15.5.2013

Madeleine Brent - Kultainen perhonen

A Heritage of Shadows, 1983
Weilin+Göös, 1985
372 sivua


Vauhdikas ja kiehtovan jännittävä romaani nuoren, sinnikkään tytön seikkailurikkaista vaiheista viime vuosisadan lopun Pariisissa, Lontoossa ja Meksikossa. Montmarten kujilta englantilaiseen yläluokan kotiin ja Sierra Madre del Surin utuisille vuorille seuraa kauniin Hannahin salaperäisten ja yllättävien tapahtumien sarja.
-takakansi-

Arvio:

Madeleine Brentin kirjat ovat ihastuttavan keveitä ja helposti sujautettavia lukulistalle. Kuten edellisissä kirjoissa, myös tässä nuori, päättäväinen tyttö risteilee eri maiden välillä välttyäksseen ongelmilta, mutta palaa kuitenkin takaisin synnyinmaahansa, Englantiin. Tällainen järjestely tuntui nyt harmillisesti jo liian tutulta. Onko jokaisessa kirjassa siis sama asetelma, vai olenko sattunut vain lukemaan kolme samalla idealla varustettua Brentin kirjaa?

Sievää ja viatonta

Samankaltaisuudestaan huolimatta, Kultainen perhonen on värikäs ja juoneltaan runsaan puoleinen. Brentin kirjat ovat selkeästi niitä "hyvän mielen" kirjoja, sillä päähenkilö pysyy rankoistakin vastoinkäymisistään huolimatta optimistisena ja reippaana. Olen luokitellut nämä kirjat historialliseksi romantiikaksi, vaikka on kyllä sanottava, että kirjojen historiallisuus on pikemminkin aavistus toisesta ajasta, kuin varsinaista syventymistä toiseen epookkiin ja romanttinen puoli puolestaan on minun makuuni melko olematonta. Ehkäpä nämä ovatkin lähempänä tyttökirjoja, kuin varsinaista historiallista romantiikkaa!

Tuomio:

Hyvästä mielestä huolimatta kirja ei tehnyt suurta vaikutusta. Kaikki oli niin miellyttävää ja optimistista, ettei suuria tunteita juuri syntynyt. Melkeinpä meinasin pitkästyä, vaikka tapahtumia periaatteessa riitti Meksikoon asti. Hannah McLeod oli päähenkilönä mukava ja kaikin puolin rohkea nuori neito, joka on käynyt läpi elämässään kovia aikoja, mutta kaipasin häneltä silti väkevämpiä tunteita. Itsenäinen asuminen Pariisin Montmartella ja kotiopettajaksi siirtyminen Enlgantiin olivat myös melko perinteisiä juonenpiirteitä, mutta juonittelu ja kostovyyhti, jonka keskelle Hannah tietämättään joutui, maustoi toki juonta kivasti.

Brentin kirjoista Valkoinen demoni vie edelleen voiton!


❦❦


Madeleine Brentin tuotanto:

Catarina, kalastajan tytär (Tregaron's Daughter, 1971)
Tuulentavoittelijan morsian (Moonraker's Bride, 1973)
Vaihdokas (Kirby's Changeling, 1975)
Valkoinen demoni (Merlin's Keep, 1977)
Kauriinkivi (The Capricorn Stone, 1979)
Vaaralliset naamiaiset (The Long Masquerade, 1981)
Kultainen perhonen (A Heritage of Shadows, 1983)
Elektran tytär (Stormswift, 1984)
Midzi, tulitukka (Golden Urchin,1986)

7 kommenttia:

 1. Madeleine Brent on kuulunut nuoruuden lukemistoon. Pitäisikin joskus kokeilla lukaista uudelleen. Itseäni aina jaksaa ihmetyttää se että nämä ovat itse asiassa miehen kirjoittamia, Madeleine Brent on Peter O'Donnelin käyttämä salanimi. Itselleni tämä tekee mielenkiintoiseksi se että olen suuri Modesty Blaise-fani, hänhän on juurikin Peterin luoma hahmo, joka seikkailee sekä kirjoissa että sarjakuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minäkin hämmästyin ensimmäisen lukemani Brentin kohdalla, että kyseessä onkin mieskirjailija! Mielestäni Peter O'Donnel on onnistunut hyvin astumaan naisten maailmaan!

   Modesty Blaise ei ole sarjakuvana lainkaan tuttu, mutta jonkin leffan olen tainnut joskus nähdä..

   Poista
 2. OLen lukenut kaikki Brrentin kirjat tätä Kultaista perhosta lukuunottamatta, joskin olen kirjaa vilkuillut kirpparilla. Minulla on myös kaikki muut Brentit kirjahyllyssäni lukuunottamatta tätä ja tuoa Valkoista Demonia (joka on liian paranormaali minulle). Muita Brentin kirjoja on vaikea pistää mieluisuusjärjestykseen, niissä seikkaillaan vähän ympäri maailmaa ja todellakin, niissä on aika samanlainen juonikuvio, nuori nainen joka on ollut vaikeissa oloissa päätyy yhteiskunnallisella arvoasteikolla korkeammalle. Rakkautta ja romantiikkaa ja salaperäisiä juonenkäänteitä, niitä riittää. Pidän kyllä. Ehkä kolmen k'ärki on: Tuulentavoittelijan morsian, Caterina kalastajantytär ja Elektran tytär, jonka Australia-aihe on vielä mielenkiintoa lisäävä elementti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaus edelliseen viestiini: Siis se onkin tuo Midzi tulitukka, joka sijoittuu Australiaan. Elektran tytärkin on kyllä ihan mielenkiintoinen, mutta sijoittuu Afganistanin seuduille. :)

   Poista
  2. No juuri nuo sinun mainitsemasi kirjat puuttuvat omasta kokoelmastani. Näiden lukemieni lisäksi hyllystäni löytyy siis myös Kauriinkivi, jonka aion lukea pian seuraavaksi.

   Hiukan harmittelen samanhenkistä juonikuvioita, vaikka kirjat ovatkin mukavan viihteellisiä. Nämä ovat loistavia kevennyksiä, etenkin silloin kun tuntuu olevan lukujumitus päällä! :D

   Tuo Midzi tulitukka kiinnostaisi minuakin juuri Australian takia!

   Poista
  3. Nettiantikvariaatteja tulee usein selailtua ja huomasin, että tämä Midzi Tulitukka löytyisi Finlandia-kirjan valikoimista edullisesti, tosin postimaksut lisäävät hieman hintaa. Ihan vain ystävällisenä vinkkinä, jos...

   Poista
  4. Kiitos vinkistä! Yrittäisin kuitenkin ennemmin lainata kirjan ensin kirjastosta, kirjahyllyssäni kun on enää vain rajoitetusti tilaa. Kiva kun kuitenkin ajattelit minua! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)