3.4.2013

J.K. Rowling - Paikka vapaana

The Casual Vacancy, 2012
Otava 2012, 543 sivua
Suom. Ilkka Rekiaro


Kun Barry Fairbrother lyyhistyy hengettömänä golfklubin pihaan, Pagfordin pikkukaupunki menee sekaisin. Pidetyn ja toimeliaan paikallisvaltuutetun kuolemaa suree moni, mutta Barryn poismeno herättää myös levottomuutta. Valtuustossa on paikka vapaana – kuka siihen astuu?

Romaani marssittaa lukijan eteen suuren joukon kaupunkilaisia: nuoria ja vanhoja, onnellisia ja onnettomia, konsesrvatiivisia ja uudismielisiä, kaunaisia ja hyväntahtoisia. Jokaisella on ollut jokin yhteys Barryyn. Yhden miehen ympärille kutoutuu aikeiden, haaveiden, menetysten ja salaisuuksien tiheä verkko.
-etulehdestä-

Arvio:

Hiukan luotaantyöntävästä kansikuvasta huolimatta tämä Rowlingin uusin aikuisille suunnattu teos on ollut ehdottomasti luettavien-listallani Harry Pottereiden takia.


Rowlingin tyyli viedä tarinaa eteenpäin on miellyttävää ja kerrontatapa pitää mielenkiintoa mukavasti yllä, vaikka pääsääntöisesti juoni oli mielestäni enemmänkin tylsän puoleinen. Pienkaupungin kädenvääntö raja-alueista ja kuolleen Barryn valtuustopaikasta oli tavattoman arkinen aihepiiri ja turhan suppea päärakenne juonelle, etenkin näin paksuun kirjaan. Kirjan jaksoi silti lukea loppuun asti ja tämä johtui puhtaasti Rowlingin tyylistä kirjoittaa ja uskomattomasta taidosta luoda persoonallisia sekä kiinnostavia henkilöhahmoja.

Värikäs joukko

Kirja on pullollaan erilaisia persoonia, joiden elämää oli mielenkiintoista seurata. Kaikkien rakastaman Barryn poismeno vaikutti enemmän tai vähemmän koko kaupungin, niin nuorten kuin aikuistenkin elämään ja nämä seuraukset loivat pääaihepiirin koko kirjalle. Yleensä joudun tuskailemaan lukemisen kanssa, mikäli henkilöitä on liikaa, mutta tällä kertaa pysyin loistavasti kärryillä ja kiittämistä on varmasti kirjailijan taidolle tuoda tapahtumia loogisesti esiin.

Loistavasta henkilökaartista huolimatta, ajauduin väkisinkin ajattelemaan, että pitkän nuortenkirjasarja-prosessin jälkeen kirjailija on työntänyt seuraavaan kirjaansa kaikki mahdolliset, vuosien mittaan kehittelemänsä henkilöhahmot mukaan. Jossain määrin suuri henkilöjoukko (värikkyydestään huolimatta) häiritsi ja kaipasin kirjaan selkeämpiä päähenkilöitä, jotta ei olisi tarvinut asennoitua niin moneen erilaiseen elämään.

Pieniä, suuria tapahtumia

Lukuisten henkilöiden lisäksi kirjassa on aivan huikeasti erilaisia järkyttäviä ja vähemmän järkyttäviä perheiden sisäisiä ongelmia, kuten aviokriisiä, perheväkivaltaa, adoptiosalaisuuksia, mielenterveyshäiriötä, raiskausta, ikäkriisiä, huumeongelmaa, teiniseksiä, koulukiusaamista jne. Tämä lukuisten yksityisten ongelmien runsaus korostaa ajatustani, että kansien väliin on työnnetty suuri osa kirjailijan ajatustenjyvistä, eikä mitään ole oikein raaskittu karsia pois. Ehkäpä tämä kirja on Rowlingin tyyli purkautua nuortenkirjojen maailmasta ja antaa vain mennä. Selkeää innostusta uudenlaisesta aihepiiristä ja vapaudesta kirjoittaa aikuisten juttuja on havaittavissa.

Nuoret ja vanhat

Kirjassa minua kiinnosti eniten nuorten maailma. Rowling osaa pureutua hyvin nuorten ongelmiin ja heidän elämä ja teot tuntuivat aidolta, toisin kuin useissa amerikkalaisissa nuorten kirjoissa. Krystal Weedon nousi nuorista selkeästi muita kiinnostavimmaksi rankan elämänsä takia, mutta yleisesti oli kiinnostavaa seurata kaikkien nuorten elämää ja aikuisten maailman vuorovaikutusta sen tapahtumiin. Kirja oli todella kattava katsaus pienen virkeän kaupungin maailmaan ja juuri tuon monipuolisuuden takia jaksoin lukea kirjan loppuun, vaikka valtuustoa-asiat ja monet merkityksettömät kädenväännöt hiukan tylsistyttivät.

Tuomio:

Kirja oli hyvä, mutten ole vakuuttunut onko kyse hallitusti suunnitellusta teoksesta, vai kirjailijan purkautumisesta. Aikuisten kirjallisuus luonnistuu Rowlingilta oikein hyvin ja hänen vahvuutensa on ehdottomasti taito luoda kiinnostavia ja syvällisiä persoonia kirjoihinsa. Kirjan runsaista henkilöistä ja tapahtumista huolimatta kirjasta jäi pääsääntöisesti vähän tylsähkö tunnelma, mutta oli toki kiinnostava saada kokonaiskuva koko kaupungin elämästä kun yksi sen vaikutusvaltainen jäsen siirtyy lopullisesti pois.

Ps. BBC:llä suunnitteilla tv-sarja kirjasta!


❦❦❦


Adlibris -->

10 kommenttia:

 1. Just Sannabananalle tästä kirjoitin, että olen tänään, siis juuri tänään, katsonut Otavan katalogia sillä silmällä, että teinkö virheen kun en ottanut tätä kirjaa. Mitä ilmeisemmin näin on käynyt. Nyt jo kaksi on tästä pitänyt ja kaikki jotenkin vakuuttaa, että tämä olisi ollut minun kirjani. Nyt on jo vain liian myöhäistä, sillä kevät kaikkineen tulvii ylitseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan voi varastaa aikaa jostakin, vaikka kotitöistä, jos kirja jääkin kummittelemaan mieleen! Ymmärrän kyllä kuitenkin täysin tuon, että kevät tulvii ylitse! :) Ehkäpä jonakin harmaampana päivänä kirja pomppaa sopivasti syliisi kirpparilta, alehyllystä tai divarista!? Joskus on hyvä antaa kohtalon viedä.

   Poista
 2. Vaikka pidin kirjasta enemmän kuin sinä taisit pitää, minullekin tuli mieleen tuo, oliko ihan välttämätöntä kuitenkaan tunkea kaikkia mahdollisia ongelmia samaan kirjaan. Kirja oli aika rankka lukukokemus eikä loppunutkaan mitenkään kovin onnellisesti. Silti jäin odottamaan mielenkiinnolla Rowlingin seuraavaa kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän nuo ongelmat ja niistä kärsivät henkilötkin olivat ihan tyylikkäästi sovitettu kirjaan, mutta kyllä niitä aika paljon tosiaan oli!

   Minäkin jään kaikesta huolimatta odottamaan seuraavaa! Pidän todella paljon Rowlingin tyylistä kirjoittaa, tyyli sopii minulle kuin nakutettu!

   Poista
 3. Tämä vielä odottelee vuoroaan hyllyssä; odotan kyllä innolla lukemista. En ehkä vielä ihan seuraavaksi ota luvun alle, mutta melko pian. =D Kiva arvio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mukavia lukuhetkiä, kun se aika koittaa!

   Poista
 4. Olen ollut tämän kirjan kanssa vähän kiikun kaakun, mutta ehkä nyt kuitenkin sitten usklaltautuisin sen lukemaan. Tuo valtaisa hahmojen ja ongelmien kirjo on kuitenkin vähän pelottanut.
  Varmaan juuri tuon kaiken paljouden vuoksi kirja sopiikin hyvin tv-sarjaksi =)
  P.S. Blogissani on tunnustus sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin jännitti henkilömäärä. Olen ihan oikeasti aina hukassa kun niin sanottuja merkittäviä henkilöitä on enemmän kuin kolme. Otin alusta asti ihan rennon otteen, ja eihän tietenkään kaikki heti painunutkaan mieleen, mutta tarinan edetessä (ja rennosti ottaessa) perhepiirit muistuivat pikku hiljaa ja pian olikin ihan selvää kuka on kenenkin isä, appi tai isoisä.

   Kiitos tunnustuksesta, käynpä kurkkaamassa-->

   Poista
 5. Blogissani on sinulle tunnustus. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)