4.12.2012

L. Frank Baum - The Wonderful Wizard of Oz (#1)

Ilmestyi v.1900
140 sivua                           Adlibris -->
"Ihmemaa Oz"


Pyörremyrsky lennättää nuoren kansasilaistytön, Dorothyn ja tämän koko talon ihmemaahan, eikä aikaakaan kun Dorothy on kerännyt ympärilleen värikkään joukon uusia ystäviä. Dorothy haluaisi kovasti takaisin kotiinsa kansasiin, ja yhdessä aivoja kaipaavan Variksenpelättimen, sydäntä halajavan Peltimetsurin ja rohkeutta toivovan Pelkurimaisen Leijonan kanssa hän suuntaa keltaista tiilikatua pitkin kohti smaragdikaupunkia ja siellä asustavaa Ozin velhoa, joka saattaa olla ainoa ratkaisu ongelmiin.

Arvio:

Olen uskomatonta kyllä jäänyt paitsi tältä lastenklassikolta. En tiennyt tarinasta mitään muuta kuin elokuvajulisteen ja Over the rainbow-biisin verran, tarina onnistui siis jopa yllättämään. Ozin velho ei esimerkiksi ollut ollenkaan sellainen tyyppi kuin alunperin kuvittelin, mutta mitäpä tuosta, tämä klassikko oli silti ihan kiva!

Herttainen seikkailu

Tarina on herttainen, ehkä jopa liiankin hennon puoleinen fantasiaseikkailu. Juoni ei ole kovin "villi", mutta mukavan kekseliäs ja monipuolinen. Elävimmin mieleeni jäi posliinikaupunki ja tietenkin itse Ozin salaperäinen velho ja upea smaragdikaupunki. Odotin suuria tekoja mm. Lännen ilkeältä noidalta, johon kuuluisa Wicked-musikaali perustuu, mutta harmikseni kirjan toiminnallinen puoli ei ollut kovin räväkkää ja Dorothyn tapaaminen noidan kanssa oli lopulta yllättävän nopeasti ohi.

Hullunhassuja hahmoja

Ihmemaa Oz on mielikuvituksellinen ja riemukas paikka, mutta minuun puree kuitenkin hiukan paremmin Liisan ihmemaa, kuin tämä Dorothyn maailma. Ozin maailma ei ollut niin moniselitteinen ja hyvän ja pahan asettelu oli turhankin selkeää. Kirjan henkilöt olivat kuitenkin lämminhenkisiä ja ikimuistoisia. Dorothy vaikutti aluksi lapsekkaalta ja oli enemmänkin vain virran viemänä, kuin kekseliäs sankaritar, mutta tuntui lopulta ihan herttaiselta tytön tylleröltä. Suosikkihahmokseni nousi sekopäinen, aivoja kaipaava Variksenpelätin, jonka koikkarointi ja tiedostamaton välkkyys nauratti.

Tuomio:

Mitään ärsytyksen aiheita ei kirjassa ollut ja jälkitunnelma on lämpöinen. Ozin maailma jäi kiinnostamaan, sillä tuo ihmemaa on pullollaan kiinnostavia hahmoja, joista sai vain pikavilkaisun tässä ensimmäisessä osassa. Koska minulla ei ollut minkäänlaista ennakkokäsitystä, oli tarina minulle todella yllätyksellinen, joten paljon plussaa siitä. Pidin kirjasta, vaikka olihan sisältö melko yksinkertaista ja jopa turhankin söpöä. Tämä on oikein mainio lastensatu, jossa siis ilkeistä noidista huolimatta ei kovin jännittäviä kohtia ole.

❦❦❦


Elokuvatraileri (1939)

Elokuvia:
Ihmemaa Oz (elokuva 1939)
Dorothy and the Witches of Oz (elokuva 2012)
Oz: The Great and Powerful (elokuva 2013)
Dorothy of Oz (Animaatio 2013)

L. Frank Baumin Oz-kirjasarja (wiki)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)