15.7.2013

Kesälukumaratonin kirja-arviot:

Jenny Erpenbeck - Vanhan lapsen tarina
(Geschichte vom alten kind, 1999)
Avain 2011, 115 sivua
Suom. Mari Janatuinen

14-vuotias, ämpäriä kantava tyttö löydetään kadulta. Tyttö ei tiedä nimeään, eikä oikeastaan osaa sanoa muuta kuin ikänsä. Tyttö sijoitetaan lastenkotiin, jossa hän joutuu oitis  sulkeutuneisuutensa takia muiden lasten silmätikuksi.

Kirjan kieli on kaunista ja sujuvaa. Tarina oudosta, lähes mykästä tytöstä, joka joutuu erilaisuutensa takia kiusatuksi lastenkodissa, on surullista luettavaa, mutta odotin kirjan kertovan enemmän tytön tapauksesta, siitä, miksi hän ei puhu tai mitä hänelle ylipäätänsä on käynyt... Pieneksi pettymyksekseni kirja ei juurikaan valoittanut lapsen historiaa, vaan keskittyi enemmän hänen kokemuksiinsa lastenkodissa.

"Muut elävät elämäänsä keräämällä taka-ajatuksia ja muodostamalla tapahtumista johtopäätöksiä, mutta tyttö harjoittaa unohtamisen taidetta." s. 60

Kirjan nimetön 14-vuotias tyttö kärsii jonkin sortin sopeutumishäiriöstä ja ahdistuneisuudesta. Hän toivoisi kovasti sulautuvansa joukkoon, mutta hän tietää olevansa erilainen. Aluksi koin, että kirja on kuvaus koulukiusatun elämästä, lihavan tytön ajatuksista ja toiveista sopeutua joukkoon tai tulla edes jotenkin hyväksytyksi, mutta kirjan loppu kääntää koko kirjan ja tarinan myötä nousseet ajatukset ylösalaisin ja antaa kaikelle tapahtuneelle täysin uuden merkityksen.

Kirja oli ok, mutten suuremmin kuitenkaan vaikuttunut kirjan tarinasta ja valitettavasti lukumaratonin takia en juurikaan jäänyt maistelmaan kirjan tunnelmaakaan sen syvemmin. Tarina on kuitenkin erikoinen ja nyt jälkeenpäin kirjaa muistellessani, huomaan sen jääneen paljon voimakkaammin mieleenin kuin alunperin kuvittelin.

❦❦


Charles Dickens - Oliver Twist
Lyhentäen suom. Werner Anttila
Karisto 1989, 110 sivua.

Orpo pikkupoika, Oliver Twist ajautuu kurjuudesta toiseen, köyhäintalosta Lontoon katuvarkaiden joukkoon. Luonteeltaan rehellisen ja puhtoisen Oliverin elämä saa käännekohtansa, erään varakkaan miehen ottaessa hänet huostaansa. Oliver ei kuitenkaan pääse rikollisista suhteistaan eroon niin helposti.

Tämä lapsille suunnattu lyhennelmä Oliver Twististä oli kevyttä ja hauskaa luettavaa. Teksti oli selkeää, mutta paikoitellen ehkäpä liiankin yksinkertaista ja suoralinjaista. Charles Dickensin kerrontatyyli luonnollisesti kärsii pahasti lyhennelmästä, mutta tarina on edelleen ikimuistoinen.

"Oliverkin ajatteli, että tottakai ukko oli saituri, koska tyytyi asumaan näin likaisessa ja surkeassa huoneessa, vaikka hänellä oli noin monta taskukelloa." s. 37

Kirja jätti kaipuun sukeltaa "oikeaan" Oliver Twistiin. En osaa sanoa kuinka paljon kirjasta lopulta uupui materiaalia, mutta etenkin maailmankuvaus puuttui kirjasta mielestäni kokonaan. Oliverin jatkuvasti surkeisiin olosuhteisiin ajautuva elämä toi hiukan mieleeni Victor Hugon Kurjat, mutta lasten versiona, ja sitä olikin lyhentämisen aihuttamista puutteistaan huolimatta ilo lukea!

❦❦❦


Ian McEwan - Sementtipuutarha
(The Cement Garden, 1978)
Suom. Eva Siikarla
Otava 2009, 135 sivua

Kohutun Sementtipuutarhan tarina nuorten keskinäisestä, kieroutuneesta elämästä vanhempien kuoltua, oli juuri niin erikoinen ja outo, kuin osasin odottaakin!

15-vuotta täyttävä Jack kamppailee murrosikänsä ja heräilevän seksuaalisuutensa kanssa, kun taas 16-vuotias Julie harhailee kohti aikuisuutta ja sen tuomaa vastuuta. Nuoremmat sisarukset Sue ja Tom puolestaan heiluvat mukana vanhempien sisarustensa johdateltavina kehittyen siinä ohella itsekin vähän vinksalleen. Nuorten joutuessa omilleen, ilman aikuisen huolenpitoa, heidän elämänsä muuttuu talossa hämmentäväksi ja heidän keskinäiset suhteet muokkautuvat täysin uudenlaisiksi.

Nuorten erikoista järjenjuoksua oli hankala seurata ja heidän tekonsa järkyttivät aika lailla. Auktoriteettia vailla oleva nuortenmaailma muistutti mielestäni Kärpästen herraa, jossa yleismaalliset käyttäytymissäännöt sysätään sivuun, maailman avautuessa nuorille täysin heidän oman mieltensä mukaisena paikkana. Täydellinen vapaus vanhemmista ja normaaleista järjestyssäännöistä ajoi tässäkin tapauksessa normaaliksi katsotun elämän täydelliseen kaaokseen.

Ahdistuin etenkin 16-vuotiaan Julien käyttäytymisestä, sillä tyttönä oli vaikea sopeutua hänen järkyttävän huolettomaan ajatusmaailmaansa. Isosiskona olen nuoresta pitäen oppinut huolehtivaiseksi ja siksi etenkin Julien välinpitämättömyys sisarustensa hyvinvoinnin suhteen kammostutti todella. 

Häiritsevästä ilmapiiristä huolimatta koin kirjan kuitenkin hyväksi, sillä se kohahdutti ja nostatti paljon ajatuksia. Nuorten hämmentävä, vapaa elämä jäi pysyvästi mieleeni, enkä voi vieläkään olla pohtimatta, miten kummassa tilanne voikin ajautua noin vinksahtaneeksi..

❦❦❦❦


J.K Rowling - Siuntio Silosäkeen tarinat
(The Tales of Beedle the Brad, 2008)
Suom. Jaana Kapari-Jatta
Tammi 2009, 93 sivua

Satukokoelma nuorille velhoille ja noidille.

Ihastuttava pikkukirja ja lisäosa Harry Potteri-maailmaan. Viisi pientä velhomaailman tarinaa, joiden jatkoksi lukija pääsee nauttimaan myös hauskoista Dumbledoren huomioista.

Tarinat olivat melko yksinkertaisia, eivätkä täysin luoneet yhtä vaikuttavaa tunnelmaa, kuin itse Potterit, mutta jättivät kuitenkin hyvän mielen. Lukumaratonin kannalta tämä oli ihanteellinen välikirja (etenkin Sementtipuutarhan jälkeen). Kirjan lyhkäiset tarinat ja J.K Rowlingin sanasto (mahtavan Jaana Kapari-Jattan kääntäminä!) naurattivat toden teolla.

"Riittänee kun sanon, etteivät oivan onnen etsijämme milloinkaan saavuttaneet mäen lakea. Esirippu oli tuskin noussut, kun Professori Patapalon "Mato" -joka sillä hetkellä paljastui ahmintaloitsulla lihotetuksi tuhkaluikuraksi -räjähti kipinöitä ja tomua suihkuten (...)"

Pidin eniten Tietäjän karvainen sydän-tarinasta. Kylmyyttä ja tunteettomuutta kuvaavaa sanontaa "karvainen sydän" haluaisin itsekin ruveta käyttämään arkikielessä. Kuinka kummia katseita sitä mahtaisikaan ihmisiltä saada kun toteaisi normaalissa keskustelussa "Se on kyllä sellainen karvasydäminen ihminen.." Hehe.
❦❦❦½


Carlos Fuentes - Aura
(Aura, 1994)
Suom. Sari Selander
Like 1997, 72 sivua

Felipe Montero päätyy historioitsijaa etsivän lehti-ilmoituksen kautta hämärään taloon, iäkkään Consuelo-rouvan palvelukseen. Felipen on tarkoitus koota vanhan rouvan edesmenneen miehen muistelmat, ennen kuin rouva itse kuolee. Töidensä lomassa Felipe rakastuu Rouvan veljentyttäreen Auraan ja toivoo saavansa sievän nuoren naisen vapaaksi vanhan naisen raskaasta seurasta.

Lyhkäisyydestään huolimatta, kirja tuntui todella pysäyttävän ajan. Pidin hurjasti kirjan tyylistä puhutella lukijaa, kuin olisi itse päähenkilönä paikalla. Se loi lukukokemukseen (etenkin illalla luettaessa) aivan omanlaisensa tunnelman. Tarina oli mielestäni suloisen kauhea, romanttinen mutta myös hiukan karmiva. Kirjassa ei kuitenkaan mässäilty kauheuksilla tai pyritty pelottelemaan lukijaa, vaan sen sisältämä kauhu oli hienovaraista ja sanoisinko jopa tyylikästä!

Luen tämän varmasti joskus vielä uudestaan, nauttien hiukan rauhallisemmin sen luomasta hämärästä tunnelmasta ja ajan pysäyttävästä kokemuksesta.

❦❦❦❦


Robert L. Stevenson - Tohtori Jekyll ja mr Hyde
(The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, 1886)
Suom. Erkki Haglund
Otava 1996, 111 sivua.

Kirja yllätti minut, sillä olin alunperin saanut kirjan tarinasta vähän toisenlaisen kuvan. Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde oli kuitenkin hieno pieni klassikko, joka oli helppo lukaista, vaikka yön puolelle kääntynyt lukumaraton jo vähän väsyttikin.

Yllättävintä kirjassa oli ehkäpä se, ettei Tohtori Jekyll ollutkaan kertojana. Luulin alunperin kirjan olevan Jekyllin omakohtainen katsaus tiedekokeiluhinsa ja koettelemuksiinsa, mutta kertojana olikin eräs löyhästi tapahtumiin liittyvä lakimies, Herra Utterson. Mr Hyde puolestaan olikin pienikokoinen ilkimys, eikä lihaksia pullisteleva hirvitys (tämän virheluuloni on varmaankin peräisin Hulkista). 

Kirja ei sisältänyt minun ilokseni mitään tieteishöpötyksiä, vaan se oli helppotajuinen ja nopealukuinen. Sisällöltään kirja olisi toki voinut olla runsaampi, mutta pääpiirteittäin se oli hyvä. Olen törmännyt jo melko usein erilaisiin viitauksiin ja elokuvasovituksiin Tohtori Jekyllistä, joten oli kiva vihdoin lukea tämä klassikko.

"...jo toistakymmentä vuotta sitten Henry Jekyll muuttui niin oudoksi, etten enää voinut ymmärtää häntä. Hän alkoi kulkea väärään suuntaan, sielullisesti vinoon." s.19

❦❦❦


Carlos María Domíniguez - Paperitalo
(La casa de papel, 2002)
Suom. Einari Aaltonen
Basam 2006, 134 sivua.

Kirja himolukijoista ja kirjakeräilijöistä, joiden kohdalla kirjaharrastus  koituu kohtalokkaaksi.

Kirjan päähenkilö, Delgado, lähtee selvittämään oudon, sementtipölyisen kirjan alkuperää. Kirja on alunperin osoitettu Delgadon kollegalle, auton alle lukuhimon takia jääneelle Bluma Lennonille, "kirjallisuuden uhrille".

Juoni ei mielestäni ollut kummoinen, mutta kirja oli todella riemukas ja täydellinen päätös lukumaratonilleni! Kirjasin ylös lukuisia ihastuttavia sitaatteja ja mielestäni jokaisen itseään lukutoukaksi kutsuvan tulisi lukea tämä, ihan vain varoitukseksi liiallisen lukuhimon aiheuttamista vaaroista. ;)

"Me lukijat vakoilemme ystäviemme kirjastoja, vaikka sitten huviksemme. Joskus löytääksemme kirjan, jonka haluaisimme lukea mutta jota emme omista, ja joskus saadaksemme selville, mitä edessämme myhäilevä kirjastoeläin on ahminut sisuksiinsa." s.24

Tämä kirjastoeläin ahmaisi tämän viimeisenkin kirjan uhkarohkean iloisesti ja päätti loistavasti kulkeneen lukumaratonin hymyssä suin. 

❦❦❦❦

8 kommenttia:

 1. Oliver Twist on Dickensin tarinoista kaikkein synkimpiä sävyltään ja kerronnaltaan. Luin tätä ollessani kerran vuosia sitten kissavahtina eräällä opettajallani. Dickens on kyllä yksi lempikirjailijoistani, mutta tämän lukeminen jätti kyllä jonkinasteisen kylmänhien ja nihkeyden pintaan "onnellisesta lopusta" huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lyhennelmä oli kyllä huomattavasti positiivisempi tekele. Mielelläni lukisin tuon kunnon version, sillä eihän tuota pikkuteosta voi mielestäni oikein edes Dickensiksi kutsua, niin paljon siitä oli otettu pois. Lapsille tuo lyhennelmä on tietenkin puolestaan kiva kurkistus ja maistiainen siitä oikeasta klassikkoteoksesta. :)

   Poista
 2. Sinähän ehdit lukea useamman hyvän kirjan! Omaa maratonia odotellessani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla oli kyllä kieltämättä onnistunut kirjavalikoima! Hitaana lukijana minulle toimi oikein hyvin tällaiset lyhyet kirjat. Paksumpien kanssa olisi voinut tulla pientä lukupainetta! :D

   Poista
 3. Kiva, kun teit koosteen näistä lukemistasi maratonkirjoista. Tuo Vanhan lapsen tarina kiinnostaa minua edelleen, vaikka luulenpa että itsekin kaipaisin niiden syiden (puhumattomuus jne.) avaamista ja setvimistä.

  Oliver Twist alkoi nyt myös kovasti kiinnostaa. Kuinkahan pitkä mahtaa olla ei-lyhennetty teos. En ehkä halua lyhennettyä lukea.

  VastaaPoista
 4. Vanhan lapsen tarina oli kaikesta huolimatta lukemisen arvoinen, joten lue ihmeessä! Mielenkiinnolla kuulisin sinunkin ajatuksia tuosta kirjasta!

  Oliver Twistissä näyttäisi oikeasti olevan 400-500 sivua pitkä, joten melko rankalla kädellä on tuota lastenversiota lyhennetty! :) Lyhennelmä on vain pelkkä aavistus oikeasta klassikosta..

  VastaaPoista
 5. Casa de Papel, ihan parasta. Tarviiko sen juonen nyt niin justiinsa olla, jos kirjan parissa muuten viihtyy erinomaisesti? :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että sinäkin viihdyit kirjan parissa! Minunkaan mielestäni juonen ei tarvitse siinä ihan justiinsa olla. Oikeastaan koin, ettei juoni edes ollut kirjan pääpontti! :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)