25.5.2013

Veronica Roth - Divergent (#1)

2011/2012
HarperCollins
487 sivua


Beatrice elää dystopisessa Chicagossa, joka on jaettu viiteen alueeseen. Jako perustuu ihmisluonteiden ja elämänarvojen luokitukseen ja sen tarkoituksena on säilyttää rauha ja solidaarisuus. Kun Beatrice täyttää 16-vuotta, hän on tärkeän valinnan edessä; jäädäkkö nykyiselle sektorille, jäykkään ja epäitsekkyyttä arvostavaan Abnegationin kaupunginosaan missä hän on elänyt koko ikänsä, vai vaihtaako uudelle aluelle, missä hänen ei tarvitsisi noudattaa nykyisen sektorinsa ankaria elämänmuotoja. Päätös on peruuttamaton ja se tarkoittaisi hyvästien jättämistä koko hänen perheelleen.

Elämää mullistavaa päätöstä edeltää simulaatiokoe, jonka tarkoituksena on selventää nuorelle hänen alueellinen soveltuvuutensa, mutta testitulokset näyttävät Beatricen olevan kaikin puolin poikkeava yksilö! Vastoin muiden nuorten soveltuvuuskokeiden tuloksia, Beatrice soveltuisi useammalle kuin yhdelle sektorille ja valinnan vaikeuden päälle hän ymmärtää pian ettei poikkeavuus ole lainkaan turvallista saati edes sallittua! Beatrice huomaakin pian taistelevansa olemassaolonsa ja tulevaisuutensa puolesta tietämättä tarkkaan kuka on vihollinen ja kuka ystävä.

Arvio:

Kirja on pyörinyt pitkään lukulistallani, mutta koska alkuperäinen kansikuva (ei siis tämä minun uudempi versio) ja ajatus osiin jaetusta maailmasta toi liikaa mieleeni Nälkäpelin, en ole viitsinyt paneutua kirjaan. Koska kirjasta on nyt kuitenkin elokuva tekeillä, annoin sille vihdoin mahdollisuuden ja vastoin ennakkoluulojani kirja ei muistuttanutkaan liikaa tuota menestyssarjaa ja olen lopulta iloinen, että sen vihdoin lukaisin, sillä sehän oli oikein hyvä!

Dystopiavillityksen imussa

Divergent antaa dystopiavillitykseen hurahtaneelle lukijalle juuri sitä mitä kuuluukin: lapsisotureita, karua maailmankuvaa, kieroa vallankäyttöä ja rajoja rikkovaa romanssia. Meno oli hengästyttävää ja toimintatäytteistä, eikä pitkästymiselle ollut juurikaan vaaraa. Kirjan maailma oli mielestäni kuitenkin melko suppea, enkä voinut olla miettimättä, mitä muualla maailmalla mahtoi tapahtua tai oliko elämää enää lainkaan muualla kuin kirjan kuvitteellisessa Chicagossa?!

Poikkeava yksilö

Beatrice aka "Tris" on poikkeava (divergent) ja näin ollen johtohahmojen mielestä vaarallinen yksilö yhteiskunnassa, sillä hän ei varsinaisesti kuulu yhdellekkään tarkoin jaetulle sektorille. Valintapäivänään Tris kääntää elämänsä ylösalaisin ja siirtyy tutulta kotialueelta toiselle. Valinta ei kuitenkaan takaa pääsyä sisään, vaan edessä on viikkoja kestävät soveltuvuuskokeet ja raskas koulutus. Nämä hurjat koulutussessiot olivat pääosassa kirjassa, ja niitä olikin mielenkiintoista ja jopa jännittävää seurata, vaikka ne mielestäni veivätkin vähän turhan ison lohkon koko kirjan juonesta. Kilpailu ja toiminta nuorten välillä oli ajoittain jopa karmean väkivaltaista, joten kirja ei taida soveltua ihan herkkänahkaisimmille. 

Yksi valinta, yksi kohtalo

Trisin uusi kotialue on hiukan synkkämielinen ja jatkuvista, lähestulkoon mielipuolisista urheudennäytteistä koostuva alue, joka ei ehkä olisi ollut minun ensimmäinen valintani. Kun tapahtumat menivät todella rankoiksi, en voinut olla miettimättä, minkälaista Trisin elämä olis ollut muualla, esim. rauhaa rakastavan Amityn tai rehellisyyttä vaalivan Eruditen alueella. Lävistetyt ja tatuoidut Dauntlessin asukkaat tuntuivat aluksi karuilta, mutta totuin heihin nopeasti, eikä aikaakaan kun alokkaiden koulutuksesta ja koettelemuksista vastaava komistus "Four", sulatti viimeisetkin ennakkoluuloni. Pitkästä aikaa jaksoin seurata YA-kirjan romanssia täydellä innolla ja hurmiolla! 

Pelkosimulaattori

Kun Nälkäpelin vahvuus oli minulle itse kilpailuareenat, oli tämän kirjan ehdoton painopiste hankalassa ja vasta heräilevässä romanssissa. Toki kirjan koulutussessiot olivat myös mielenkiintoisia ja näistä mieleeni jäi etenkin pelkosimulaattori, jonka tarkoituksena oli opetella kohtaamaan omat pelot ja selviytymään rationaalisesti täydessä pelkotilassa. Ajoittain koin pienikokoisen Trisin olosuhteisiin nähden liiankin taitavaksi ja sankarilliseksi, mutta suurimmaksi osaksi kuitenkin iloitsin hänen jokaisesta selviytymisestään. Jos jostakin antaisin miinusta, niin ympäristön toistuvuudesta. Olisi nimittäin toivonut kirjan maailmaan vähän monipuolisuutta. 

Tuomio:

Pidin kirjasta paljon, antaisin jopa neljä tähteä, ellei tapahtumien ympäristö olisi ollut niin yksipuolista. Kirja ei onneksi muistuttanut liikaa Nälkäpeliä ja etenkin kirjan romanttisempi puoli oli ihastuttavaa. Jatko-osilta toivon syvempää katsausta ympäröivään maailmaan ja hiukan yllättävimpiä juonenkäänteitä, sillä tässä kirjassa ei minusta hirveän suuria yllätyksiä ilmennyt. Suosittelen kuitenkin lämpimästi!

Kirjaan perustuva elokuva ilmestyy 3/2014


❦❦❦½


Divergent trailer (fanmade)


Divergent -trilogia:

Divergent, (2011)
Insurgent, (2012)
Allegiant, (2013)

IMDb -->
Cdon.com -->

Muissa blogeissa: Lukuholistin maistiaiset, Suensivuja,

2 kommenttia:

  1. Kiitokset linkkauksesta, jonka huomasin vasta tänään! ^^ Liityin blogisi lukijaksi, vaikuttaa hyvin laadukkaalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä! Tervetuloa lukijaksi, toivottavasti viihdyt! :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)