2.7.2013

Maria Semple - Missä olet, Bernadette?

Where'd You Go, Bernadette? 2012
Suom. Outi Järvinen
Gummerus 2013, 319 sivua
Kansi: Sinem Erkas

Kirja: arvostelukappale
Bernadette Fox on omalaatuinen ihminen. Hän on palkittu mutta erakoitunut arkkitehti, joka välttelee kotikaupunkinsa Seattlen ihmisiä niin, että antaa intialaisen internetavustajansa hoitaa asiat puolestaan. Yksityiskoulun muiden vanhempien silmissä hän on häpeäpilkku, mutta 15-vuotiaalle tyttärelleen Beelle hän on maailman paras äiti.

Brenadette saa aikaan sellaisen tapahtumien vyöryn, että hänen nörttigurumiehensä huolestuu. Juuri ennen perheen suunniteltua lomamatkaa Etelämantereelle Bernadette lopulta katoaa. Käsiinsä saamiensa sähköpostiviestien, lääkärinlausuntojen ja FBI:n raporttien sekä muiden vihjeiden avulla Bee asettelee tarinan palasia paikoilleen ja koettaa selvittää, missä hänen äitinsä oikein on.
-takakannesta-

Arvio:

Rakastuin oitis Bernadetten hullunkuriseen, syrjäytyneeseen persoonaan, ja vallattomiin päähänpistoihin!

Bernadette Fox on todella eriskummallinen persoona. Hänen oudot päähänpistonsa ja tavallisesta poikkeava käyttäytyminen oli mielestäni hauskaa luettavaa. Bernadette hoiti nimittäin kaikki sosiaalisuutta kaipaavat suoritukset (kuten ostokset, pöytä- ja matkavaraukset) intialaisen virtuaaliassistenttinsa, Manjulan, avulla, eikä hän myöskään tullut lainkaan toimeen tyttärensä yksityiskoulun muiden oppilaiden vanhempien (hänen sanoin "hyttysten") kanssa. Bernadette käykin kirjassa hienovaraista sotaa naapurissa asuvan Audrey Griffinin kanssa ja etenkin tuo kylmä naapurisota nauratti. Olin sodassa alusta asti Bernadetten puolella, vaikkakin Bernadetten mielenterveys ja tasapainoisuus olikin melko kyseenalaista.

Seattle + Microsoft

Maailma Bernadetten ympärillä kutistui pikku hiljaa, ja pian hänen oli yhä vaikeampi vältellä vihaamaansa kaupunkia, Seattlea. Kirjan huumori perustuikin suurimmalta osin nasevaan irvailuun Seattlesta ja Bernadetten aviomiehen työpaikan, Microsoftin, piikittelyyn. Vaikkakin nuo ivailut olivat ymmärrettävissä muodoissa, en kokenut niitä niin hurjan hauskoiksi, koska näin suomalaisesta Seattlen pummit tai epäloogiset risteykset eivät tunnu niin kovin läheisiltä ongelmilta. Seattlelaisille tämä teos mahdollisesti luo aivan toisenlaista tunnelmaa (vihaa tai rakkautta).

 "Minulla on nerous ja unettomuus" s.399

Bernadetten pakoilu ja outo käyttäytyminen herätti muissakin kuin vain perheenjäsenissä kummastusta ja juoruiluja, ja kun FBI lopulta ilmestyi kuvioihin oli totaalinen kaaos valmis. Mitä ahdistavammaksi ja pienemmäksi tuo Bernadettea ympäröivä maailma kävi, sitä täysijärkisemmäksi hänet pikku hiljaa koin. Loppua kohden olinkin lopulta sitä mieltä, että Bernadette taisi olla ainoa järkevä ja fiksu ihminen koko kirjassa, ja juuri tuosta tilanteen päälaelle kääntymisestä pidin todella paljon! Bernadetten katoaminen kriittisimmällä hetkellä nosti kiinnostukseni kirjaan täysin uudelle tasolle, enkä voinut muiden kirjan hahmojen ohella kuin hämmästellä ja pohtia, mihin se kummallinen naikkonen nyt katosi..

Tuomio:

Vierastin aluksi kirjan tapaa kertoa Bernadetten tarinaa erilaisin sähköpostein ja raportein, mutta puolen välin jälkeen olin jo aivan koukussa Bernadetten eriskummalliseen luonteeseen ja mystiseen katoamiseen. Terveen järjen ja mielipuolisuuden rajalla tasapainotteleva Bernadette rupesi loppua kohden tuntumaan ainoalta tasapainoiselta ihmiseltä koko Seattlessa, ja vaikka kirja ei nyt niin nauruhermoja hivelevä teos ollut kuin kuvittelin, oli Bernadette lopulta melko hulvaton tapaus!

Huomaan nyt jälkikäteen arviota kirjoittaessani, ettei kirja lopulta jättänyt kovin suurta jälkeä minuun ja suurimmalta osin innostus kirjaan on jo laantunut. Annan kirjalle kuitenkin neljä tähteä, en siksi että kyseessä on ilmainen arvostelukappale, vaan siksi etten todella voinut laskea kirjaa käsistäni, niin kiinnostavaksi meno kävi!

Kirja ilmestyy viikolla 31

❦❦❦❦


Kirjatraileri:

Adlibris -->
Cdon.com -->
Gummerus -->

Muissa blogeissa: Lukuisa, Lukutoukan kirjablogi, Nenä kirjassa

7 kommenttia:

 1. Tuntuu, että moni on saanut tästä enemmän irti kuin minä. Minulle tämä jäi kategoriaan "ok", sillä en huomannut nauravani kaikissa kohdissa. Huumori oli välistä mielestäni turhan väkinäistä ja hassunhauskaa.

  Sen sijaan voin antaa kiitosta romaanin muodosta - kirjeromaaniksi, joka koostuu monen eri henkilön kirjeistä, tämä on tiiviisti toteutettu ja toimiva. Langat oysyvät hyppysissä hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huumori ei minunkaan mielestäni ollut sen tasoista kuin kuvittelin. Ei sellaista repeilevän hauskaa, vaan pikemminkin melko ivailevaa. En yleensä rakasta "kirjeromaaneista" ja tässäkin kesti hetken, että totuin kirjan outoon tapaan kertoaa tarinaa, mutta minustakin kokonaisuus oli lopulta oikein toimiva! Pidin Bernadettesta ja hänen itsenäisestä luonteestaan huomattavavasti enemmän kuin kirjan niin sanotusta huumorista!

   Poista
  2. Ei minuakaan naurattanut kirjaa lukiessa, mutta pidin ja en pitänyt kirjan rakenteesta. Se oli kiinnostava, mutta välillä väsyttävä, heh. Tiukkaa analyysia multa tällä kertaa, pidemmin yritän ajatuksiank avata blogiarviossani.

   Poista
 2. Minä en osaa edelleenkään päättää kiinnostaako tämä kirja minua vai ei. Jokin tökkii vastaan, ehkä tuo kirjemuotoisuus. Saatanpa jossain vaiheessa tämän lukaista, jos vaikka tulee kirjastossa vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tämä on tosi kevyt ja nopealukuinen kirja! Ei mikään maailmaa järisyttävä teos, mutta viihdyttävä ja jopa koukuttava! :)

   Poista
 3. Mielenkiintoisen kuuloinen kirja. Vaikkakin minä en kauheasti fanita juuri tuollaista maili/raportti-tyyliä, mutta jospa sen voisi kestää, jos kirja muuten viihdyttäisi. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en tosiaan aluksi pitänyt kirjan raportti-tyylistä. Siihen kuitenkin tottu nopeasti, eikä esim. sekaannuksia syntynyt, vaan kirja etenee kirjeineen loogisesti ja toimivasti! Ainakin kirjalla oli erilainen tapa johdattaa lukijaansa eteenpäin juonessa! :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)