19.5.2014

Baby Blues -Perhekirja

Baby Blues -perhekirja, 2006
Toimittaneet:
Veera Supinen & Vesa Anttonen

Lapsen syntymä muuttaa luonnollisesti normaalin ja tutun arjen täysin, mutta vaikka kuinka asiaan valmistuisi, päivärytmin mullistus onnistuu silti yllättämään ensisynnyttäjän.

Hampaiden harjaus ja muut perinteiset toimet sirottuvat pätkittäin pitkin päivää suoritettaviksi pikaisiksi suorituksiksi ja jotenkuten nutturalle sutaistut hiukset, maitoläikkäiset vaatteet ja oman ulkonäön totaalinen heitteillepano on aavistuksen masentavaa, eikä asiaa auta tietenkään pätkittäin nukkuva, useasti päivässä kakkaava pieni nyytti, joka saa epäilemään olenko pusertanut ulos ihmislapsen vai kenties sorsanpoikasen. Silti tämä on elämäni onnellisinta aikaa ja koen pakahtuvani rakkaudesta tuota pientä tuhisevaa olentoa kohtaan, eikä minua todellisuudessa haittaa pätkääkään se, että pesen naamani vasta iltapäivän puolella ja unohdan harjata hiukseni monesti kokonaan ennen ihmisten ilmoille siirtymistä!

Euforisten alkuviikkojen jälkeen nousi päällimmäiseksi tunteeksi kuitenkin huoli ja huomasin googlailevani vauvan pienistäkin oireiluista, eikä mennyt kauankaan kun löysin itseni vaunureissulta kirjastosta. Ensimmäistä kertaa kävelin uutuus- ja lainasta tulleet-hyllyjen ohitse suoraan lastenkasvatusosastolle, josta mukaan tarttui niin vauvahierontaa, sairastumisia kuin myös tavallista arkea käsitteleviä vauvaoppaita, joista yksi oli tämä kevyt ja humoristinen Baby blues-kirja.

Arvio:

Baby blues-perhekirja on uudenmaan kätilöiden ja sarjakuvakustantamo Arkitsen Banaanin yhteistyön tulos ja sen tarkoitus on perehtyä pilke silmäkulmassa tuoreiden vanhempien kysymyksiin ja vauvan aiheuttamaan elämänmullistukseen arjessa ja parisuhteessa. Kirja hälventää stressaantuneen äidin ja isän huolia ja saa alunperin huolta aiheuttavat ongelmat näyttämään huumorin valossa paljon pienemmiltä ja täysin normaaleilta vauva-arkeen kuuluvilta asioilta. 

Kevennetty tietopläjäys äitiyden pehmittämille aivoille..

Toisin kuin useat paksut kasvatusopukset ja vauvaraamatut, tämä kirja rentouttaa ja melkeinpä opettaa ottamaan vastaantulevat pulmat ja vastoinkäymiset rennosti, luottaen omaan taitoon ja äidinvaistoon. Kirjassa ei tuputeta turhia oppeja ja ohjeistuksia, vaan valotetaan vauva-arjen kulmakiviä ja vakuutellaan lukijalle että kaikki tämä härdelli kuuluu asiaan, eikä nuori äiti ole yksin ongelmiensa tai huoliensa kanssa. Kirjan humoristinen lähestymistapa on rentouttavaa ja sopivan kevyttä luettavaa pätkittäisten yöunien pehmittämille aivoille ja kirjan sarjakuvaosiot puolestaan nostavat hymyn huulille ja saavat oman arjen näyttämään hiukan pehmeämmältä. Vauvan vatsavaivat ja rintaraivarit eivät enää tunnukkaan niin kurjilta asioilta ja olo kirjan lukemisen yhteydessä tuntuu huomattavasti vapautuneemmalta.

Äidin pieni maitovampyyri

Netti on täynnä kauhukuvia ja muiden äitien takuuvarmoja analyysejä erilaisista vauvan oireiluista, joita lukemalla saa vain pään kipeäksi ja olon hermostuneeksi. Baby blues-kirja paneutuu juuri niihin oikeisiin asioihin, joita vanhemmiksi ylennetty pariskunta pohtii, ja käsittelee juuri oikeassa valossa stressiä aiheuttavia asianhaaroja, eivätkä pienet tai vähän isommatkaan vauvan vaivat tunnu enää maailman lopulta (ihan täysin ainakaan). Kirjan parissa on mukava nyökytellä jo tutuiksi tulleille asioille, kuten tiheän imun vaiheelle tai huolestuttaville rintaraivareille ja saada näidenkin tilanteiden taustalle hiukan tietoa ja vakuuttelua, että nämäkin seikat kuuluvat vauvan kehitykseen. Kirja palautti luottamuksen itseensä ja omiin taitoihin hoitaa omaa lasta, vaikka välillä taito tuon pienen rintamagneetin tulkitsemiseen tuntuukin olevan kadoksissa.

Tuomio:

Pidin kirjasta kovasti. Se oli hauska ja sisälsi monipuolisesti perustietoa vauva-arjesta ja synnytyksen jälkeisistä elämänmuutoksista. Kirja käsitteli mielestäni juuri kaikki perinteiset huolet ja pohdinnat, jotka liittyvät ensimmäisen lapsen saamiseen maalaamatta turhia piruja seinille. Kirjan lukeminen oli viihdyttävää, mutta myös huojentavaa. Se tuntui ammattitaitoiselta tietokirjalta olematta kuitenkaan tylsä tai liian suoraviivainen.

❦❦❦❦

11 kommenttia:

 1. Kuulostaa hyvältä kirjalta. Näin kolmen lapsen äitinä olen nauttinut Baby Blues -sarjakuvista, milloin vastaan ovat osuneet. Niistä tunnistaa melkein tilanteen kuin tilanteen omasta arjestaan... nimim. just tässä samalla keskustelen meidän koululaisen kanssa ja on se uskomatonta, miten viesti voi mennä vääristyneenä perille... eli niin kuin hän haluaa sen kuulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti ihan käydä lainaamassa Baby bluesia lisää kirjastosta, niin osuvia ja hauska kun ovat! Huolet omasta lapsesta eivät taida ikinä loppua. ne vain kehittyvät erilaisiksi eri ikäkausina. Voin kuvitella kuinka vääristyneinä sanomiset voivat koululaisen kohdalla mennä perille :D

   Poista
 2. Oh, onpas sanottava että onnea!
  Tämä syntymä oli mennyt ohitse. Tsemppiä ja aurinko vauvapäiviin :)

  VastaaPoista
 3. Oi siellä pieni ihanuus köllöttelee (samoissa sävyissä kirjan kanssa) <3

  Tällaiset kevennetyt vanhemmuusoppaat ovat mahtavia, maidonhuuruisissa tunnelmissa ei aina välttämättä jaksa sitä kaikkein teoreettisinta (ja kuivinta) opasta lukea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juups, piti kesken kirja lukemisen napata kuva kun tajusin että minähän olen sävyttänyt vauvan juuri sopivasti! :D

   Kaksi kuukautta tulee pian täyteen ja maidonhuuruisiksi minäkin niitä kuvailisin, kuivat ja (liian) teoreettiset kirjat ei tule kysymykseenkään tässä vaiheessa! :D

   Poista
 4. Anonyymi22.5.14

  Oi, vauva stailattu kirjan väreihin sopivaksi! :) Baby Blues -sarjakuvista olen minä löytänyt iloa ja lohtua paljonkin esikoisen vauva-aikana, täytyykin taas kirjastossa etsiä mokomia... Tämä perhekirja olisi kyllä ollut paikallaan pari (öö, neljä? apua) vuotta sitten minunkin hyppysissäni.

  Tsemppiä rintamagneetin kanssa elämiseen! Meillä vastaava on pitänyt sen sortin show'ta muutaman päivän, että olen vähän hoomoilasena, vaikka kolmas lapsi kyseessä onkin. A-pu-va!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juttelin juuri kauppareissulla yhden äidin kanssa, etten tässä ensimmäisen lapsen kanssa vielä käsitä miten te äidit pärjäätte vaikka esim. kolmen lapsen kanssa! Nytkin vauva kantorepussa ja seisten juon kahvia, koska liikkeessä "täytyy" olla. Kauheaa ylireagointia vauvan pieneenkin itkuun.. X) ... Baby bluesit ovat nyt tällä hetkellä ehdottomasti minun suosikkiluettavaa!

   Poista
 5. Oo, tää ois ollu niin hyvä esikoisen vauva-aikaan. Täällä yksi joka googletti pienimmätkin vaivat. :D Ja myönnetään että tämän pikkukakkosen aikana olen googlettanut ihan samalla tavalla, heppu on 2kk ja oon ehtinyt kehittää harmaita hiuksia itselle jo vaikka ja mistä. :D Onnea nyytistä! :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, onnittelut sinunkin nyytistäsi! :)

   Googlaaminen on kamalaa, mutta silti päädyn sitä jatkuvasti tekemään! Meillä kärsitään mm. atopiasta joten stressi allergioista yms. on suuri!

   Poista
  2. Ai sielläkin stressataan allergioista. Täällä myös. Ihottumat on kyllä nyt saatu rauhoittumaan mutta kakka-asiat tuottavat vielä melkotavalla pään vaivaa. Esikoisella todettiin 1-vuotiaana vilja-allergia, että jollakin tapaa nuo allergia jutut on tuttuja, mutta toisen kohdalla kyllä toivoisin että säästyttäisiin allergioilta. Pahalta kuitenkin näyttää. :D

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kirjailijat

Agatha Christie (1) Alex Capus (1) Alexandre Dumas (1) Ali Shaw (1) Alice Hoffman (1) Ally Condie (1) Alyson Richman (1) Amor Towles (1) Andrzej Sapkowski (1) Angie Sage (1) Anna Godbersen (4) Anne Rice (1) Audrey Niffenegger (1) Becca Fitzpatrick (1) Brenna Yovanoff (1) Carita Forsgren (1) Carolly Erickson (1) Cassandra Clare (1) Cecelia Ahern (1) Celia Rees (2) Charlaine Harris (9) Charles Dickens (1) Charles Frazier (1) Deborah Harkness (1) Deborah Smith (1) Diana Wynne Jones (3) Eileen Goudge (1) Eleanor Herman (1) Erin Morgenstern (1) Eva Illoinen (1) Evelyn Waugh (1) F.H. Burnett (2) Gaby Von Schönthan (1) Gaston Leroux (1) Gayle Forman (1) Gregory Maguire (1) Harper Lee (1) Herman Lindqvist (1) Ian McEwan (2) Ildefonso Falcones (1) Isabel Abedi (1) J.K. Rowling (2) Jamie Ford (1) Jane Johnson (1) Jean M. Untinen-Auel (3) Jeff Lindsay (1) Jeffrey Eugenides (1) John Green (2) Joyce Carol Oates (1) Jude Deveraux (1) Juliette Benzoni (2) Karoliina Timonen (1) Kate Atkinson (1) Kate Morton (1) Kathryn Stockett (1) Kristin Cast (2) L.Frank Baum (1) L.J.Smith (3) L.M Montgomery (1) Lauren Oliver (1) Lewis Carroll (1) Libba Bray (1) Lisa Genova (1) Lisa See (1) Louisa M. Alcott (1) Madeleine Brent (3) Maggie Shayne (1) Maggie Stiefvater (3) Mari Strachan (1) Marie Phillips (1) Markus Zusak (1) Mary Norton (1) Mathias Malzieu (1) Mia Vänskä (1) Michael Scott (1) Michele Hauf (1) Minna Canth (1) Muriel Barbery (1) Nathaniel Hawthorne (1) P.C Cast (2) Patricia C. Wrede (1) Philippa Gregory (1) Pierre Pevel (1) Ransom Riggs (1) Ray Bradbury (1) Roald Dahl (3) Robert Goolrick (1) Sara Gruen (1) Sarah Waters (1) Sarah Winman (1) Sergeanne Golon (1) Sidney Sheldon (1) Stephen King (2) Stephenie Meyer (1) Susan Fletcher (1) Susan Hill (1) Suzanne Collins (3) Terry Pratchett (1) Tess Gerritsen (1) Tessa Gratton (1) Tracy Chevalier (1) Veronica Roth (1) Victor Hugo (1) Virginia Andrews (2)