, että - kiitokseksi siitä, että autoit minua taannoin fb-ryhmässä löytämään "kadonneen" postaukseni, lätkäsin sinua Tsemppaava blogiystävä -tunnustuksella täällä:

  http://sininenlinna.blogspot.fi/2012/12/joulukalenterin-luukku-12.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanaa, kiitos tunnustuksesta!! Oli ilo olla avuksi! :)

   P.S kirjan henkilöhahmot eivät tosiaan olleet kummoisia!

   Poista
 5. Hauskaa miten tämä kirja tuntuu jakavan mielipiteitä! Toiset rakastaa (kuten minä) ja toiset ei sitten niinkään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Itse olen kyllä aina näistä englantiin sijoittuvista, 1900-luvun kartanoromantiikoista melko nyreissäni. Genre ei ole juurikaan minun tyylistä. Kaipaan enemmän toimintaa ja järisyttävimpiä juonenkäänteitä, silti kuitenkin aina ajaudun näitä lukemaan. Kaikenlaiset historialliset romaanit ovat heikkouteni! :D

   Poista
 6. Emilie, minä ihan rakastuin tähän kirjaan;-) Kävi aivan sama ilmiö kuin Bolšoin perhosen kanssa. Molemmat ehdin jo antaa omaan arvontaani ja sitten tuli niin huono olo, että piti mennä ne vielä itselle ostamaan. Minusta nämä molemmat ovat lukuromaanien aatelia. Ei mitään Hollinhurstia, mutta saahan kirja viihdyttääkin - tyylillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tuo Bolsoin perhonen kiinnostaisi minua vieläkin kovasti! Tämä kartanoromantiikka ei nyt minua sytyttänyt, mutta olenkin huomannut että 1900-luvun alku ei ihan ole minun suosituin aikakausi. :) Tämä piti kuitenkin testata ja eihän Morton tosiaan huono kirjailija ole lainkaan, tässä kirjassa nyt oli mielestäni vain venytetty liikaa asioita.

   Poista
 7. Voi voi kuinka ihmiset voivatkaan kokea asiat eritavoin ja olla erimieltä asioista. :) Minä taas pidin tästä kirjasta aivan valtavasti ja mielestäni se ei käynyt missään vaiheessa tylsäksi. Itse pidin Gracea oikein mielenkiintoisena hahmona, vaikkakin olen kanssasi samaa mieltä että tämä hänen mysteeri-isänsä oli aika irrallinen osa tarinassa, ja jäi aika avoimeksi ja kesken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin välillä hymyilyttää se, miten voi välillä mennä maut ihan ristiin! :D Tämä ei tosiaan ollut minun kirjani, mutta moni on kyllä tästä pitänyt! Monesti harmittelen jälkikäteen sitä ettei kirja toiminut minulle samoin kuin muille. Odotukseni olivat tämänkin kohdalla ilmeisesti liian korkealla.. :/

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)