2.1.2013

KK: Kirjabloggarin 10 käskyä vuodelle 2013


Vuoden ensimmäinen KK, eli kuukauden kymppi! Uuden vuoden kunniaksi tässä 10 käskymuotoista ohjeistusta itselleni lukuharrastukseni tueksi:

1. Vähennä kirjojen ostelua, hyödynnä kirjastokorttia!

2. Vähennä kirjastokäyntejä, lue oman hyllysi lukemattomat kirjat!!

3. Aloita "lupaamasi" Catherine-kirjasarja.

4. Alenna odotuksia. Monen hyvänkin kirjan tuomioksi koituu liian suuret odotukset.

5. Älä lue liian montaa kirjaa samaan aikaan. 2 riittää.

6. Pyri lukemaan istualtaan. Makuuasento johtaa aina päiväuniin (aina!).

7. Ota lukuhaasteet hiukan vakavemmin. (Luen aina summanmutikassa ja tarkastelen saavutukset vasta jälkeenpäin, haasteet jäävät monesti saavuttamatta).

8. Kommentoi muiden postauksia reippaammin. (Monesti päätän palata vastaamaan kiinnostavaan postaukseen sitten myöhemmin..tämä tietenkin monesti unohtuu).

9. Älä stressaa, jos kirja ei nappaa puoleen väliin mennessä, jätä se! Et ole kuolematon.

10. Huolimatta edellisestä "käskystä", anna aina mahdollisuus klassikoille ja menestyskirjoille, et voi tietää mitä menetät, ennen kuin luet kirjan kokonaan. Kokonaisuus monesti ratkaisee.

28 kommenttia:

 1. Hyvä lista, etenkin kutoskohta kuulostaa liiankin tutulta :D Ja siis vika ei yleensä koskaan ole kirjassa, vaan liian rennossa asennossa!

  Ysin ja kympin ristiriitaisuus on jotenkin suloinen ;) Itse yritän takoa päähäni, että kirja voi tosiaan jättää kesken. Joskus syynä voi olla ihan vain väärä aika kyseiselle kirjalle - joskus sitten oikeasti se, ettei vain nappaa. Jos muistaisi, että kirjan tosiaan saa jättää kesken, uskaltaisi ehkä herkemmin kokeilla jotain ihan erilaista. Näin järkeilen itse :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vika harvoin on tosiaan kirjassa kun uneliasuus ottaa vallan! 1 ja 2 kuten myös 9 ja 10 kumoavat aikalailla toisiaan..mutta on hyvä jättää porsaanreikiä itselle, ettei rupea säännöt ahdistamaan. X)

   En itsekään oikein osaa jättää kirjaa kesken, vaan nappaan ennemmin kevyempää lukemista rinnalle ja pian onkin sitten viidennen käskyn paikka, kun kirjoja lojuu kesken siellä täällä!

   Poista
 2. Kutonen on niin totta! Nyt kun koulussa on sellainen jakso, että joudun heräämään joka arkiaamu 6.30, niin iltapäivän lukuhetki sängyssä peiton alla ei ole kovin fiksu idea ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tuo näyttää olevan yleinen ongelma, vaikka sinun aikanen herääminen ansaitseekin ennemmän päiväunet, kuin minun klo 8.30 X)

   Poista
 3. Hyvä lista! Joskus on tosin vaikeaa valita, noudattaako käskyä 9 vai 10... :) Antoisaa kirjavuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Viimeisten käskyjen välillä kamppaileminen on varmaan ikuinen dilemma! Mukavaa ja runsasta kirjavuotta sinullekin!

   Poista
 4. Hyvän listan olet koonnut!

  Itsekin voisin ottaa ohjenuoraksi ainakin tuon numero kasin. Kommentoin liian harvoin muiden tekstejä, vaikka ne herättäisivätkin ajatuksia.

  Hauskaa uutta vuotta 2013! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kun lista ilahduttaa! Yleensä, etenkin aamukahvin ohella tulee vain selailtua blogeja "hiljaisena tarkkailijana" , ajatellen että palaan sitten paremmalla ajalla. Ajatusten vaihto on kuitenkin sen verran mukavaa täällä blogimaailmassa, ettei siitä kannata jäädä paitsi :)

   Mukavaa alkanutta vuotta sinullekin!

   Poista
 5. Minunkin pitäisi kyllä alkaa totella käskyä 8 paljon paremmin, koska kommentit on kivoja. :) 1 ja 6 taas eivät ole minun vaivojani. Toisaalta minun pitäisi vähentää kirjastosta kotiin raahamieni kirjojen määrää ja koulukirjoja en missään tapauksessa saisi lukea sängyssä. :D
  Mutta joskus (tai vähän useammin) pienet päikkärit tekee vaan hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, pienet päikkärit tekevät ihan hyvää aina välillä! :) Kirjastosta raahaan itsekin välillä turhan suuren tornin kirjoja, kaikki lukusuunnitelmatkin menevät silloin uusiksi, kun pitää tietenkin kirjaston kirjat pyrkiä lukemaan ensin alta pois..ja sitten onkin niiden palautusten paikka, jolloin himottaa vain ottaa uusi kasa kotiin!

   Poista
 6. Pätevä lista, josta varmasti hyötyisin itsekin. Etenkin vitonen osui ja upposi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, vitonen osuu syvälle minuunkin. Olen keksinyt, että jos luen tiettyä kirjaa aina vain tietyssä huoneessa, niin en mene liian sekaisin kaikista kirjojen tapahtumista. Makkari on minun historiallisten kirjojen lepopaikka ja olkkari kepeiden viihderomaanien :D

   Poista
 7. Hyvä lista! Esimerkiksi minäkin haluaisin keskittyä enemmän omaan hyllyyni kuin uusiin kirjahankintoihin.

  No, päiväunista kirja kädessä voin vain haaveilla. Kuulostaa oikeastaan tosi ihanalta! :)

  Olen hyvä lopettamaan kirjoja kesken, mutta haasteisiin haluaisin myöskin suhtautua nykyistä tavoitteellisemmin, ja toivon, että voin palata taas aktiiviseen kommentointiin, joka on viime aikoina kiireiden vuoksi jäänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä vielä harjoittelen tuota kesken jättämistä, keskeneräisyys jää jotenkin aina vaivaamaan. Katsotaan onnistuuko minulla rennompi ote näitä käskyjä noudattamalla.

   Onnistuinkin jo tänään rikkomaan omia käskyjäni... Enhän minä nyt voinut kirja-alea sivuuttaa! Nyt kuitenkin pyrin keskittymään siihen omaan hyllyyni! :D

   Poista
 8. Hyviä käskyjä! Itsekin voisin ottaa onkeeni varsinkin ensimmäisen kohdalla :D

  Ps. Minä sain tuon Suuren velhouskirjan joululahjaksi ja hypin innosta kuin pikkulapsi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Minä ostin velhouskirjan siskolleni lahjaksi, mutta päädyinkin sitten itse hypistelemään sitä! X) Aivan mahtava kirja! Vielä kun pääsisi maistamaan joka maun rakeita ja suklaasammakoita!

   Poista
 9. Hyvä lista, moni kohta kävisi minullekin, nimittäin 1,2,6 nyt ensihätään:)
  Hyviä lukuhetkiä tälle alkaneelle vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurenmoisia lukuhetkia sinullekin! Hauskaa, etten ole ainoa etenkään tuon päiväuniongelman kanssa! Kirja-alen ohi en suoriutunut mutta tästä lähin yritän pysyä hallinnassa!

   Poista
 10. Voisin allekirjoittaa useankin kohdan listaltasi :)

  Lupaan ja vannon, että yritän jättää kirjan kesken jos se ei anna minulle mitään. Vaikeaa se tulee olemaan, enkä tietenkään ehdoin tahdoin etsi huonoja keskeytettäviä kirjoja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin lupaan, mutten ehkä vanno. ;D Pyrin kyllä lukemaan vain itseäni ilahduttavaa kirjaa, tylsyydelle en anna jalansijaa! Tsemppiä ja mukavaa alkanutta vuotta!

   Poista
  2. Minäkin vannon vain yrittäväni, toteutus on sitten eri asia ;D Miten kirjan (tai muidenkaan asioiden) keskeyttäminen voikaan olla niin vaikeaa...

   Poista
  3. Ihan totta! Keskeyttämissessä on jokin maaginen ote. Minua jää usein vaivaamaan kesken jätetty kirja- Pahimmat ovat omaan hyllyyn ostetut teokset..ne yksinkertaisesti jäävät huutamaan lukemista loppuun. Jokin psykologinen juttu se on! :D

   Poista
 11. Anonyymi3.1.13

  Ai että oli hyvin laaditut käskyt.

  1. & 2. - käytän kirjastoa paljon, kotona ei ole tilaa uusille kirjoille, hyllyssä olevat lukemattomat kirjat luen ja laitan kiertoon

  5. hankala toteuttaa, ahneus iskee aina kirjastoreissun jälkeen

  7. haasteisiin tavoitteellisuutta niin ne toteutuvat, se on tosi

  8. pienikin kommentti ilahduttaa aina saajaa

  10. kun pinnistelee jonkin tahmean klassikon loppuun, niin kyllä tuntee olevansa voittaja; tahmean uutuuskirjan (julkaistu 1980-jälkeen) voi jättää surutta kesken; Alastalon salissa saa minulta jäädä rauhaan, eipähän tarvitse keskeyttää klassikkoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minä käytän kirjastoa hävettävän vähän ja sorrun ostelemaan etenkin edullisia pokkareita täyttämään (täysiä) hyllyjäni.

   Tahmeiden klassikoiden loppuun lukemisen jälkeinen voiton tunne on kyllä saavuttamisen arvoista. Tunnen itseni tuolloin niin ylpeäksi! Tykkään lukea klassikot loppuun varsinkin siksi, että niistä on usein maininta monessa paikassa (toinen kirja, leffat) ja on kiva tietää koko tarina kirjan nimen takaa, vaikka se olisikin vähän tahmea.

   Poista
 12. Hienot listat, toisaalta mietin tuota ykköstä. Kirjailijat varmaan olisivat kiitollisia, jos joku myös ostaisi kirjoja =)

  Itse aion nyt pitää kirjasto-vapaata, ja lukea sitä omaa kirjahyllyä, koska en ole noudattanut tuota kohtaa yksi ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Onneksi tuo ensimmäinen on ehkäpä kaikkein helpoin rikkoa, varsinkin näin kirja-alen aikaan! Ootanpa vaan kun ensimmäiset kevään kirjat ilmestyvät.. X)

   Minulla on vielä pari viime joulun lahjakirjaa lukematta, joten nyt aion kyllä oikeasti pitää katseeni vain oman hyllyni kirjoissa..ainakin vähän aikaa. ;)

   Poista
 13. Luen itse yleensä vain yhtä kirjaa (poislukien tentiikirjat tai työkirjat), mutta oma pahe on lukea liian nopeasti ja aloittaa seuraava liian äkkiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen välillä aloittanut seuraavan kirjan liian nopeasti lukuhimoissani, mutta suurimmaksi osaksi kärsin siitä, että yritän tosiaan kerralla seikkailla liian monessa maailmassa! X)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)