15.4.2013

Juliette Benzoni - Catherine (#1)

Il suffit d'un amour, 1963
KK:n kirjapaino 1964, 374 sivua
Suom. Lea Karvonen


Haaveellinen rakkaus tempaa kultahiuksisen Catherine Legoixin jo lapsena pois porvarillisen kodin rauhasta. Eletään Ranskan veristä, raakaa 1400-lukua. Puoluesodat ovat pirstoneet valtakunnan ja nostattaneet perheet ja suvut toisiaan vastaan. 12-vuotias Catherine joutuu mukaan kansan vallatessa kuninkaan palatsin ja on vähällä menettää henkensä koettaessaan pelastaa ihailemansa aatelisnuorukaisen, Michel de Montsalvyn, verenjanoisen rahvaan käsistä. Catherine itse pakenee salaiseen piilopaikkaan Ihmeiden hoviin, jonka öiset orgiat herättävät outoja liikahteluja hänen sielussaan.

Hänen vaarallinen kauneutensa on kuin tuli, jota ei voi kätkeä: se sytyttää herttuan rakkauden, se heittää hänet upporikkaan aviomiehen syliin, joka kohtelee häntä kuin kokoelmiensa kalleinta jalokiveä. Mutta itse hän janoaa vain yhtä rakkautta – miestä, joka on lujasti päättänyt taistella heidän intohimoaan vastaan...
-sisäsivulta-
Arvio:

Voiko nainen saada koskaan tarpeekseen mustasukkaisuusdraamasta? ...Ei! Ja sitähän tämä kirja onneksi pursuaa!

Burgundin herttua Filip rakastuu silmittömästi kultahiuksiseen Catherineen ja päättää naittaa tämän yksisilmäiselle rahastonhoitajalleen saadakseen neitokaisen hovinsa helmoihin. Catherinelta ei tietenkään paljon mielipiteitä kysytä, mutta tuon kohtalon heittelemän neitokaisen vastoinkäymiset ovatkin vasta alkamassa! Rakastamansa ritarin (Arnaud de Montsalvyn) hylkäämä, kylmän aviomiehensä kohtelema ja himokkaan herttuan pakottamana, Catherine on vaikeiden ja kohtalokkaiden valintojen edessä.

Historiaa ja romantiikkaa

Luin kirjan ensimmäistä kertaa teini-iässä, jolloin lukukokemus oli hiukan voimakkaampi. Tällä kertaa luin kirjaa hiukan kriittisemmin kuin tuolloin, mutta nautin edelleen suuresti Catherinen ja Arnaud de Montsalvyn välisestä mahdottomasta ja tulisesta rakkaudesta! Tämä historiallinen romantiikka on ihastuttavasti täynnä draamaa, mutta myös sitä upeaa historiaa, mitä Ranska on pullollaan. Minusta oli tavattoman virkistävää lukea 1400-luvusta, eikä aina Aurinkokuninkaan tai Marie Antoinetten aikakaudesta.

Lumovoimainen ja sensuelli Catherine

Catherine on melko tyypillinen romantiikan sankaritar: viaton, kaunis ja himokas. Catherinen osittainen naiivisuus hiukan tympi, mutta on muistettava ettei 1400-luvun tyttöjen kasvatus ollut ihan samanlaatuista kuin nykyään. Hämmästyin nyt uudelleen lukiessani, että Catherine on tässä ensimmäisessä kirjassa jo 20-vuotias, melkeinpä siis keski-ikäinen aikakautensa elinikään nähden. Tämä hiukan ärsytti, sillä se tuntui niin virheelliseltä. Pyrin kuitenkin kaikin voimin unohtamaan tämän pienen oudon 20v. neitsyt ja naimaton -faktan, sillä halusin niin suuresti nauttia kirjasta, joka oli edelleenkin sanoinkuvaamattoman ihana elämys.

"Hän oli sonnustautunut kiireestä kantapäähän soopelinmustaan haarniskaan ja seistessään saliin johtavan oven kynnyksellä hän näytti tuomion enkeliltä. Kaikki hänessä oli järkkymättömän mustaa alkaen kypärän sulkatöyhtöstä, joka heilahteli pienimmästäkin liikahduksesta, aina aseisiin saakka, jotka olivat erehtymättömästi sota-aseita eivätkä niitä koristeita, joita ritarit tavallisesti käyttivät juhlissa." s. 296

Synkkämielinen ritari

Arnaud, tuo tulta ja tappuraa puhkuva synkkä ritari; Vannoutunut Legoix-suvun vihollinen, joka ei  mahda tunteillensa Catherinea kohtaan mitään, mutta joka lukijan iloksi (ja välillä pettymykseksi) on hemmetinmoinen luupää, eikä aio antautua Catherinen kauneuden pauloihin, toisin kuin monet muut miehet. Catherine on puolestaan Arnaudin kiroukseksi (ja lukijan onneksi) sinnikäs ja ihailtavan neuvokas, ja hänen saavutuksia rakkauden rintamalla on suorastaan nautinnollista seurata. Ahh, mikä täydellinen pariskunta, kumpa vain he ymmärtäisivät antaa rakkautensa toisiaan kohtaan kukoistaa..

Ritarilliset sankarit ja himokkaat herttuat

Kirja on täynnä värikkäitä henkilöitä: Catherinen suojelija, valepyhäinjäännösten kaupittelija ja mahtavan alamaailman simpukkamies Barnaby; Catherinen luottamus- ja tukihenkilö mustalais-Saara; lapsuusajan sankari Laundry; aviomies Garin de Brazey, tuo yksisilmäinen ja kylmä aarteenvartija; silmittömän rakastunut Burgundin Filip ja tietenkin tulisessa vihassa ja rakkaudessa kytevä musta ritari Arnaud eivät jätä missään määrin lukijaa kylmäksi.

Tuomio:

Kirjan historiallinen puoli on runsasta ja pullollaan toimivia elementtejä. Jude Deveraux suorastaan kalpenee Benzonin rinnalla, jonka taustatyö ja saavutus historiallisella sekä romanttisella osalla tässä kirjasarjassa on taidokasta! Ympäristön, maneerien ja pukujen kuvailu luo myöhäiskeskiajan Ranskan lukijalle ihastuttavalla varmuudella ja Catherinen seikkailut hovin kierossa maailmassa ja rakkauden okaisella rintamalla on yksinkertaisesti vastustamatonta luettavaa! Tätä ei kannata missata!


❦❦❦❦

Catherine-sarja:
Catherine (Il suffit d'un amour, 1)
Catherine ja Herttua (Il suffit d'un amour, 2)
Kaunis Catherine (Belle Catherine)
Catherine rakkaani (Catherine ma vie)
Catherine ja rakkauden aika (Catherine et le temps d'aimer)
Catherine ja vapaus (Piège pour Catherine)
Catherine, Linnanrouva (La Dame de Montsalvy)

8 kommenttia:

 1. Luoja mikä kansi :D

  Oh, täällä olisi jopa kirjastossa. Vaikuttaisi tarinalta, johon saattaisin jopa jaksaa keskittyä ranskaksi (olen laiska ja luen yleensä suomeksi tai englanniksi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän parissa pitäisi kyllä kaiken järjen mukaan viihtyä, jos romantiikka vain iskee! ...ja ranskaksihan tämä on varmaan vielä parempi!

   Heh, kansi on todella mieleenpainuva! X)

   Poista
 2. Minäkin olen ahminut tämän lukioikäisenä, samoin Marianne-sarjan! Hyvin samantyyppinen kuin Golonin Angelika, joka lienee tunnetuin tätä lajia. Mainiota hömppää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, mainiota hömppää indeed! Angelikat luin ennen Catherinea, joten en ole vielä päättänyt kumpi on oikeastaan parempi. Angelika on tosiaan vähän tunnetumpi.

   Mariannet ovat lukematta, mutta jonain päivänä korjaan senkin asian, sillä Benzoni osaa sen verran hyvin tämän historiallisen romantiikan-alan!

   Poista
 3. Voi että tämä ja Marianne-sarja ovat aivan parhaita. Pitäisi ottaa joskus uusinta kierros näiden ihanien historiahömppien parissa. Koukuttavia kirjoja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella koukuttavia! :D Kesän aikana aion varmasti lukea näitä lisää!

   Poista
 4. Anonyymi18.4.13

  Suorastaan rakastan näitä vanhempien vuosikymmenten kansia! Huumoriarvoa tuo kyllä usein nuo myyntikikka-kommentit, "kirja josta koko maailma puhuu..." :D Mutta kansien piirrokset olivat ennen paljon...en keksi edes oikeaa sanaa. Herkempiä? Kertovampia? Puhuttelevampia?
  Juonikin tässä kuulostaa kyllä sangen houkuttelevalta, täytyy pistää muistiin! :)
  - Pia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän vanhoista kansista. Voisi nykykirjoissa olla enemmän tuollaista "piirros/maalaustaidetta". Nykyään kaikki kansikuvat tehdään jostain kuvapankin kuvista ja viimeaikoina olen törmännyt harvinaisen usein samoihin kansikuviin. Persoona puuttu kokonaan.

   Luulen siis tietäväni tarkalleen mitä tarkoitat sillä, että vanhoissa kansikuvissa oli sitä "jotain".

   Suosittelen lukemaan näitä Catherine-kirjoja, itse viihdyn niiden parissa loistavasti! ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)