5.3.2013

Ali Shaw - Tyttö joka muuttui lasiksi

The Girl With Glass Feet, 2009
Atena 2012, 393 sivua.                      Adlibris -->
Suom. Taina Wallin


Midas Crook tapaa metsässä kauniin neidon, Idan. Kameransa taakse aina piiloutuva Midas ja oudosti ontuva Ida ystävystyvät lähes samantien, mutta ystävyyden ja orastavan rakkauden tiellä on suuria kuoppia. Kun Midakselle selviää Idan haparoivien askelien taakse kätkeytyvä salaisuus, hän pyrkii tekemään kaikkensa pelastaakseen Idan kohtaloltaan.

Arvio:

Ensikäsitykseni oli, että tämä kirja saattaa olla hämmentävä ja makuuni liian runollinen, mutta se osoittautuikin lopulta helposti ymmärrettäväksi, ehkä hiukan hämmentäväksi, mutta kuitenkin viihdyttäväksi teokseksi!

Omanlaatuinen yhteisö

Kirja on täynnä surkeita, ahdistuneita ja eristäytyneitä ihmisiä. Tapahtumapaikkana on muusta maailmasta erillään oleva saari, jossa kaikki ei ole ihan yleisellä käsityksellä ajateltuna normaalia. Saarella tuntuu olevan täysin oma, poikkeava ilmasto ja asukkaat. Erikoisin ilmiö on Idalleki tapahtuva lasittuminen, joka scifisti ajateltuna on jonkinlainen virus, joka leviää muuttaen ihmiskudoksen lasiksi. Se, jääkö ihminen eloon lasittumisen jälkeen, vai onko lasinen hahmo enää vain sieluton esine jäi minulle suurimmaksi kysymykseksi. Kirjan toimivin koukku oli siis ehdottomasti Idan selviytyminen oudosta sairaudestaan.

"Huomasit ehkä jonkin eron - kun palasit St Hauda's Landille. Ilmassa tuntuvan maun. Tietyn maneerin lintujen käytöksessä. Merkillisen lumisateen, jonka jäljiltä maahan jää lähes matemaattisia kuvioita. Valkoisia eläimiä, jotka eivät ole albiinoja." s. 146

Yhteen luodut

Midas on järkyttävän sulkeutunut ja traumatisoitunut perhetapahtumiensa johdosta, mutta Idan kohtaaminen ja tapaileminen avaa Midaksen henkisiä solmuja yksi kerrallaan. Kameransa taakse piiloutuva Midas tuntui sympaattieselta ja Ida puolestaan sirolta, mutta vahvalta naiselta. Tunsin kuitenkin, että molemmat päähenkilöt olivat hiukan heppoisia ja liian tasapaksuja persoonia jaksaakseen luoda merkittävää lukukokemusta. Kirjan romanttinen puoli tuntui harmillisen rasittavalta säädöltä ja jatkuvat ahdistuneet ihmisluonteet loivat kirjaan välillä turhan surkean ilmapiirin.

Tuomio:

Kirjan maaginen puoli loi kirjaan omanlaista, mielenkiintoista lumoa, mutta varsinainen juoni ja sen tunnelma tuntui luisuvan käsistäni. Kaipasin kovasti tarkempaa perehtymistä outoihin asioihin ja jotain ratkaisevaa tiedonjyvää liityen saaren outoihin tapahtumiin. Midaksen perhekeskeiset ongelmat ja Idan salaperäinen muutostila käsiteltiin myös mielestäni turhan pintapuolisesti ja keskeneräisesti.

Heppoisuudestaan huolimatta viihdyin kyllä kirjan parissa. Plussaa kauniista kansikuvasta!


❦❦❦

6 kommenttia:

 1. Kirjan kansi on järisyttävän kaunis. Olen ollut kiinnostunut tästä, mutta jokin sanoo, että ei ihan 'mun juttu'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kansi on todella upea minunkin mielestäni (suurin syy, miksi kirjan halusin)! Oletin että tämä olisi tosiaan sellainen herkkä ja runollinen teos, mutta kirja oli pikemminkin hieman outo ja maanläheisempi kuin odotin. Ei huono, mettei kovin vaikuttavakaan. En usko että varsinaisesti menetät mitään, jos jätät lukematta. :)

   Poista
 2. Tykkäsin kirjasta, mutta siinä oli minusta liijaa auki jääviä juttuja. Lasittuminen aiheutti minussa suurta ahdistusta! Tuntui niin pelottavalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin petyin kaikkiin auki jääviin juttuihin. Tuntui että iso osa kirjasta puuttui. Lasittuminen vaivasi minuakin. Juuri se, onko lasin sisällä tietoinen olento, jäi häiritsevästi mietityttämään!!

   Poista
 3. Minunkin on pakko kehua kantta, todella kaunis! Itse kirjasta en jotenkin kiinnostunut, ei varmaan ihan minun juttu. Tai mistäs sen voi tietää lukematta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eihän sitä periaatteessa tiedäkkään, mutta joskus on tosiaan sellainen tunne, ettei kirja vaikuta lainkaan omanlaiselta. Turhahan sitä silloin on lukea, kun kerran vaihtoehtoja löytyy liiankin paljon! :)

   Olisin toivonut että kirjan sisältö vastaisi paremmin kannen luomaa tunnelmaa..

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)