7.8.2013

Lauren Oliver - Delirium, rakkaus on harhaa

Delirium, 2011
Suom. Marja Helanen-Ahtola
Wsoy 2011, 351 sivua

Kirja: kirjastosta

Rakkaus on todettu tappavaksi taudiksi ("amor deliria nervosa"), mutta ihmiskunnan pelastukseksi sille on onneksi myös keksitty parannuskeino, jonka jokainen kansalainen on määrätty käymään läpi täysi-ikäistyttyään. Amor deliria nervosasta parantava proseduuri poistaa yksilöistä tuon taudeista tappavimman ja mahdollisuuden sairastua siihen myös jatkossa.

Arvio:

Lena on saanut koulunsa päätökseen ja edessä häämöttää hänen viimeinen kesä ennen tärkeää arviointikoetta, joka määrää hänen tulevan elämäntasonsa ja siihen kuuluvan kumppanin. Arviointeja seuraa peruuttamaton proseduuri, joka tekee hänet immuuniksi rakkaudelle. 17-vuotias Lena on tähän asti selviytynyt elämässään ilman sairastumista, eikä hän voisi kuvitellakkaan kieltäytyvänsä parannuksesta tautia vastaan, joka tappoi hänen äitinsä kun hän oli vasta pikkutyttö.

Lena

Lena on mukavan kypsä päähenkilö ja pidin hänen järkevästä tavasta sulatella asioita, ja vaikka tiesin heti alussa, että joku komea poika kyllä muuttaa Lenan järkähtämättömän päätöksen suorittaa proseduuri mukisematta, en voinut olla hihkumatta kun se vihdoin tapahtui! Kirjan romanttinen osuus olikin mukavaa luettavaa, mutta kaipasin dystopista puolta kirjaan hiukan enemmän.

Radikaalisempaa maailmankuvaa

Olisin toivonut hiukan runsaampaa kuvailua ja radikaalisempaa maailmankuvausta. Tiede on kirjassa luonnollisesti edistynyttä, kun kerran aivoista voidaan sulkea lobotomian tyylisesti kykyky rakastua ja intohimo kokonaan pois, mutta muut asiat tuntuivat kirjassa liiankin normaaleilta. Lukuunottamatta sitä, ettei autoja enää käytetty eikä kellään tuntut enää olevan kännyköitä, kirjan maailma tuntui turhankin tavalliselta. Muiden kirjojen luoma jännittävä, dystopinen tunnelma jäi näin ollen tässä kirjassa saavuttamatta.

Tasapainoisia nuoria

Kirjan idea on mielestäni mahtava ja viihdyin loistavasti kirjan parissa, mutta minua hiukan häiritsi proseduurin läpikäyneiden ihmisten inhimillisyys. Olisin kuvitellut heidän olevan huomattavasti välinpitämättömämpiä ja kylmempiä, kyky rakkauteen ja intohimoon puuttuessa kokonaan. Kaipasin kovasti selkeämpää eroa proseduurin läpikäyneiden ja läpikäymättömien välille!

En myöskään voinut olla ajattelematta, kuinka tasapainoisia kirjan nuoret olivat. Eikö vanhempien kylmyys ja rakkauden puute ole muka vaikuttanut lasten kehitykseen mitenkään? Eikö välinpitämättömyys ole jättänyt mitään arpia nuoriin, jotka eivät vielä ole turvassa amor deliria nervosalta?

Tuomio:

Kirja oli kiva, mutta dystopiaksi ehkäpä hiukan laimea. Järisyttävämpi ero parannuksen läpikäyneiden ja vielä parantamattomien välille olisi tuonut juuri sitä sopivaa, kaipaamaani särmää kirjaan, mutta pääsosin viihdyin ihan hyvin kirjan parissa. Juoni pysyi minun makuuni välillä hiukan liian hempeänä, mutta oli toki ihan mukava lukea välillä vähän pehmoisempaa dystopiaa. Tunteiden lobotomia on hauska idea, mutta suuren suurta intohimoa jatko-osia kohtaan ei kirja minuun kuitenkaan luonut.


❦❦❦


Delirium-trilogia:
Delirium, 2011
Pandemonium, 2012
Requiem, 2013

Adlibris -->
Bookplus -->

Muissa blogeissa: Anna minun lukea enemmän, Katinkan kirjastoKirjaston kummitusKirjavinkit, La Petite Lectrice, Luettuja maailmojaOota, mä luen tän eka loppuunYöpöydän kirjat

6 kommenttia:

 1. Minusta tässä kirjassa oli mukavan erilainen idea, vaikka pientä ontumista olikin havaittavissa. Ja minä pidin toisesta osasta ensimmäistä enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin idea oli tosiaan kiva! Olisin toivonut että ihmisten kylmyys olisi tullut vielä radikaalimmin esiin, mutta lukukokemus oli kuitenkin ihan kiva.. Ehkäpä minä jatko-osatkin nyt sitten lukaisen! :D

   Poista
 2. Tykkäsin tästä, mutta minunkin on pakko myöntää, että toinen osa on parempi, joten suosittelen tarttumaan siihen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä ole usein törmännyt sarjoihin, joiden toinen osa olisi selkeästi parempi! Nyt kiinnostaa kyllä lukea jatko-osakin. Kiitos innostuksesta! :)

   Poista
 3. Minä pidin kahdesta ensimmäisestä osasta aika paljonkin, vaikka melko kertakäyttöisiä ne varmaan ovatkin, enkä varmaan lue tätä trilogiaa uudelleen. Viimeisen osan luin reilu kuukausi sitten ja se oli aika suuri pettymys. En vieläkään ole saanut siitä blogattua, kun tuntuu, että minulla ei oikein ole mitään sanottavaa kyseisestä kirjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikään ei ole kurjempaa, kuin kirja joka ei herätä mitään ajatuksia! Minäkin olen joutunut luopumaan joistakin aloittamistani bloggauksista, kun ei vain tekstiä synny. :/
   Vielä harmillisempaa on kun hyvin alkanut trilogia tyssähtää täysin viimeiseen kirjaan!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)