17.1.2013

Gregory Maguire - Noita: Lännen Ilkeän Noidan elämä ja teot

Wicked, 1995
(The wicked years #1)
Suom. Katja Rosvall
Sammakko 2008, 461 sivuaKertomus siitä, kuinka terävä-älyisestä nuoresta naisesta tuli Ihmemaa Ozin Lännen Ilkeä Noita!

Elfaba syntyy vihreänä ja terävähampaisena pappisperheeseen. Hänen lapsuutensa on karu huikentelevaisen äidin ja syyllisyyttä potevan isän takia. Nuorena Elfaba kuitenkin lähtee opiskelemaan hyvämaineiseen opintolaan ja saa huonetoverikseen kepeän ja hiukan pinnallisen Glindan. Samaan aikaan Ozissa kuohuu ja Elfaba hakee aikuistuessaan paikkaansa poliittisten levottomuuksien keskeltä.

Arvio

Kapinaa ja puhuvien eläinten oikeuksista taistelemista! Tämä Wicked-musikaalia inspiroinut teos oli minusta oikein mainio! 

Aikuistenfantasia

Seksiä , politiikkaa ja valtataistelua, niistä on tämä aikuisten fantasia tehty! Kirja alkaa ajasta ennen Ozin velhoa, jolloin Elfi syntyy ja Ozin maailma sekä politiikka muokkautuu Elfin elämäntarinan ohella lopulta siihen pisteeseen, mikä tuli tutuksi L. Frank Baumin lastenklassikossa: Ihmema Oz. Kirja toimii hyvin itsenäisenä teoksena, mutta suosittelen tutustumaan tuohon klassikkoteokseen ennen tämän lukemista. Kirjan sisältö aukeaa varmasti silloin paremmin ja minusta ainakin oli kiva bongata tuttuja juttuja. 

Vihreänaamainen Elfi

Minä pidin aivan hurjasti Elfabasta! Hän oli ehkä vaikeasti lähestyttävä, mutta rehellisen suorasukainen ja ihanan itsetietoinen nainen. Elfaba ei ole luonnostaan hyvä, mutta ei toki pahakaan, lapsuus ja nuoruus muokkaavat tuon nuoren naisen elämää ja muovaavat hänestä pikku hiljaa sen persoonan, joka tuli tunnetuksi Lännen Ilkeänä Noitana. Oikein kiinnostava päähenkilö, jota jäin vähän jopa kaipaamaan.

Vaalea kaunotar Glinda

Elfin huonetoveri, siro ja vaalea Glinda, josta myöhemmin kasvaa Ozin pohjoisen hyvä noita, oli yllättävän tylsä henkilöhahmo. Olin jotenkin siinä käsityksessä että Elfin ja Glindan vastakohdat tekevät nuorista erottomattomat ystävät, mutta minusta Glinda olikin ilkeän ja kylmän oloinen, kaikkea muuta kuin hyvän noidan kuuluisi mielestäni olla. 

Tuomio:

Minusta oli aivan mahtavaa, että tämä oli aikuistenfantasiaa ja Ozin satujen lapsekkuus oli pyyhitty pois kuvioista. Fantasiamaailman politiikka ja Elfaban palava kapinahenki oli todella mielenkiintoista ja viihdyttävää. Minusta Elfaba on mieleenpainuva sankaritar, jonka kohtalo jää kovasti askarruttamaan mieltä. Kirjan melkeinpä ainoa miinus onkin sitten magian puute, sitä ei tuntunut kirjassa olevan juuri lainkaan. Kaipasin magiaa etenkin Elfaban olemukseen, mutta muuten tämä oli kyllä oikein hyvä seikkailu!

Wicked-musikaali on minulta vielä näkemättä, mutta jonakin päivänä senkin vielä katsastan!


❦❦❦❦


Wicked-musikaali:


The Wicked Years-sarja:

Noita (Wicked, 1995)
Noidan poika (Son of a Witch, 2005)
A Lion Among Men (2008)
Out of Oz (2012)

Muissa blogeissa: Kujerruksia

Adlibris -->

6 kommenttia:

 1. Oi, tämä oli ensimmäinen kirja josta koskaan itse blogasin, ihana törmätä siihen. Itse luin teoksen englanniksi ja pidin siitä kovasti. Elfaba on tosiaan mainio henkilöhahmo, omapäinen ja omalaatuinen. Tällehän on jatko-osakin ja pohdin josko senkin lukisi jossain vaiheessa. Toivottavasti moni nyt innostuisi lukemaan tämän, hieno kirja ja tosiaan käy jännää keskustelua Frank Baumin alkuperäisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, mistäköhän minä kirjoitin ensimmäisenä..? .. pitääpä ihan tarkastaa kun ei nyt tule mieleen! :D

   Kirja tosiaan "keskustelee jännästi" Baumin teoksen kanssa, hyvin sanottu!

   Tämä kirja kuuluu minun käsittääkseni The wicked years-sarjaan, josta on juuri ilmestynyt neljäs (ja kait viimeinen) osa. Jotenkin en kuitenkaan lämpene jatko-osille, minusta tämä teos oli sen verran kattava ja en ole varma sopeutuisinko Ozin maailmaan ilman Elfabaa päähenkilönä...

   Poista
 2. Juma! Tää on ollut lukulistallani kauan, mutta en ole saanut oikein lopulta tartutuksi tähän. Olen kuullut ehkä liian vaihtelevia arvioita.
  Alkuperäiset Ozitkin ovat lukematta ja kai mua kaihertaa sekin, että joku muu jatkaa toisen sarjaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en varsinaisesti rakasta toisten kirjailijoiden tekemiä jatko-osia yms, mutta tässä tapauksessa Lännen Ilkeän Noidan osuus ihmemaa Ozissa oli niin pieni, että halusin ehdottomasti lukea tämän... ja noh, tietenkin musikaalin takia myös! :D

   Poista
 3. Luin tämän muistaakseni päälle vuosi sitten,mutta minä en ihastunut tähänä niin kovin paljon. Mutta tuo musikaali vaikuttaa hyvältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musikaali kiinnostaa minuakin kovasti! :) Kuvittelisin, että musikaali poikkeaa pikkasen kirjasta, on varmaankin mm. lapsiystävällisempi

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)