6.7.2013

KK: 10 kiinnostavaa dystopiaa!


Finnconin kunniaksi tässä 10 minua kiinnostavaa dystopista kirjaa:

Scott Westerfeld - Uglies (2005)
- 300 vuotta tästä eteenpäin ihmiset fiksataan 16. ikävuoden jälkeen rumiluksista upeiksi ilmestyksiksi. Muutoksen jälkeen elämä on yhtä juhlaa high tech-paratiisissa, mutta paratiisilla on myös pimeä puolensa.

Jatko-osat: 
Pretties, (2005)
Specials, (2006)
Extras, (2007)

Kirjailijan sivut -->

Kazuo Ishiguro - Never Let Me Go (2005)
(suom. "Ole luonani aina", Tammi)
- Englantilaisen sisäoppilaitoksen nuoria varjellaan ulkomaailmalta uskotellen että nuoret ovat erityisiä ja heidän hyvinvointinsa on kaikkein tärkeintä. Todellisuudessa kyseessä on kloonien kasvatusta elinluovuttajiksi. 

Kirjasta on tehty elokuva vuonna 2010 (IMDb)Neal Shusterman - Unwind (2007)
- Lähitulevaisuuteen perustuva kirja, jossa Amerikan toisen sisällissodan seurauksena 13–18-vuotiaita nuoria "viljellään" ruumiinosien ja elinten takia.

Jatko-osat:
UnWholly, (2012)
UnSouled, (2013)
UnDivided, (2014)

Kirjailijan sivut -->


 James Dashner - The Maze Runner (2009)
- Thomas herää muistinsa menettäneenä hissistä joka vie hänet muiden tuntemattomien nuorten poikien luo, korkeiden seinien ympäröimään sokkelikkoon. Kukaan läsnäolijoista ei tarkalleen tiedä muuta kuin, että suuret kiviportit aukeavat joka aamu, sukleutuvat aina iltaisin ja 30 päivänä välein ilmestyy uusi poika heidän seuraansa.

Jatko-osat:
The Scorch Trials, (2010)
The Death Cure, (2011)

Kirjailijan sivut -->


Carrie Ryan - The Forest of Hands and teeth (2009)
- Mary asuu perheineen kylässä, jota ympäröi korkea aita sulkien pois metsässä lymyävät vaarat. Maryn maailman kulissit kuitenkin romahtavat yksi toisensa jälkeen ja Maryn todellisuutta ravisuttavat valheet tulevat esiin. Lopulta Maryn on kohdattava muurien takana lymyävä totuus.

Jatko-osat:
The Dead-Tossed Waves, (2010)
The Dark and Hollow Places, (2011)

Kirjailijan sivut -->

Lauren DeStefano - Wither (2011)
- Tieteellisten yrityksen seurauksena luoda täydellistä ihmisrotua, elinikä on pienentynyt radikaalisti. Genetiikot tekevät kaikkensa löytääkseen ratkaisun, mutta parannuskeinoa odotellessa nuoria tyttöjä kidnapataan ja myydään morsiammiksi, tehtävinään vain synnyttää maailmaan uusia lapsia, jotta ihmiskunta ei häviäisi kokonaan.

Jatko-osat:
Fever, (2012)
Sever, (2013)

Kirjailijan sivut -->


Tahereh Mafi - Shatter Me (2011)
- Maailma on tuhoutumassa. Pilvet ovat väärän värisiä, ruokaa on vaikeasti saatavilla ja sairaudet tuhoavat ihmiskuntaa. 17-vuotiaan Julietten kosketus on todettu kuolettavaksi ja hän istuu eristettynä, lukittuna muusta maailmasta, kunnes hänen myrkyllinen kosketuksensa halutaan valjastaa aseeksi.

Jatko-osat:
Destroy Me, (2012)
Unravel Me, (2013)

Kirjailijan sivut -->


Moira Young - Blood Red Road (2011)
(suom. "Julma maa", Otava)
-Joutomaalla asuva Saba lähtee kaksoisveljensä kidnappaajien perään ja matkallaan läpi raunioituneen maan hän kohtaa vihollisia sekä uusia ystäviä.

Jatko-osat:
Rebel Heart, (2012)
Raging Star, (2014)

Kirjailijan sivut -->


Lauren Oliver - Delirium (2011)
- Rakkaus on sairaus, joka poistetaan yksilöstä täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Yhteiskunnan ulkopuolella vastarinta taistelee kuitenkin aitojen tunteiden puolesta.

Jatko-osat:
Pandemonium, (2012)
Requiem, (2013)

Kirjailijan sivut -->Veronica Rossi - Under the Never Sky (2012)
(suom. "Paljaan taivaan alla", Wsoy)
- Suljetussa virtuaalitäytteisessä maailmassa, jossa fyysisyyttä vältellään ja kaikki on keinotekoista, nuoren Arian maailma mullisuu kun hän tutustuu Perryyn ja ulkomaailmaan.

Jatko-osat:
Through the Ever Night, (2013)
Into the Still Blue, (2014)

Kirjailijan sivut -->

20 kommenttia:

 1. Olen näistä vain yhden lukenut (Never Let Me Go) ja pidin kovasti. Osa näistä mainitsemistasi kirjoista on nimeltä tuttuja, mutta ei muuten. Voisin kokeilla jossain vaiheessa jotakin näistä. Luulen, että voisin pitää dystopioista, jostain syystä ei vain ole pahemmin tullut kys. genreä luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä innostuin dystopioista tyypillisesti vasta nälkäpelin jälkeen. Nuorena inhosin mm. Uljas uusia maailmaa, koska koin sen kirja maailman jotenkin ahdistavaksi. Nyt puolestani nautin suuresti näistä osittain järkyttävistäkin tulevaisuuden näkymistä!

   Poista
  2. Tuosta Näläpelistähän on muuten tehty elokuva. Katsoin sen joskus, kun se oli tuore. Tuolloin en edes tiennyt, että se perustuu kirjaan. Tajusin sen vasta myöhemmin. Nyt ei sitten tee mieli sitä kirjaa lukea, koska elokuva on vielä niin tuoreessa muistissa. Mutta pidin kys. leffasta.

   Poista
  3. Minä puolestani luin Nälkäpelin ennen elokuvan katsomista ja mielestäni elokuva oli aikamoinen riman alitus. Lue ehdottomasti kirja!! :D

   Poista
 2. Mielenkiintoinen listaus. :) Olen lukenut noista neljä. Unwind ja Never Let Me Go ovat upeita. Delirium on hyvä ja Wither ihan hyvä. Toisaalta viimeisen luin pienoisessa dystopia-ähkyssä, joten ehkä joskus muulloin olisin pitänyt kirjasta hieman enemmän. Uglies odottelee omassa hyllyssä. Tuosta Carrie Ryanin kirjasta en ollut kuullut, mutta muut ovat lukulistalla. Olen harmitellut, kun tuota Shatter me -kirjaa ei ole kirjastossa. Täytyisi joko hankkia omaan hyllyyn tai ehdottaa kirjastolle hankittavaksi, jotta pääsisin sen lukemaan.

  Olin ihan innoissani, kun huomasin sinun tehneen tällaisen listauksen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oho, sinäpä ole lukenut jo monta! Carrie Ryanin kirjasta on elokuvaoikeudet myyty, mutta imdb:ssä vielä aika puutteelliset tiedot (mahdollisesti elokuvaversio siis tyssää rahoitusongelmiin).

   Meidän (kirkkonummen) kirjastossa ei juurikaan ole englanninkielistä dystopiakirjallisuutta (ei juurikaan edes engl. YA-kirjallisuutta), joten joudun itse luultavasti ostamaan kirjat itse tai vierailemaan Espoossa..

   Poista
 3. Minuakin dystopiat kiehtovat, kiitos tästä! Oletko jo lukenut klassikon, Vuonna 1984?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepas hyvä! :)

   En ole lukenut tuota klassikkoa, pitäisi varmaan. Olen kuullut siitä vain positiivisia juttuja, mutta jostain syystä (liekö tylsähkö nimi) en ole sitä lukulistalleni laittanut.

   Dystopia on melko uutta vielä minulle, mutta tähän asti olen kyllä pitänyt kaikista lukemistani dystopioista. Laitan tuon klassikon siis harkintaan! ;)

   Poista
  2. Ehdottomasti kannattaa lukea Vuonna 1984, kaiken dystopiakirjallisuuden A ja O! :) Muut dystopiat ovat tälle klassikolle melkein kaiken velkaa.

   Ja tylsyys on kirjasta kaukana, sen voi luvata.

   Poista
  3. jos nyt kerran lupaat ;)

   1984 lisätty lukulistalle! Koitan lukaista kirjan ennen näitä muita, jotta osaan vertailla paremmin. Monesti onkin harmittanut, kun en ole aloittanut jonkin suuntauksen alkulähteistä, enkä niin ollen tajua kuinka paljon muut kirjat niihin klassikkoihin lopulta tukeutuvat!

   Poista
 4. Mihin minun kommenttini katosi? Meniköhän spämmiin? Minulle on käynyt nyt pari kertaa niin, että jopa omassa blogissani oma kommenttini menee spämmilaatikkoon, outoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roskapostikansioon se jostain syystä oli joutunut, mutta palautin sen takaisin! :)

   Poista
 5. Kiinnostava lista, minulle hyvin oudoista kirjoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Pari vuotta sitten, nämä olisivat minullekin hyvin outoja kirjoja! En olisi voinut kuvitellakkaan pitäväni tällaisista kirjoista. Vieläkin tosiaan vähän eipäilen dystopista kirjaa aloittaessani, mutta tähän asti kokemukseni suuntauksesta on ollut vain positiivinen.

   Poista
 6. Näistä kirjoista olen lukenut Under the Never Skyn, Deliriumin ja Blood Red Roadin. Kaikki olivat kyllä todella hyviä kirjoja. Olen kiinnostunut lukemaan tuno Carrie Ryanin The Forest of Hands and Teeth (yritän tässä parhaani tykästyä zombiedystopiaan :D), The Maze Runnerin ja Ugliesin. Wither on yksi haastekirja, jota suoritan parhaillani. Mielenkiintoinen lista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Zombiekirjoja en ole tähän asti vielä lukenut, joten Carrie Ryanin kirja olisi siltä saralta ensimmäinen. Kaikki mahdolliset zombieleffat olen aviomiehen avustuksella katsonut, joten leffana aihe on mielestäni jo kulutettu loppuun. Kirjallisuudessa se kuitenkin yhä kiinnostaa hiukan! Saas nähdä.

   Kiva kuulla, että listalla on hyviä lukukokemuksia keränneitä kirjoja (Under the never sky, Delirium, Blood red road!

   Poista
 7. Kiitos ja kumarrus. Lukulistalleni päätyi jälleen uusia nimiä :D

  Mä olen lukenut Oliverin ja Rossin trilogioista kaksi ensimmäistä osaa ja Young odottelee yöpöydällä. Ishiguro, Westerfeld ja Mafi saavat puolestaan vielä odotella hetken lukijaansa. Niin ja ne dystopiakirjallisuuden klassikot, jotka on multakin kaikki jääneet lukematta krhm :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! Kiva kun löysit uusia lukuvinkkejä!

   Juu, klassikot on jostain syystä tässä buumissa helposti ohitettavissa,kiivaassa tahdissa kun ilmestyy jatkuvasti uusia, kiinnostavia kirjoja! :D

   Poista
 8. Ole luonani aina on aivan paras. Lue se! Lauren Oliverin sarjastakin olen pitänyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti luen! :D
   Meinasin pari viikkoa sitten katsoa tuon Ole luonani aina-leffan, mutta hillitsin itseni, sillä haluan ehdottomasti lukea kirjan ensin!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)