18.6.2013

Julie Kibler - Matkalla kotiin

Calling Me Home, 2013
Suom. Riie Heikkilä
Gummerus, 504 sivua.


(kirja: voitettu arvonnasta)

Mustaihoinen Dorrie on iäkkään, valkoisen Isabellen kampaaja. Vuosien saatossa heidän välilleen on kehittynyt lämmin ystävyys, joten kun Isabelle-neiti pyytää Dorrieta lähtemään seurakseen hautajaisiin pitkän automatkan päähän, ei hän voisi kuvitellakkaan kieltäytyvänsä, vaikka hautajaisten yksityiskohdat pysyvätkin Dorrielta salassa. Matkan aikana Isabelle avautuu nuoruutensa yksityiskohdista, etelän suvaitsemattomuudesta värillisiä kohtaan ja uskaliaasta suhteestaan mustaan palkolliseen. Pala palalta Dorrielle selviää Isabellen kipeä, uhrauksia täynnä oleva menneisyys.

Arvio:

Kiitos vielä kerran Annika K:lle, jonka kirja-arvonnasta voitin tämän hempeäpiirteisen esikoisen!

Kirja oli aiheestaan huolimatta kevyt ja viihdyttävä. Isabelle-neidin värikäs menneisyys, kuin myös Dorrien nykyajassa tapahtuvat perheongelmat kiinnostivat minua loppuun asti. Ymmärtääkseni kirjaa on verrattu välillä Piiat-kirjaan, mutten itse onneksi kokenut teosta kovin samanlaiseksi.

Kaksi aikaa

Kirjan tapahtumat pyörivät kahdessa ajassa, osittain nykyajassa ja osittain Isabellen nuoruudessa 30-luvulla. Tarinan kerronta tapahtuu myöskin kahdessa osassa: osittain 90-vuotiaan Isabellen kertomuksen mukaan ja osittain Dorrien silmin, hänen kuunnellessaan Isabellen elämäntarinaa ja painiskellessaan samalla omien perheongelmiensa kanssa. Pidin myöskin todella paljon Isabellen ja Dorrien välisestä lämpöisestä suhteesta, josta oikein huokui hyvää mieltä. Kaksi aikaa ja kaksi kertojaa toimi kirjassa oikein hyvin, enkä mennyt kertaakaan ajassa tai paikassa sekaisin. Vaikkakin Isabellen tarina kiinnosti minua huomattavasti enemmän, myöskin Dorrie ja automatka jaksoivat pitää mielenkiintoani yllä, vaikkakin Isabellen ristikkohöpinät olisi voinut loppua kohden jättää pois.

Isabellen tarina

Kentuckylainen Isabelle rakastuu, vasta 16-vuotiaana tyttösenä kaikkien järkytykseksi värilliseen poikaan. Syvien tunteidensa takia Isabelle on valmis heittämään äitinsä tarkoin suunnitteleman tulevaisuutensa kankkulan kaivoon ja heittäytymään rakkauden kiviselle polulle, yhdessä rakastamansa pojan, Robertin kanssa. Rankka tulevaisuus näyttää nuoresta tytöstä tarpeeksi ruusuiselta, kunhan hänellä vain on haluamansa mies rinnallaan...

Iästään huolimatta koin nuoren Isabellen huomattavasti ikäistään lapsellisemmaksi, enemmänkin 13-vuotiaaksi. Isabellen naiivius ja itsekkyys haluamansa rakkauden suhteen hiukan ärsytti ja pidinkin huomattavasti enemmän iäkkäästä Isabellesta, josta huokui elämänkokemuksen kautta tietynlaista varmuutta, voimaa ja peräänantamattomuutta, jota kaipasin nuoren Isabellen persoonaan.

NYT, eikä myöhemmin!

Rakkauden kehittymiselle ei kirjassa mielestäni oikein annettu aikaa. Nuorten kohtaamisestaan lähtien koin, että lukijan on vain heti ymmärrettävä että kyseessä on nyt tosirakkaus, eikä mikään teini-ihastuminen. Kaipasin kovasti kirjaan suurempaa intohimoa ja kypsyyttä. Nuorten romanssi oli toki herttaista, mutta en voinut olla ajattelematta kuinka nopeasti nuoret ajautuivat suunnittelemaan yhteistä tulevaisuuttaan, ajattelematta tarkemmin kokonaiskuvaa. Hätäiset ja ajattelemattomat teot kuohahduttivat ja eniten minua suututti nuorten taipumus luovuttaa saman tien. Eikö kyseessä siis ollutkaan tosirakkaus? Eikö nuoria mukamas varoitettu tarpeeksi tulevista vaikeuksista? Tunteiden kuohahdus on aina ihan hyva asia, mutta melko tiukasti hampaan kolooni jäi se, kuinka rakastavaiset uskoivat ennemmin kuulopuheita, kuin kuuntelivat tunteitaan. Luvuttaminen on aina pyllystä.


Tuomio: 

Rotuerottelusta huolimatta kirja oli kevyen kesäkirjan oloinen. Keveydensä takia kirja ei tehnyt kovin suurta vaikutusta, mutta välipalaksi tämä oli ihan mukava lukukokemus. Olisin toivonut Isabellen ja Robertin suhteeseen enemmän intohimoa ja etenkin nuoren Isabellen heikkoluonteisuus jäi vähän hampaankoloon. Kirja oli tosiaan oikein kiva kesäkirja, muttei lopulta kovin mieleenpainuva.

❦❦

Cdon.com -->
Adlibris -->

Muissa blogeissa: Amman lukuhetki, Kirjainten virrassa, KirjakirppuKirjavinkit, Kirjojen parissa, LuettuaLukuisaLukuneuvoja, LumiomenaMari A:n kirjablogi, Nenä kirjassaRakkaudesta kirjoihin, Sonjan lukuhetket

6 kommenttia:

 1. Olen miettinyt lukeako tämän vai ei. Nyt taas arviosi jälkeen kallistun siihen, että luen, mutta en ainakaan vielä. Katsotaan siis miten lopulta käy :D

  Kiva oli lukea arviosi tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sopii mielestäni loistavasti kesään! Jos olisin lukenut tämän talvella, olisi ehkäpä enemmän häiriintynyt keveydestä, mutta nyt se toimi ihan mukavasti.

   Ilo on kokonaan minun puolellani :)

   Poista
 2. Tykkäsin tästä kirjasta, se oli mukava lukea. Ja nyt kun kirjan lukemisesta on aikaa jo kuukausi, muistan kirjan tunnelman ja tapahtumat. Hassua, mutta kirja oli sittenkin mieleenpainuva, ainakin minulla.

  Joitakin mustavalkoisia ajatelmia kirjassa oli, mutta rakennelma se oli mukavasti tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että pidit kirjasta! Minä olisin kaivannut vähän voimakkaampia aatteita ja tunteita, jotta lukukokemuksesta oli tullut loistava.

   Minua yllätti kuinka asiat olivat niin mustavalkoisia vielä kirjan nykyajassakin. En tiennyt että Amerikassa vallitsee vieläkin noin selkeää rotuerottelua. Ajattelin kirjailijan yliampuneen asiassa, mutta kokemusta Amerikasta minulla ei tosiaan ole..

   Poista
 3. Ole hyvä! :) Ihan samanlainen fiilis mullekin jäi, kepeä välipalakirja, josta tykkäsin kuitenkin harvinaisen paljon. Yleensä kaikki vähänkin chick littiin päin vilahtava ei ole mun juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi, vähän hidasta tämän minun vastaileminen näin kesälomalla :) Kirja oli tosiaan oiva välipalakirja! Minua niin harmitti nuoren parin puolesta, että melkein suutuin koko kirjaan! En kuitenkaan malttanut laskea kirjaa käsistäni ja tunnekuohuistani huolimatta kirja oli kiva.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)