10.7.2013

Lukumaraton käynnistyy!

Z
Blogistanian kesälukumaraton nro: 1 käynnistyy tänään! Täällä Le Masque Rougessa maraton starttaa klo 11 ja päättyy tasan 24-tunnin päästä (eli torstaina klo 11).

Olen hamstrannut jo viikon verran kirjoja kirjastosta ja lukemista on kertynyt reilun 1900 sivun verran. Eli lukemista löytyy suurin piirtein yhtä paljon yhdelle päivälle, kuin normaalisti lukisin kuukaudessa. Jep, kuulostaa lupaavalta! :D

Lukumaratonin etenemistä päivittelen tämän postauksen jatkoksi, mutta suoritusta voi myös seurata Le Masque Rougen Facebook- tai Twitter-sivuilta, jonne päivittelen ensisijaisesti etenkin tunnelmia ja kuvia.

Toivottelen riemukkaita lukuhetkiä myös muille maratoonareille! (katso tarkemmat tiedot tempauksesta ja linkit muihin blogeihin tästä.)

Lukulistaltani löytyy:


Léo Malet - Aurinko nousee Louvren takaa (198 s.)
J.K. Rowling - Siuntio silosäkeen tarinat (93 s.)
Charles Dickens - Oliver Twist (lyhennetty) (110 s.)
Kristina Carlson - William N. päiväkirja (158 s.)
Ian McEwan - Sementtipuutarha (135 s.)
Emmanuel Carrère - Huviretki painajaisiin (133 s.)
Colette - Chérin loppu (158 s.)
Neil Gaiman - Coraline varjojen talossa (221 s.)
Jenny Erpenbeck - Vanhan lapsen tarina (115 s.)
Richard Matheson - Olen legenda (163 s.)
Carlos Fuentes - Aura (72 s.)
Robert Louis Stevenson - Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde (111 s.)
Roald Dahl - Alahuuli (192 s.)
Carlos María Dominiguez - Paperitalo (134 s.)

***
Klo 11.00

Lukumaraton alkakoon!

***

Klo 12.38

Ensimmäinen kirja luettu! Aloitin maratonini niin innoissani, että heti ensimmäiseksi minun oli palattava kirjassa alkuun, sillä kompastelin tekstissä. Viiden lukuminuutin päästä iski tietenkin pissahätä, mutta löysin kuin löysinkin lopulta lukurauhani!

Jenny Erpenbeckin Vanhan lapsen tarina oli ihan ok. Odotin kirjalta jotain erikoisempaa tarinaa, mutta juoni pysyi tasaisesti tavallisessa lastenkoti-maailmassa. Kirjan nimettömän, 14-vuotiaan tytön maailmankuvaus oli kurjaa, muttei niin kammottavaa kuin kuvittelin. Kirja oli pääpiirteittäin surullinen, sillä tuon kiusatun, pullukan tytön elämään ei juurikaan mahtunut valopilkkuja. 

Kirjoitan luultavasti lukumaratonin jälkeen kattavammat arviot lukemistani kirjoista. Nyt uuden kirjan pariin!

***
Klo 14.43

Lyhennelmän Charles Dickensin Oliver Twististä luettu!

Oliver Twist oli iloluonteisempi kirja kuin edellinen, mutta melko surkuteltava kuitenkin. Tarina on minulle erittäin tuttu elokuvasovituksina, mutta kirjana en sitä aikaisemmin ole lukenut. Pidin kirjasta ja harmittelinkin sitä, että kyseessä on vain lyhennelmä, sillä Dickens osaa luoda kirjan maailman lukijalle yleensä todella eläväksi, mutta tässä lyhennelmässä tämä Dickensille tyypillinen piirre tuntui puuttuvan. Lasten- ja nuortenkirjaksi tämä on kuitenkin mainio sovitus ja sitä oli näin aikuisenakin ilo lukea.

***
Klo 19.12

Hui miten aika hurahtaa nopeasti! On oikeastaan aika mahtavaa jättää huoletta muu maailma ja sitä kontroloiva ajankulu unohduksiin... Tähän asti tämä maratoni on tuntunut huikealta ja toistaiseksi olo on ollut oikein mainio!

Ian McEwanin Sementtipuutarhan parissa hurahti minulla muutama tunti, mutten tosiaan halunnut kiirehtiä kirjan kanssa. Sementtipuutarha oli hämmentävä ja hiukan häiritseväkin teos, joka jätti minuun jonkinlaisen pysyvän jäljen. Tuo auktoriteetista vapaa nuorten maailma toi mieleeni hiukan Kärpästen herran, mutta tästä enemmän lukumaratonin jälkeisessä, kattavammassa arviossani. Nyt seuraavan, vähän miellyttävämmän kirjan pariin..

***
Klo 20.59

Olo on edelleen melko vetreä, osittain koska siirryin kahvista valkoviiniin. Seuraavaa maratonia silmällä pitäen huomioin, etten kyllä hanki herneitä eväiksi, sillä ne osoittautuivat harvinaisen hankaliksi, lukemisen yhteydessä syötäviksi naposteltaviksi (niitä kun pitää usein kaksin käsin aukaista ja tarkistaa matojen varalta).

Sementtipuutarhan jälkeen oli ihastuttavaa sukeltaa J. K. Rowlingin Siuntio Silösäkeen tarnoihin, joka kirvoittikin minussa lukumaratonin ensimmäiset naurahdukset! Tämä pieni, sievä kirja oli juuri mukavan kepeä tähän saumaan.

***

Klo 22.24

Vaihdoin vihdoin lukupaikkaa ja siirryin olohuoneen mukavuuksista makuuhuoneen ylellisyyksiin! Pehmeydestä huolimatta olo ei ole vielä lainkaan väsynyt ja tartuin innoissani Carlos Fuentesin pikkuruiseen kauhukirjaan: Auraan. 

Pidin kirjasta todella paljon. Siinä oli sopivasti kauhukirjallisuudelle tyypillisiä piirteitä, kuten todellisuuden hämärtymistä, aavistus jostain yliluonnollisemmasta ja tietenkin hentoa romantiikkaa. Todella ihastuttava kirja, jonka haluan ehdottomasti lukea joskus uudestaan!

***

Klo 02.10

Silmät tuntuvat nyt väsyneiltä ja päässäkin kohisee hassusti. Lukunopeus on tähän mennessä vähän hidastunut ja huomasin harhautuvani yhä useammin Facebookin ja Twitterin puolelle, lukemisen sijaan.

Klassikko Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde oli kuitenkin maino iltapala ja yllätyin, kuinka alkuperäisistä mielikuvistani poikkeava kirja lopulta oli. Viimeiset sivut menivät haukotusten lomassa, mutta lukukokemus oli silti kaikin puolin miellyttävä. 

Nyt muutama tunti unta ja aamulla jatketaan!

***

Klo 8.12

Huomenta! Pienet virkistävät unet takana ja aika tarttua kahvikuppiin ja uuteen kirjaan. Koska näin myös unta lukemisesta, on lukumaratonini käytännössä katkeamaton! Silmiä vähän kirvelee, mutta viimeiselle rutistukselle löytyy vielä voimia...

***

Klo 10.06

Carlos María Dominiguezin Paperitalo luettu. Julistan kirjan lukutoukkien epäviralliseksi kulttikirjaksi! Mainio teos lukumaratonin loppupuolelle, etenkin kun lukeminen ja suorituksen päätökseen saattaminen hivelee jo pientä hysteriaa.

"... eikä hänelle riittänyt neljä tuntia päivässä, vaan hän vietti suurimman osan päivästä ja koko yön kirjojen parissa." s.58

***

Klo 11.00

OHI ON! Ehdin viimeisellä tunnilla vain hiukan aloittaa Coralinea, mutta kaiken kaikkiaan luin yhteensä 7 kirjaa ja 827 sivua. Olen tulokseeni erittäin tyytyväinen, vaikka tiedän että osa maratonajastani harhautui "somettamiseen". Toistaalta taas facebookkaileminen ja muiden suoritusten seuraaminen oli osa tätä kimppalukukokemusta. Sosiaalisena pysyminen kirjojen lukemisen yhteydessä oli mukavaa ja teki tästä kokemuksesta astetta ikimuisoisemman. Maratoonaan ehdottomasti uudestaankin!

Nyt hetkeksi aivot narikkaan ja töllötin päälle, sitten rupean kasaamaan lukemieni kirjojen arvio-postausta. Toivottavasti muillakin oli yhtä hauskaa kuin minullakin!

Erityisen suuri kiitos teille kaikille stemppareille, teitte maratonistani riemukkaan ja tunnelmasta lämpimän!

34 kommenttia:

 1. Yritä pysyä hereillä!
  Tsemppiä!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Yritän rutistaa! Olen kyllä aika perso päiväunille ja nautin yleensä suuresti yöunistani. Nyt on kuitenkin hyvät unet takana ja innostusta maratoonata! :D

   Poista
 2. Onpa sinulla suloinen ja karvainen maratonitoveri, nyt kyllä ihastuin! Eikä hullummat maisemat muutenkaan lueksia ;)

  Mielenkiintoinen kirjalista: olen lukenut vain kaksi siitä. Ei muuta kuin tsemppiä maratoniin. Minulla on vielä aamukahvit käynnissä, mutta parin tunnin päästä aloittelen. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minäkin vielä vetelen kofeiinia namaan ja vetreytyän (silmä)lihaksiani Maratonikaveri tuossa matolla jaksaa nyt tsempata, mutta saas nähdä kuinka tyytyväinen on, kun ei pääse kuin lyhkäselle lenkille tänään.. Kuvat otin eilen ja harmillisesti uhkaavat täksi päiväksi sadetta. Toivotaan että aurinko pilkistäisi edes vähäsen niin voisi lötkötellä ulkonakin!

   Poista
 3. Täälläkin vielä pötkötellään ja juodaan teetä ja luetaan blogeja. Kohta alkaa. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä yritykseen! Mahtavalta näyttää toi sun kirjapinosi. Nyt melkein harmittaa etten enää ehdi/pysty lähteä kirjastoon. Dahl olisi ollut aika idyllistä luettavaa, Sementtipuutarha unohtui lainata ja nyt olisi ollut loistava paikka lukea myös Tohtori Jekyll ja Mr. Hyde. Ehkä sitten ensi kerralla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just samaa mietin kun katselen muiden kirjapinoa. Monta kiinnostavaa pikkukirjaa jäi lainaamatta, mutta hyvä jättää jotain myös seuraavallekin maratonkerralle! (ja omasta kasastanihan tuskin saan kaikkea luettua!)

   Dahl oli tosiaan pakko napata kun sen bongasin, tosin lukisin niitä ennemmin enlganniksi, Dahlin huumori kun ei mielestäni aina välity kunnolla suomennoksissa..

   Poista
 5. Anonyymi10.7.13

  Ai sullakin on Coraline! Tosin romaanina näemmä, mutta kiva kuulla mitä sittem pidät, jos siihen ehdit tarttua :)
  Tsemppiä ja rapsutuksia lukukaverille!
  -Pia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just bongasin sinunkin blogistasi tuon Coralinen (sarjakuvana)! Pidin Coralinen animaatiosta todella paljon, joten jos en tällä maratonilla saa sitä luettua, luen sen sitten myöhemmin. Se on jo pitkään ollut lukulistallani!

   Poista
 6. Ruokatauolla täällä kuikuilen... siis lähinnä siksi, että lukurauhan saamiseksi pitää isommat lapset ruokkia. Juniori pääsikin isännän mukaan palaveriin :-)

  VastaaPoista
 7. Lukuintoa sinne! Hyvin jaksaa!!

  VastaaPoista
 8. Tsemppiä ja lukuunottamatta täältäkin!

  Ai Sementtipuutarha on täälläkin listalla, Kirsillä oli myös. Kauhea kirja, mutta nopealukuinen kyllä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sementtipuutarha jäi kyllä parhaiten mieleeni maratonkirjoistani... Erikoinen teos!

   Poista
 9. Onnea maratonille! Kirjapinosi näyttää mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kirjapinoni tuntui kyllä osuneen nappiin. Puolet jäi lukematta, mutta säästyypähän ensi kertaan!

   Poista
 10. Ohos, tuo Vanhan lapsen tarina vaikuttaakin kiintoisalta. Toivottavasti tosiaan kirjoitat siitä enemmänkin maratonin jälkeen! Ja nyt jatkamaan lukemista (taukoilin hetken ja tutkin, miten muilla menee). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitan kyllä! Muistiinpanot ja ajatukseni odottelevat paperilapulla! :)

   Poista
 11. SE on totta, että tämä päivä on ihan vaan kadonnut vauhdilla jonnekin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika kului aivan järkyttävän nopeasti! Tämä oli ihanaa, vaikkakin olen myös helpottunut maratonin päättymisestä. :D

   Poista
 12. Hoo! Valkoviini on asia, joka puuttui omasta maratonistani. Iltafiilistely lasillisen äärellä ois ollu kiva... Tsemppiä loppusuoralle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkkari oli kyllä kiva piriste illalle! :D

   Poista
 13. Voimia jäljellä oleille tunnilla, olet jo voiton puolella!

  VastaaPoista
 14. Siis oleville tunneille, taitaa olla vähän silmät ristissä mullaki, vaikka äsken tuolla FBn puolella kehuin ettei tunnu missään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silmissäni vilisee edelleen tekstiä kun katselen valkoiselle seinälle. Lukunopeus hiukan hyyty näin loppua kohden, mutta olo on silti tyytyväinen ja iloinen. Nyt silmät ristissä sohvalle pötköttää! :)

   Poista
 15. Huikea suoritus! Mietiskelin samaa, että aikaa suttaantui aika paljon someen, mutta toisaalta se oli mukavaa. Kiitos maratonseurasta sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi! Tästä tempauksesta jäi todella hyvä mieli! :)

   Poista
 16. Onnea suorituksesta, hyviä kirjoja olit valinnut! Näin tuon Auran ihanan kannen ottamassasi kuvassa FB:ssa, ja kuvauksesi perusteella voisin pitää sisällöstäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hitaasti, mutta varmasti kasaan juuri arvioita lukemistani maratonkirjoista.. Aura on mielestäni ehdottomasti lukemisen arvoinen pikkukirja! :)

   Poista
 17. Minä en päässyt seuraaman "livenä" tätä maratoonaamista, kun painelin muilla mailla, mutta hieno suoritus sinulta! Jännityksellä odotan maratonin toista osaa, johon aion osallistua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen luultavasti tien päällä seuraavan maratonin aikana, mutta pyrin ehdottomasti tsemppailemaan teitä maratoonareita aina kun 3G sattuu kohdalle.

   Maratoni oli mielestäni todella hauskaa puuhaa, toivottavasti iloitset siitä sitten yhtä lailla! :D

   Poista
 18. Pääsin vasta nyt kurkkimaan maratoniasi, huikealta näytti eli onnea :)

  Olen törmännyt Sementtipuutarhaan niin usein, että taidan ymmärtää sen vinkiksi kaivaa kirja pian hyllystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sementtipuutarha jäi mieleeni lukemistani kirjoista voimakkaimmin.Kamppailen juuri blogikirjoitukseni parissa, Sementtipuutarha ei tosiaan ole helpointa blogattavaa. En ole kunnolla edes varma, mitä mieltä olen koko teoksesta, mutta koska se on sen verran hämmentävä ja mieltä painava, on se mielestäni ehdottomasti lukemisen arvoinen!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)