13.3.2013

Patricia C. Wrede - Lohikäärmeen prinsessa (#1)

Dealing with Dragons, 1990
Lumotun metsän kronikat #1
Suom. Susanna Paarma
Wsoy 2001, 267 sivua.


Cimorene ei ole ihan tavallinen prinsessa. Hän ei voi sietää normaaleja prinsessaopintojaan, vaan opiskelisi ennemmin miekkailua tai vaikka taikuutta. Kun Cimorenen vanhemmat, Lehmusmetsän kuningas ja kuningatar suunnittelevat hänen naittamistaan vähä-älyiselle prinssille, päättää Cimorene karata lopullisesti. Cimorene päättyy vaikuttavan Kazul-lohikäärmeen prinsessaksi ja hänen elämänsä muuttuu huomattavasti mielenkiintoisemmaksi!

Arvio:

Nappasin piristykseksi siskoni kirjahyllystä tämän nuortenfantasian, jota en itse ole koskaan aikaisemmin lukenut, mutta jota siskoni muistelee yhä lämpimästi. (Lohikäärmeet kuuluvat kaiken lisäksi suosikkikategoriaani!)

Lohikäärmeet ja salaiset kammiot 

Cimorenen maailma mullistuu, kun hän karkaa kotoaan ja päätyy lohikäärmeen prinsessaksi. Päivät täyttyvät nyt taikakääröjen ja aarrekkammion järjestelystä, eikä Cimorene voisi olla onnellisempi. Cimorene on ihastuttavan vilkas ja nopeaälyinen tyttö, johon on helppo samaistua. Prinssien hölmöys ja muiden prinsessojen pienisieluisuus nauratti ja lohikäärmeiden persoonallisuus puolestaan ihastutti.

Nuortenkirjaksi tämä oli oikein mainio ja hauska teos. Viihtyvyys kirjan parissa on taattu, mutta aikuiseen makuun juoni on ehkä kuitenkin turhan simppeli. Pidin kuitenkin paljon mm. lohikäärmeiden ja velhojen välisestä kärhämästä ja etenkin lohikäärmeiden hillitön allergia velhoja kohtaan hymyilytti suuresti. Aarrekammiot tuntuivat olevan täynnä salaisuuksia ja jatko-osat lupailevatkin yhtä riemukasta seikkailua.

Tuomio:

Kirja on pullollaan huumoria ja satujen uuteen uskoon muokkaamisia. Prinssit ovat kaikki huvittavan hölmöjä yrittäessään pelastaa Cimorenea, joka ei taihtoisi enää palata tylsäksi, tavalliseksi prinsessaksi ja Kazulin aarrekammiot ovat puolestaan täynnä jännittäviä salaisuuksia. Juoni on siis kaikin puolin seikkailupitoinen ja suosittelenkin kirjasarjaa nuorille, lohikäärmeistä kiinnostuneille lukijoille!

❦❦❦


Lumotun metsän kronikat:

Lohikäärmeen prinsessa (Dealing with Dragons, 1990)
Lohikäärmeen etsintä (Searching for Dragons, 1991)
Lohikäärmeen retkikunta (Calling on Dragons, 1993)
Lohikäärmeen kummilapsi (Talking to Dragons, 1995)


14 kommenttia:

 1. Vaikutti sen verran mukavalta kirjalta, että oli pakko raapustaa ylös. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Aina ilahduttaa, kun postaus innostaa lukemaan! :D

   Poista
 2. Olen mielestäni lukenut tämän sarjan joskus monta vuotta sitten. Ensimmäinen osa odottaa uusintalukua, mutta ajattelin säästää tämän yhdeksi kirjaksi suunnittelemaani kesäiseen lukumaratoniin. Tämä vaikuttaa juuri sopivalta kirjalta siihen. Minuakin lohikäärmeet viehättävät. Muistan lukeneeni tämän lisäksi ainakin Pernin lohikäärmeritarit -sarjaa, jota ehkä pitäisi etsiä käsiin englanniksi, sillä suomeksi niitä on näköjään on ilmestynyt vain kolme osaa, enkä muista siis ole lukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmasti mainio kevennys lukumaratoniin!

   Pernin lohikäärmeritarit ei kuulosta tutulta, itseasiassa olen lopulta lukenut yllättävän vähän lohikäärme-kirjoja. Lapsuudesta muistan kyllä ihania elokuvia (Pete ja Lohikäärme Elliot, Viimeinen lohikäärme ja yksi piirretty jonka nimeä en nyt muista, olivat suosikkejani).

   Voisi suunnitella kesälle jonkinlaista teemakuukautta ja perehtyä lohikäärmekirjallisuuteen syvemmin!

   Poista
  2. Pernin lohikäärmeritareissa on lisäksi se ongelma, että kaksi ekaa osaa ovat pääsarjan kaksi ensimmäistä ja jos oikein muistan se kolmas osa on tytärsarjan kolmas /(tai ensimmäinen) osa. Suomennoksessa tapahtui jokin kämmi. Mielenkiintoinen idea, mutta ei kannata odottaa mitään kauhean mukaansatempaavaa kerrontaa - minä ainakin teininä ehdin kyllästymään, joskin luin kaikki kolme ilmestynyttä teosta. Englanniksihan näitä riittääkin sitten ihan eri tavalla.

   Poista
  3. Käänöskirjallisuudessa tuntuu välillä olemaan noita järjestysvirheitä, fantasiasarjoissa varsinkin. Siinä vaiheessa kun rupeaa olemaan noita tytärsarjoja tai jotain ihme 1.2 -osia, on uusi lukija jo ihan sekaisin järjestyksestä! :D

   Merkkasin tuon sarjan kuitenkin ylös, jospa sitä jonain päivänä vilkaisen!

   Poista
 3. Olen myös ainakin kolme ekaa osaa sarjasta lukenut, ja hauskoja olivat kaikki. Aika suoraviivaisia mutta viihdyttäviä satukliseiden pyörittelyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hauskalta sarjalta vaikuttaa! :) Loistavia ja innostavia kirjoja etenkin nuorille!

   Poista
 4. Muistaakseni joskus vuosia sitten tuli tämä sarja luettua ja taisin minä pari viikkoa sittenkin tuota ensimmäistä osaa kädessä pitää. Mitään muistikuvia ei oikein ole jäänyt, paitsi hyvät fiilikset - sen takia olisikin mukava virkistää muistia. :)
  Ja nuo kannet taisivat olla se syy, joka houkutteli minut pienenä sarjan pariin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, varsinkin tämän ensimmäisen osan kansikuva on kyllä mainio! Tämä on oikein mukava lukupiristys, kun muuta kirjat kyllästyttävät! :)

   Poista
 5. Oiih, minäkin muistelen tätä sarjaa lämmöllä! Nappasin ensimmäisen osan silloin myös siskoltani, jolla se oli lainassa, ja tykästyin hillittömän paljon. Pitäisi taas kerrata joskus, vaikka olenkin tämän sarjan jo kahdesti lukenut. : D

  Toisin kuin VJ:n, minua kannet nimenomaan karkottivat.. :'D Tuli kuva jostain vanhasta ja tylsästä. Mutta taisimme olla lomamatkalla ja minulta loppui lukeminen, joten oli pakko aloittaa tämä ennakkoluuloista huolimatta - ja onneksi niin! Aiva ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan itsekin lukeneeni joillakin lomilla "pakosta" jotain erilaista ja tykästynyt kovasti. Varsinkin joidenkin lomarengashotelleiden vaihtokirjahyllyt, joista löytyi monesti myös suomenkielisiäkin kirjoja olivat ihania aarreaittoja!

   Poista
 6. Minäkin olen tämän sarjan lukenut joskus nuorempana. En kyllä muista siitä mitään muuta kuin että tykkäsin kamalasti. Pitäisiköhän lukea uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tuntuvat tykänneen ja muistelevan lämmöllä. :) Onnistunut kirjasarja siis, harmi etten löytänyt näitä silloin nuorempana..

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)