6.8.2013

Marie Phillips - Huonosti käyttäytyvät jumalat

Gods Behaving Badly, 2007
Suom. Titia Schuurman
Bazar 2009, 301 sivua

Kirja: ostettu
Olympos on ikuinen. Lontoo on jumalainen. Kreikkalaiset jumalat eivät unohtuneet antiinkkiin, vaan elävät tälläkin hetkellä Pohjois-Lontoossa kimppakämpässä. He ovat menettäneet voimiaan ja ovat perin ikävystyneitä, mutta tekevät edelleen samaa kuin menneinä aikoina: kinastelevat pikkuasioista ja punovat juonia, kostoja ja lemmenseikkailuja.
-takakannesta-

Arvio:

Pidän huumorista kyllä kovasti, mutta tämä ei nyt oikein iskenyt. Ensinnäkin kirjan huumori perustui lähinnä härskiin puheeseen ja mukahauskoihin panojuttuihin. Kirja sopiikin paremmin siis niille, joiden mielestä Scary Movie- ja American Pie-elokuvat ovat huippuhauskoja (minua ne eivät oikein sytytä).

Hyvä idea, huono toteutus

Idea kreikkalaisista jumalista Lontoon pyörteissä on hyvä, mutta juoni floppasi pahasti. Kiimainen Apollon ja seksipuhelinlinjalla työskenteleä Afrodite eivät iskeneet sitten millään. Itse pidin huomattavasti enemmän kirjan tavallisista kuolevaisista, Alicesta, joka joutui ikäväkseen tylsistyneiden jumalten kostojuonten kohteeksi ja häneen umpirakastuneesta Neilistä. Tilannekomiikka toimi heidän osaltaan minuun huomattavasti paremmin, kuin himokkaan Apollonin mukahauskat yritykset kellistää viaton ja kaikesta tietämätön Alice.

Liikaa hahmoja

Alicen neuroottisuus ja omistautuminen siivoamiselle oli mielestäni paljon huvittavampaa, kuin huonosti käyttäytyvät jumalat, joita kirjassa riitti vähän turhankin paljon. Kourallinen keskeisiä jumalhahmoja olisi riittänyt, mutta kirjailija tuntui haluavan esitellä kirjassaan koko laajan skaalan Kreikan jumalia, joita oli lopulta aivan liian monta näin lyhkäseen kirjaan. Suuria persoonia ei juurikaan puskenut esiin eivätkä jumalat röyhkeydestään ja irstaudestaan huolimatta olleet kovin mieleenpainuvia.

Tuomio:

Kirja ei tosiaan oikein iskenyt, joten tästä on hirveän vaikea kirjoittaa kovin pitkää ja monipuolista arvostelua. Haluan vain jättää tämän lukukokemuksen taakseni.

Pidin kirjassa ainoastaan Alicesta ja hänen herkkästä ja ongelmaisesta suhteestaan Neiliin, sekä manalasta, joka oli lopulta yllättävän mukava paikka. Koska pidin enemmän kirjan erikoisesta manalasta kuin homeisesta jumalten kimppakämpästä, pidin myöskin jumalista eniten juuri Hadeksesta ja Persefonesta, harmillisesti he olivat kuitenkin vain sivuosissa.

Kirjan juoni oli melko merkityksetön, eikä kirja tehnyt suurta vaikutusta. En suosittele.Muissa blogeissa: Kirjahamsterin lukuvinkit, Kirjanurkkaus, Kirjasfääri, Kirjavinkit, Lukunurkka, Morren maailma

Adlibris -->
Booky.fi -->

3 kommenttia:

 1. Hei ihanaa, sä käytät tässä juuri samaa sanaa, mikä mulla oli ensimmäisenä mielessä kuin olin lukenut tämän. Siis tietenkin "mukahauska". Yritettiin olla niin koomista että, mutta kaikki hahmot ja tapahtumat vain jättivät lähinnä myötähäpeän tunteen. Dialogi oli muistaakseni myös jotenkin epäuskottavaa.

  Samoilla linjoilla - oikein hyvä idea, huono toteutus. Jos kiinnostaa jumalien siirtäminen nykyaikaan, kannattaa lukea Neil Gaimanin Unohdetut jumalat (American Gods), jossa on huomattavasti parempi toteutus joka osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, myötähäpeää koin minäkin! Tuo sana vain jotenkin tiivistää kirjan tunnelman hyvin. Koko kirja oli yhtä "Heko heko-meininkiä"! :D

   Tuo Neil Gaimanin kirja onkin jo lukulistallani! Kiva jos se on myöskin toimivampi kokonaisuus!

   Poista
 2. Luin tämän teoksen osana yhtä lukupiiriä ja saimme aika kiivaan keskustelun aikaan myös käännöksestä. Jostakin kun olin bongannut, että tässä teoksessa oli kuulemma muka brittihuumoria. Niin ajattelin, että varmaan myös suomennos vaikutti paljon - voiko brittihuumori muka aueta ihan samalla tavalla suomeksi? Mene ja tiedä, mutta aika kauhea lukukokemus oli silti :D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)