15.1.2013

F. H. Burnett - Pikku prinsessa

A Little Princess, 1905
Wsoy 2010, 223 sivua


Saara Crewe joutuu 7-vuotiaana englantilaiseen sisäoppilaitokseen, kun hänen isä, tyttärensä ainoana huoltajana, joutuu lähtemään Intiaan suorittamaan työvelvollisuuksiaan. Rikkaana miehenä hän ohjeistaa, että tytön jokainen toive ja tahto on täytettävä, rahasta kun ei ole puutetta.

Saara elää iloista elämää ja saa ihailuja talon muilta pikkutytöiltä, mutta Saaran suuri huoneisto, poni ja ranskalainen kamarineito herättävät toki myös kateutta. Saara tuntee olonsa todelliseksi prinsessaksi ja lupaa itselleen myös käyttäytyä arvonsa mukaisesti, mutta kun Saaran isä kuolee Intian reissullaan, ja Neiti Minchinille selviää, että Saaran suuri omaisuus on menetetty, muuttuu nuoren tytön ylellisyys ryysyiksi ja kärsimykseksi.

Arvio:

Tämä lastenklassikko oli naiiviudestaan huolimatta oikein ihastuttava!

Ojasta allikkoon

Saara on hämmästyttävän varhaiskypsä ja älykäs ikäisekseen, hän on luonteeltaan kaikin puolin kultainen ja käyttäytyy aina mitä esimerkillisimmin. Saara kohtalo on kuitenkin surullinen, helppo elämä muuttuu yhtäkkiä raskaaksi työksi ja selviytymiseksi, mutta Saara pitää mielestäni ihailtavan sinnikkäästi päänsä pystyssä myös likaisena ja nälkäisenäkin.

Sisukkuutta

Saaran onneksi hänen rinnallaan seisoo myös huono-osainen Becky-piika ja hiukan hidasälyinen Ermengerd-tyttö, johon Saara tutustui ollessan vielä paremmassa asemassa. Ystäviensä ja vilkkaan mielikuvituksensa ansiosta, Saara jaksaa kulkea sisukkaasti läpi harmaiden päivien toivoen onnensa kääntyvän parempaan suuntaan, vaikka hirvittävä Neiti Minchin pyrkiikin pyyhkimään pienimmätkin toiveenrippeet nuoren neidin ajatuksista.

Tuomio:

Kaikesta surkeudesta huolimatta kirjan tunnelma oli pääsääntöisesti mukavan toiveikas ja lämminhenkinen. Oppilaitoksen johtajattaren, Neiti Minchinin julmuus oli kammottavaa, mutta Saaran hyvyys ja valovoimaisuus toimi sopivana vastakohtana. Kirja oli kaikin puolin herttainen, mutta toki erittäin imelä mm. Saaran täydellisyyden takia. Mielestäni tämä oli kuitenkin ihastuttava tyttökirja, jonka jälkeen jokainen haluaisi käyttäytyä edes aavistuksen prinsessamaisemmin!


❦❦❦½


Elokuvatraileri (-95):

Katso myös:
F. H. Burnett - Salainen puutarha

Muissa blogeissa: Jokken kirjanurkka

14 kommenttia:

 1. Minä en olekaan lukenut tätä! Miten voi olla! Täytyy heti etsiä tämä jostakin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue ihmeessä! Tämä oli oikein kiva lastenklassikko!

   Poista
 2. Meillä on tämä elokuva, ja tykkäämmme siitä hurjasti koko perhe, vaikka esikoinen aina itkeekin 5 min. ennen loppua... Tekstisi perusteella vaikuttaa siltä, että kirjan loppuratkaisu on ehkä erilainen (surullisempi?) kuin leffassa. Myös tuo kateutta herättänyt erikoiskohtelu puuttuu elokuvaversiosta lähes tyystin, ja Sara on alusta alkaen hyvin vaatimaton ja puhdassydäminen tyttö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 3. (P.S. Tunnustan, että tyttäreni äitikin kyllä vuodattaa kyyneleitä joka kerta... ;D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hitsi, minä ole tuota leffaa vielä nähnyt! Kirjan loppuratkaisu ei ole mielestäni kovin surullinen, saattaapi siis olla että on samanhenkinen kuin leffassa (?).

   Minullakin on muuten taipumusta herkistyä. Varsinkin jos joku muu herkistyy ensin, olen varmasti mukana vuodattamassa kyyneliä!

   Nyt pitää kyllä saada tuo leffa käsiini..

   Poista
  2. Itse asiassa leffan loppuratkaisu on imelä. Juuri sellainen, joka tehdään Onnellisesti Päättyvään Elokuvaan.
   (SPOILERI: voit arvata kuka ei olekaan kuollut...)

   Poista
  3. Jaa, että se on sen verran imelä elokuvassa. Imelä se oli minusta kirjassakin, mutta ei ehkä ihan noin täydellinen.

   Poista
 4. Samaa mieltä, että ihastuttava on, kiitos linkkauksesta :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos kirjavinkistä. <: Taitaa mennä ajanvietteestä, vaikkei hahmojenluonti olekaan ansioitunutta. Monta kirjaa olen saanut luetuksi, vaikka kirjailijalla olisi ollut petrattavaa hahmoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä :) 100% ajanvietettä! Joskus sitä tosiaan antaa anteeksi hahmojen keveydelle, kun kirja on tullut luetuksi juuri sopivalla hetkellä, jolloin yksinkertaisuus on toiminut. Itse luen (vieläkin) Anna Kareninaa, jonka loppuosa takkuilee todella pahasti. Olen kirjaan niin täysin kyllästynyt, että kaipaan rinnalle myös sitä kevyttä, sujuvaa luettavaa!

   Poista
 6. Pikku Prinsessa on yksi mun lempikirjoja koskaan. En paljoa valehtele, jos sanon että osaan ulkoa, ja jostain 10-vuotiaasta saakka olen lukenut suunnilleen kerran vuodessa. :) Leffat (etenkin se Shirley Temple -versio) ovat kirjaan verrattuina harvinaisen... paskoja ;)

  VastaaPoista
 7. Oho, no sinä oletkin sitten tosifani! :D Pidin etenkin kirjan toiveikkaasta tunnelmasta, kumma jos eivät ole viitsineet elokuvia tehdä yhtä ihastuttaviks. Taas jonkun kummallisen ohjaajan oma näkemys asioista.. :/

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)