4.6.2013

KK: Kirjoja menneisyydestä


Kuukauden kympissä kurkistetaan minun nuoruuden kirjamuistoihini. Kirjoja voisi listata vaikka kuinka paljon lisää (Neiti Etsivät, Babysitter's Club, Mystery Club, Goosebumps), mutta tässä 10 valikoitua:


Aavekaksoset
Dian Curtis Reganin luoma ihastuttava kirjasarja kummituskaksosista ja heidän kummituskoirastaan.  Kirjan kaksoset Robert ja Rebekka ovat 11-vuotiaita ja he muuttuivat aaveiksi vuonna 1942, jonka jälkeen he ovat rientäneet jännittävästä seikkailusta toiseen.

Tuonpuoleinen on aina jotenkin viehättänyt minua, joten tämä kirjasarja lukeutui yhdeksi suosikikseni!


Sudenpennut
Sudenpentujen sekä Pelle Pelottoman käsikirjat sisälsivät ideoita ja opetuksia, joita oli hauska testata myös käytännössä. Tämän hauskempia kirjoja ei voisi lapselle antaa! Etenkin Sudenpentujen käsikirja nro 1, "Ulos luontoon" oli kovassa käytössä. Kirja sisälsi mm. eläinten jälkien tutkimista, luontoaiheisia oppeja, sekä erilaisia seuraleikkejä.

Omenatemppu:
"Yllätä ystäväsi nimikoidulla omenalla! Leikkaa ystäväsi nimikirjaimet läpinäkymättömästä teipistä ja liimaa ne vielä omenapuussa kiinni olevaan raakaan omenaan. Kun omena on kypsä, poista teipit. Ystäväsi nimikirjaimet näkyvät omenan kuoressa." -Sudenpentujen käsikirja


Tyttöfrendit
Jacqueline Wilsonin Tyttöfrendit-kirjasarja oli myöskin yksi suosikeistani mm. rempseän huumorinsa takia. Kirjasarjassa 13-vuotias, suorasanainen Ellie tuskailee ulkonäköpaineiden ja poikaystävän puuttumisen takia.

Nämä kolahtivat mainiosti samojen ongelmien parissa painivalle nuorelle tytölle. Kirjat opettivat ottamaan epäonnistumiset vastaan huumorilla! 


Pojat!
 Pirkko-Liisa Perttulan käsikirja pojista on edelleenkin aivan hulvattoman hauska teos! Muistan kuinka koulussa tyttöjen kesken luimme kirjaa kannesta kanteen ja tirskuimme sille aivan mahdottomasti. Kirja on täynnä pilke silmäkulmassa luotuja ohjeistuksia teini-ikäisille tytöille (ja miksei pojillekin) erilaisista romanttisista tilanteista selviytymiseen. Kirja sisältää riemukkaita vinkkejä poikien iskemiseen, ensirakkauden saavuttamisen ja jopa poikaystävän hakukaavakkeen. Mahtava opus!

"On vaikea ymmärtää, miksi naisen pitäisi juosta ellei kukaan aja häntä takaa. Kuntoilun tarkoituksenahan on saavuttaa kauneusihanne ilman hikoilua. Nukkuessakin kuluu uskomaton määrä kaloreita."

"Suudelma on huulien lihaksilla suoritettava imevä liike, jolla ilmaistaan tunnetila siten, että huulet painetaan elävää kudosta tai esinettä vasten."

Nummelan Ponitalli
Heppatyttönä kolusin paljon näitä Merja Jalon ihastuttavia hevoskirjoja. Nämä ovat niin ikimuistoisia, että melkeinpä haluttaisi lukaista muutama uudestaan, sillä en muista näistä juuri mitään! Vauhtia ja seikkailuja tuntui kuitenkin riittävän loputtomiin. Nummelan ponitalli-sarjaan kuuluukin peräti 80 osaa!


ScFi
Ensimmäiset lukukokemukseni Scifistä sain Animorphsiksista ja Replicoista!

K. A. Applegaten Animorphs-kirjasarjassa joukko nuoria saa ulkoavaruudesta tulleelta andaliitiltä kyvyn morfata, eli kyvyn muuttaa itsensä eläimiksi. Nuorten tehtävänä on pelastaa maailma loisista, jotka ovat saapuneet maahan hallitsemaan ihmisrotua.

Marilyn Kayen Replica-sarjassa nuori tyttö, Amy, saa selville olevansa klooni nro 7 Kuunsirppi-nimisessä projektissa. Hänen fyysinen ja henkinen voimansa ovat huomattavasti kehittyneempiä kuin normaalilla ihmisellä. Kirjasarjassa Amy selvittää niin menneisyyttään kuin tulevaisuuttaankin, joutuen välillä taistelemaan olemassaolonsa puolesta.

Muistan lukeneeni etenkin Replicoita aivan mahdottomaan tahtiin. Todella koukuttavaa nuortenscifiä!


Bert
Kukapa nyt ei olisi tykännyt Bertin päiväkirjoista, nämähän ovat yksinkertaisesti legendaarisia! Pidin suuresti etenkin kirjojen kansikuvituksista, jotka saavat edelleenkin hymyn huulille. Näiden kirjojen parissa saa takuuvarmat naurut!

"Mun nimeni on Bert Jäykkäjalka Ljung. Mä olen 15 vuotta vanha, kokenut neitsyt." - Bert ja BikinimimmitKatja
Neiti-Etsivien jälkeen ajauduin lukemaan  Ellinor Rafaelsenin Katja-kirjoja, joiden seikkailut olivat Neiti-etsiviä aavistuksen hurjempia. Katja oli minusta miellyttävän kypsä ja älykäs, aikuisikää lähenevä nuori, joka joutui aina mitä hurjempiin seikkailuihin. Nämä kirja olivat mukavan toimintatäytteisiä ja näiden parissa ajan sai kulumaan mitä parhaimmin!

"Katjan äiti on vakaasti sitä mieltä, ettei tytärtä enää pidä ottaa perheen mukaan lomamatkoille, koska hänellä on taipumus joutua kaikenlaisiin tukaliin tilanteisiin. Silti Katja lähtee vanhempiensa kanssa Turkkiin -ja tällä kertaa hän päättää vain lomailla. Ei mitään karmeita seikkailuja!" - Katja Turkissa

Sweet Valley High
Televisiostakin tuttu Sweet Valley-kirjasarja koukutti minut aikoinaan täysin!

Tässä Francine Pascalin kirjasarjassa päähenkilöinä on 16-vuotiaat identtiset kaksoset, joista toinen on pirullistakin pirullisempi ja toinen mitä enkelimäisin nuori neito. Kaksosten yhdennäköisyys ja eriävät luonteet loivat mitä hauskimpia ja dramaattisimpia tilanteita. Juonittelut ja petolliset teot olivat tämän sarjan suola!


Ruby
V.C Andrewsin Ruby Landry-sarjassa nuoren, onnellisesti jokisuistossa asustelevan Rubyn elämä kääntyy päälaelleen, kun hänen syntyperänsä järkyttävät salaisuudet rupeavat selviämään.

Nämä kirjat ovat jääneet vahvimmin muistoihini ja ajattelinkin pian lukea sarjan läpi uudestaan, sillä moni yksityiskohta on kuitenkin päässyt unohtumaan. Pidin sarjasta suuresti sen mutkikkaan juonen ja salakavalien hahmojen tähden. Muistan kokeneeni kirjan parissa laajan tunneskaalan. Kihisin raivosta, mutta kiljahtelin myös riemusta!

22 kommenttia:

 1. Noin monta lapsuuden kirjasarjaa muistit ja löysit!
  Minä yritin kuvia katsellessa bongata tuttuja kuvauspaikkoja ;D
  Minä luin lapsena Viisikoita ja Anni Polvan krjoittamaa Tiina-kirjasarjaa.
  Minun mummi ( 86 v ) sanoi lukeneensa nuorena ahmimalla Tarzaneita. Hassu, että Tarzaneita on saanut jo silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen Tarzan näyttäisi ilmestyneet jo vuonna 1912! Jotkut koulukaverit kyllä lukivat Tiina-kirjoja, mutta minä en tosiaan oikeen niistä innostunut.. :)

   Poista
 2. Ihana nostalgiamatka!

  Minäkin olen lukenut Animorphseja ja Replicoita (jotka olivat hurjan jänniä), Katja-sarjaa (Katja oli niin ihanan aikuinen ja salmiakkipastillit..), SWH (voi sitä draamaa!), Nummelan ponitallia (miten joka kerta tapahtuikin niin paljon, luin myös sitä ravitalli-sarjaa ja Nea-sarjaa) ja Bertit (joita mies alkoi nyt kerätä meille hyllyyn). Ja aivan varmasti olen lukenut Aavekaksosiakin, muistikuvat vain ova hämärät.

  Sudenpentujen käsikirja oli myös huikea, Muistan kokeilleeni omenatemppua, toimii! Ja Pojat-kirjaa luettiin myös.

  Rubyt sen sijaan eivät ole tuttuja, ehkä niihin pitäisi tutustua nyt? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en muista noita salmiakkipastilleja lainkaan?! Nea-sarjaa olen myöskin muutaman varmasti lukenut! Ruby-sarjaa puolestaan luin vasta lähemmäs varhaisaikuisuutta, eivätkä ne taida tosiaan kuulua perinteisimpiin nuortenkirjoihin täällä suomessa. Itse ajattelin lukaista ne nyt uudestaan, sillä muistelen kirjojen draamapitoisuuden olevan mukavasta melko tuhtia! :D

   Poista
 3. Nummelan Ponitalli-sarjaa tuli luettua heppahullu-vaiheessa. (Se oli vähän niin kuin muotia siihen aikaan, oli pakko olla heppahullu. =D )Bert-kirjoja tuli myös luettua, Andrewsta vanhempana, tosin en ole tätä Ruby-sarjaa lukenut. Luinkohan Katja-sarjaa?! Jotenkin kuulostaa tutulta. Voi olla, että vain harkitsin niiden lukemista aikoinaan. Sweet Valley Highit ym. tulivat vasta minun nuoruuteni (oi nuoruus, minne olet mennyt?! =D) jälkeen, mutta muistan, että seitsemän vuotta nuorempi siskoni luki juuri Reblicoita ym. urakalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heppahulluus taisi tosiaan olla muotia silloin joskus!! Enpä koskaan ajatellut sitä niin. :D
   Näitä nuoruuden kirjoja oli kyllä ihastuttavan haikea selailla ja muistella! Niin se aika vaina porhaltaa eteenpäin, huoh..

   Poista
 4. Ihania nämä! Animorphsit ja Sweet Valley High - kirjat tuli luettua useampaankin kertaan nuorempana! Sisko luki Nummelan Ponitallia, mutta vaikka olinkin kovin heppahöperö, ei tuo sarja koskaan erityisesti kiinnostanut. En myöskään koskaan innostunut Replicoista, vaikka moni kaveri niitä kehuikin oikein kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ihan varma ettei kukaan ole lopulta lukenut Animorphseja, tuntuivat niin erilaisilta kirjoilta. :D Hauskaa että nekin nähtävästi löytyvät monien nuoruudesta!

   Poista
 5. Olen lukenut noita kaikkia paitsi Rubyja. Sudenpentuja en niin paljon, mutta kyllä jonkin käsikirjan muistaakseni olen lukenut. Tällaisten listausten lukeminen on aina yhtä hauskaa, sillä tulee monia kivoja muistoja mieleen omasta lukumenneisyydestä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään lukea tällaisia muistorikkaita listauksia. Monia kirjoja ei välttämättä enää edes muista, elleivät ne sitten löydy omasta hyllystä!

   Poista
 6. Anonyymi5.6.13

  Voi mitä muistoja, ja näitähän todellakin riittäisi vielä lisää! Melkein kaikki luettu aikoinaan läpi, ja Virginia Andrewsit houkuttelee myös omassa hyllyssä. Oletko säästänyt kirjat lapsuudesta, vai hankkinut ne aikuisena kokoelmiin? Joku viikonloppu vois taantua menneisiin vuosiin ja lueskella joku nuoruuden kirjasarja kokonaan läpi :D
  - Pia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin himoitsen lukea jokin nuoruuden kirja/kirjasarja uudelleen läpi! Ainakin nuo Andrewsin Rubyt nyt ensisijaisesti, mutta ehkäpä myös pari Nummelan ponitallia, tai ehkäpä Bertit, ne kun ovat niin mielettömän hauskoja! :D

   Kirjoista on äitini pitänyt huolen. Kävin ne tuossa kuvia ja muisteluita varten kaivamassa lapsuudenkodin vintiltä! Ainoastaan Rubyt olen hankkinut jälkeenpäin huutonetistä. :)

   Poista
 7. Olin jo itse aivan unohtanut tuon Pirkko-Liisa Perttulan Pojat teoksen, jota itsekkin luin ahkerasti. Sitten Replicat, Sweet Valleyt, Katjat ja Berti kuuluivat minunkin lukemistooni. Bertit olin jo aivan unohtanut, ne olivat hauskoja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en muistanut näitä kaikkiea ennen kuin lähdin kaivelemaan vintin hyllyjä! Ihania muistoja <3 :D

   Poista
 8. Hih hauska lista! Minä olen näistä lukenut Tyttöfrendejä (tosin vain yhden kirja), Bertejä ja Sweet Valley Highia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee joku muukin lukenut siis Tyttöfrendejä (edes yhden kirjan)! :D
   Huhujen mukaan Sweet Valley high haluttaisiin tehdä elokuvaksi! Saas nähdä miten käy..

   http://www.cbsnews.com/8301-207_162-57568457/diablo-cody-talks-bringing-sweet-valley-high-to-theaters/

   Poista
 9. Minä innostuin lapsena/nuorena lukemisesta juurikin noiden Replicoiden ansioista. Olivat silloin todella hyviä kirjoja minun mielestäni, ja sarjan kaikki kirjat löytyvät edelleen kotoani kirjahyllystä. Muistelen että sarjan pari viimeistä kirjaa eivät kyllä olleet enää niitä parhaimpia.

  Toinen sarja mitä silloin luin oli Penny ja seitsemän tassua, joka oli myös aivan mahtava kirjasarja ala-aste ikäiselle tytölle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Replicat olivat kyllä huippuja! En itse muista luinko sarjaa koskaan loppuun asti.. Penny ja seitseman tassua ei kuulosta nyt tututla. Pidin jossain vaiheessa kyllä paljon lemmikkieläinkirjoista ja pidin mm. The Cousins clubin "Hiirä ja muuta mukavaa"-kirjasta, jossa kesälomaa viettävät nuoret hoitavat naapurustonsa kotieläimiä omistajien lomaillessa. :)

   Poista
  2. Pakko kommentoida tähän väliin, että minä luin sinnikkäästi Replicat loppuun asti. Kaikkia sarjoja, kuten Animorphs, en lukenut, mutta Replican lopetusratkaisu tuotti ainakin minulle suuren pettymyksen. Replicalle tuli jokin jatkosarjakin, mutta se ei kiinnostanut sitten enää yhtään.

   Poista
  3. Minä niin inhoan jatkosarjoja, niissä on niin rahastuksen maku! Harmi ettei Replica-sarja jaksanut pysyä yhtä kiinnostavana loppuun asti. Minullakin taisi tosiaan kiinnostus lopahtaa loppua kohden, enkä viimeisiä lukenut enää sitten ollenkaan.

   Poista
 10. Iik (teinihenkisesti huudahdettuna kuten aiheeseen sopii, totta kai!) miten ihana postaus :) Tämä sai aikaan useamman nostalgiahenkisen naurahduksen ja nyökyttelyn.

  Samaiset (Neiti Etsivät, Babysitter´s Clubit) Nummelan ponitallit, Bertit, Katjat ja Rubyt minäkin olen kahlannut läpi :) Varsinkin Bert ja Ruby ovat suosikkejani, Ruby -sarjan lukeminen sai aikaan sellaisen mielikuvitusihastuksen tai -himon cajun/kreoli(vaimikäsenytoli)ruokaan :D Virginia (ja sittemmin V.C.) Andrewsin kirjat olivat muutenkin suosikkejani, löytyypä muutamia omasta hyllystänikin. Pitäisi lukea ainakin Rubyt uudelleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava teinikiljahdus! :D Kiva kun postaus onnistui ilahduttamaan näin monia! Vanhoihin kirjamuistoihin on aina yhtä riemukasta palata! Mitä kaikkea sitä onkaan tullut luettua!

   Mahtavaa että olet lukenu myös Andrewsiä! Hän ei tunnu olevan kovin tunnettu Suomessa. Rubyt haluan kyllä ehdottomasti lukea uudestaan! Minäkin pidin hurjasti kirjojen "creoli" (tai mikälie) -hengestä! Kunnon gumboa olen kirjasta lähtien halunnut maistaa!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)