13.8.2013

Mats Strandberg, Sara B. Elfgren - Piiri

Cirkeln, 2011
Suom. Riie Heikkilä
Basam 2012, 571 sivua

Kirja: ostettu

Hiljaisen pikkukaupungin, Engelsforsin rauhaa rikkoo nuorten itsemurha-aalto. Kuolemien taustalla on kuitenkin jotain paljon pirullisempaa kuin tavallinen masennus. Punaisen kuun yönä kourallinen toisistaan poikkeavia lukiolaisnuoria löytävät itsensä hylätystä puistosta, tietämättä tarkalleen miten ovat sinne saapuneet. Yhdessä he muodostava lopulta noitapiirin, jonka tarkoituksena on päihittää tuo Engelsforsia riepotteleva, tuntematon pahuus.

Arvio:

Kirja alkoi loistavasti. Ensimmäinen luku oli karmiva ja tunnelma jopa hyytävä. Kiinnostuin kirjan tarinasta oitis, etenkin kun epäilyksistäni huolimatta, kirjan nuoret eivät vaikuttaneetkaan liian lapsellisilta tai rasittavilta henkilöhahmoilta. Juoni tuntui toimivalta ja miljöö kiinnostavalta.

Pala palalta kirjan tunnelma kuitenkin romahti ja pian huomasinkin lukevani kirjaa enää vain saadakseni sen kuitata luetuksi. Aluksi tunnelmaa söivät pienet asiat: pahantahtoisen oloinen rehtori ja epäilyttävä talkkari, joiden koko olemassaolo juonen kannalta tuntui naurettavalta ja liian kliseiseltä. Sitten hiukan suuremmat asiat, kuten liian moni kertoja ja jatkuvasti vaihtuva näkökulma... Lopuksi koko juoni tökki täysin, enkä enää pitänyt kokonaisuudesta lainkaan. Kerronta tuntui useimmilta osin liian töksähtävältä ja melkeinpä värittömältä. Olisikohan toisen kirjailijan (Sara B. Elfgrenin) ammatti käsikirjoittajana vaikuttanut tyyliin kirjoittaa toimintaa niin yksiselitteisesti ja kuvailla maisemaa liiankin suoraviivaisesti? Teksti ei nimittäin välillä inspiroinut yhtään ja useinmiten kaipasin etenkin runsautta kerrontaan.

Monta näkökulmaa

Tarina etenee kirjassa tosiaan vuorotellen jokaisen piiriin kuuluvan nuoren näkökulmasta. Kiinnostavin kertoja oli ehdottomasti rajusti koulukiusattu Anna-Karin, jonka kipeät muistot ja sen seurauksena uusien noitavoimien innokas käyttö oli kaikkein mielenkiintoisinta lukea. Anna-Karinin kurja itsetunto ja vielä kurjempi elämä kosketti ja oli ehdottomasti parasta kirjassa. Muuten koin, että piiriin kuuluvien nuorten monipuolisuus oli välillä kuvailtu vähän liiankin tyypilliseksi ja nuoret kaipasivat mielestäni hurjasti enemmän persoonallisuutta.

Piiri

Nämä toisistaan poikkeavat nuoret, joista osa ei edes siedä toisiaan, huomaavat tosiaan omaavansa erilaisia voimia ja yhdessä heidän tulee muodostaa piiri, jonka avulla he voivat päihittää pahuuden. Petyin suuresti nuorten noitavoimien laatuun. Kirjailijat ovat luoneet kirjaan pari henkilöhahmoa, jotka ovat jotenkin mukiinmeneviä ja joilla on kiinnostavat voimat (kuten telekinesia tai näkymättömyys), mutta muut ovat pelkkää täydennystä juoneen. Kokonaisuutena tämä nuorten joukko ja heidän voimansa olivat suoraan sanottuna tylsiä. Toivoin kovasti näiden hankaluuksia läpikkäyvien nuorten kehittyvän luonteiltaan, löytävän yhteisen sävelen keskenään ja saavansa apua voimistaan ongelmiinsa, mutta jouduin pahasti pettymään tällä saralla.

Pahuuden pesä

"Maailman tuhoava paha voima ja kourallinen angstaavia nuoria, sen pelastukseksi"-teema ei inspiroinut pidemmän päälle minua lainkaan. Odotin kirjan muistuttavan hiukan lempileffaani, Noitapiiriä, mutta kuten jo sanoin, nuorten voimat ja tarvittavat taidot taistella kaiken päihittävää pahuutta vastaan oli melko säälittävää. Engelsforsia kynsissään pitelevät pahat voimatkin rupesivat loppua kohden tuntumaan vähemmän ja vähemmän kiinnostavilta ja karmivuuskin haihtui pahuuden inhimillistyttyä. Alun hyytävä tunnelma ei harmillisesti enää palautunut ja koko kirja tuntui yhdeltä, suurelta pettymykseltä.

Tuomio:

Loistavasti alkanut kirja tyssäsi tylsiin paranormaaleihin osuuksiin, liian stereotyyppisiin persooniin sekä tökkivään ja värittömään kerrontaan. Kaipasin syvyyttä kirjassa vallivaan pahuuteen, runsautta nuorten voimiin, kehitystä luonteisiin ja monipuolisempia noitarituaaleja. Kirja olisi voinut sukeltaa syvemmin tuohon paranormaaliin maailmaan, mutta se onnistui vain raapaisemaan pintaa. Kirja oli minun kohdallani täydellinen floppi.Engelsfors-trilogia:
Piiri (Cirkeln, 2011)
Tuli (Eld, 2012)
Nyckeln (2013)


Adlibris -->
Bookplus -->

Muissa blogeissa: Kirjaston kummitus, Kirjojen salainen puutarhaKuvia ja sanojaLukuholistin maistiaiset, Notko, se lukeva peikko

1 kommentti:

  1. Voi, minuakin olisi kiinnostanut tämä kirja takakansitekstin perusteella ja onpa tuo kansikuvakin aika hieno! Mutta nyt ei ole aikaa huonoille kirjoille, joten passaan!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)