2.2.2013

Stephen King - Carrie

Carrie, 1974
Suom. Tuula Saarikoski               Adlibris -->
Tammi 2010, 206 sivua.


Tarina nuoresta tytöstä, joka saa tarpeekseen koulukiusaamisesta.

Carrie White kärsii ikävästä aknesta ja lievästä ylipainosta, lisäksi hänen äitinsä on ääriuskovainen, eikä Carrielle ole selitetty kaikkia nuoren naisen elämään kuuluvia etappeja. Carrie on siis kaikin puolin poikkeva yksilö, hylkiö ja kummajainen. Ulkoisten puutteidensa sijaan Carriella on kuitenkin taito liikutella ja käsitellä esineitä ajatustensa voimalla, ja kun hän saa kiusaajistaan tarpeeksi, pääsee kytevä katastrofi valloilleen.

Arvio:

Ensimmäinen King-lukukokemukseni! Pidin todella paljon, vaikkei tämä kunnon kauhua ollutkaan, kuten alunperin oletin.

Herra King

Stephen Kingin tyyli on mielestäni melko rajua ja suorapuheista. En yleensä juurikaan pidä liian ronskista tyylistä, mutta tähän kirjaan se toi mielestäni sopivaa kovuutta ja rumuutta. Pidin kovasti siitä, että King osasi myös luoda tilannetajuista huumoria tarinan sekaan. Esim. Carrien äidin, Margaret Whiten huutaessa kammottavia kirouksiaan, minua kauhistutti hänen hullu uskovaisuutensa että nauratti mielipuoliset syytökset ja lausahdukset.

Yksinäisyytensä tukahduttama

Tarina itsessään oli minusta riipaiseva. Carrie kokee järkyttävää kiusaamista niin koulussa kuin kotonaankin. Carriella ei ole kavereita erilaisuutensa takia ja hänen äitinsä on hirviö, pelottava seinähullu, joka on valmis tappamaan tyttärensä oman uskonsa tähden. Carrie-raukka ei ole sisimmältään pahantahtoinen tai pirullinen, hän vain tahtoisi olla normaali nuori ja kokea nuoruuteen kuuluvat asiat, kuten muutkin aikuistuvat tytöt ja pojat. Minusta kuka tahansa napsahtaisi hänen tilanteessaan ja itse tunsin suoranaista voitonriemua Carrien laittaessa paikata mataliksi kostonhuumassaan.

"Tytöt katsoivat häntä, heidän silmänsä loistivat päättäväisinä. Carrie perääntyi yhteen neljästä isosta suihkuosiosta ja vajosi hitaasti istumaan sen sivuseinän viereen. Syvät avuttomat voihkaisut tärisyttivät häntä. Hänen silmänsä pyörivät päässä valkoisina ja vetisinä, kuin sian silmät teuraspenkissä." s.16

Tuomio:

Kirjan tarina imaisi minut totaalisesti mukaansa. Vaikka Carrien tapaus on absurdi ja yliluonnollinen, koskettaa Carrien kokema syrjiminen ja kiusaaminen syvälle. Carrie on kuvattu niin surkeaksi, yksinäiseksi olennoksi, että hänen murenemisen seuraaminen oli yksinkertaisesti sydäntä riipaisevaa. Carrie, tuo surkea ihmisriekale, joka vain halusi elää normaalia nuoren tytön elämää, jäi pysyvästi mieleeni. Mikä tragedia! Suosittelen!

❦❦❦❦

Elokuvateaser, 2012:

Elokuvat (IMDb):
Carrie, 2013
Carrie, 2002
Carrie 2, 1999
Carrie, 1976

Muissa blogeissa: BibliofileElegia, Lukematon maailma

17 kommenttia:

 1. Tämä on yksi minunkin King-suosikkeja. Tosin en muista enää romaanista kovin paljoa, mutta ehkä leffa virkistää ja intouttaa lukemaan uudempaan kertaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä tosi hyvä, haluan ehdottomasti lukea lisää Kingiä! Hohto, Painajainen, Se ja Uinu uinu lemmikkini ovat ainakin nyt lukulistallani!

   Poista
 2. Hyvä, suosittelenkin aloittamaan Kingin lukemisen näistä tunnetuimmista, koska ne ovat (ainakin omasta mielestäni) myös niitä parhaimpia. Hauskaa muuten kun linkitit, kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä linkityksestä ;)
   Hohto, Se ja Uinu uinu lemmikkini olen jo nähnyt elokuvina, joten pientä tuntumaa on niiden juoniin, toivottavasti ei pilaa lukukokemusta. "Se" on yksi pelottavimmista elokuvista mitä nuoruudestani muistan, aivan hirvittävä leffa! Kunnon kauhukirjallisuutta olenkin kaivannut jo pitkään lukulistalleni!

   Poista
 3. Olikos se muuten niin, että Carrie on ensimmäinen Kingiltä julkaistu romaani? Jos tuntisi enemmän Kingiä, olisi hauska miettiä, miten tyyli on muuttunut.
  (Kirjoittamisesta -kirjassa on hyvä juttu Carrien syntyprosessista)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, Carrie on tietääkseni ensimmäinen julkaistu Kingi. Voisihan sitä ensi vuodelle harkita jotakin King-lukuhaastettta, jossa luettaisiin Kingiä ilmestymisjärjestyksessä!

   Poista
 4. Itse en ole kirjaa lukenut ainakaan vielä, mutta pidin elokuvasta (-76) paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tuota klassikkoelokuvaa vielä nähnyt, joten en tiedä kuinka tarkkaan sen juoni vastaa kirjaa, mutta tämä kannattaa kyllä lukea! :D

   Kiinnostaisi katsoa tuo vanha leffa ja verrata sitten uuteen. Päihittääköhän nykytekniikka vanhan leffan kulttimaineen ja tunnelman..?!

   Poista
 5. Minäkin tykkäsin tästä. Luin Kingiä yläasteella, sen jälkeen en juurikaan ole lukenut. Suosittelen Eksyneiden jumalaa, se on vähän erilainen King-kirja, ei selkeää kauhua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kirjavinkistä! Minä luin ihan hömppiä kirjoja yla-asteella, mutta korjaan nyt aikuisena nämä puutteet! :D

   Poista
 6. Carrie on tosiaan ensimmäinen Kingiltä julkaistu romaani ja yhä tietyllä tapaa poikkeava kirja hänen koko tuotannossaan. Hieno romaani kylläkin! Carrie on todella sympaattinen ja säälittävä hahmo kaikessa uskottavuudessaankin.
  Hämmentävää kuinka hyvin King on onnistunut tavoittamaan tyttöjen maailman!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. King on tosiaan hienosti tavoittanut tyttöjen maailman! En ihan olisi arvannut ennakkokäsityksieni mukaan. Carrie keräsi minulta aivan hurjasti sympatiaa! Mielenkiinnolla tartun kyllä seuraavaan Kingiin, varsinkin jos tämä vähän poikkesi "normaalista" tyylistä.

   Poista
 7. Mahtavaa, ensimmäinen Kingisi luettuna :) Carriesta on hyvä aloittaa Kingiin tutustuminen. Ja jos innostusta riittää niin eipähän lopu materiaali kesken, sen verran tuottelias King on ollut ;)

  Sain juuri tänään lähes 900-sivuisen 22.11.63 King-uutukaisen <3 Aion kuitenkin (yrittää) malttaa lukea suomennettuj Kingejä ilmestymisjärjestyksessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OOH! En ole yhtään kateellinen tai mitään. =D Tosin minulla on vielä joululahjaKingikin kesken.

   Poista
  2. Pikaisella wiki-kurkkauksella Kingiä näyttäisi tosiaan olevan jopa enemmän kuin luulin! Ei tosiaan lopu kesken jos innostun toden teolla. :D

   900 sivussa onkin ollut työnsarkaa, vaikka eihän se tunnu miltää, jos kirja nappaa mukaansa!

   Poista
 8. Oi että, niin superia, että luit ensimmäisen Kingisi ja vielä pidit! =D Minä olen lukenut Carrien teininä, eli reilu 15 vuotta sitten, joten en lukukokemuksesta sillä tavalla muista, muuta kuin että pidin sitä kohtalaisena. Kirjamakuni oli silloin hieman toisenlainen noin muutoinkin. Toki Carrie on muistoissa voimakkaana varsinkin elokuvan myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin todella paljon! Elokuvan haluan ehdottomasti nähdä (sen vanhan ja uudenkin sitten joskus)! Carrie sopiikin varmasti hyvin nuorille että aikuisille. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)